Canlı Yemler: Canlı böcekler, solucanlar ve sucul omurgasızlar alabalık yemi olarak tercih edilir. Yem Pelletleri: Özel olarak üretilen yem pelletleri, alabalıkların temel besin kaynağı olabilir. Tüpifex Solucanı: Alabalıkların sevdiği bir tür solucandır ve canlı yem olarak kullanılır.
Yem Seçimi;
Göl ve nehir alabalık türlerinin avlarında çoğunlukla Döner Kaşıklar, Spin Kaşıklar, Kesme Kaşıklar, Jig Yemler, Maket Yemler ve Silikon Yemler kullanılır. Tüm bu yem çeşitleri ile oldukça verimli sonuçlar alabilirsiniz.
Hızlı akan dere ve akarsuların popüler balıkları olan alabalıklar bol oksijen ihtiyacı gösterdiklerinden dolayı soğuk ve temiz suları sever. Tatlı su kökenli balıklar olup bazı türleri denizlere beslenme göçleri yapar. Geniş bir coğrafyaya dağılmış olan alabalıkların çok sayıda değişik türleri mevcuttur.
Suyun sıcaklığına göre günde 2-3 defa yemlenir İlk 5 haftaya kadar yavrular yetişkinlerin 2 katı yemlenir.. Suyun oksijeni yeterli değilse yemleme kesilmelidir. Su sıcaklığı 4-5 °C'nin altına düşerse balıklarda büyüme beklenmez. Bu dönemde yemlemeyi durdurmak gereklidir.
Japon da ekmek yer. Ama hayvansal proteinin sakıncaları olduğu gibi ekmeğin de sakıncaları var.
İlgili 17 soru bulundu
Hangi saatlerde aranmalıdır? Alabalık avcılığı da tüm avcılığı da tüm avcılık kolları gibi zamana tabidir.Alabalıklar en çok ve en verimli avı sabahleyin güneş doğmazdan az evvelki alacakaranlık ile sabahın ilk 2-3 saatinde verirler. Aynı şekilde gün batımının hemen öncesi ve sonrası da verimli geçen bir zamandır.
Dip oltası ile avcılık
Göllerde yapılan alabalık avında da kullanılan standart dip oltası takımıdır. 0.25 lik misina yeterli olacaktır. Bu avda kullanılan solucanların ve böceklerin canlılıkları avı etkileyecek en önemli unsurdur.
Balıklar genelde yağlı eti severler bu yüzden yemlik balıklar sardalya gibi yağlı balıklardan seçilir. Bunun için benim tavsiyem tavuğun butlarını kullanmanız. Tavuğun göğüs eti de iş görüyor ancak yağsız olduğu için tavuk butu balık yakalama konusunda daha başarılı sonuçlar verir.
Aşağıdaki balıklar için #4 ve #5 Mepps Kaşıkları kullanın
Boyut #4 ve #5 Mepps, büyük gökkuşağı alabalığı ve gökkuşağı alabalığının (steelhead) yanı sıra, coho (gümüş) ve chinook (kral) somonu için idealdir.
Misina: Alabalık avlarken genelde Fluoro carbon (görünmez) misina kullanmakta fayda var. Genelde 0.16 ve 0.22 mm aralığındaki misinalar tercih edilmektedir. Suni Yem: Döner kaşıklarla rahatlıkla kandırabileceğiniz alabalıkları mısır hamur gibi doğal yemlerle de kandırmak mümkündür.
Mısır glüteni %70–80 protein içeren, gökkuşağı alabalığı, Coho salmonu gibi balıklar için yüksek sindirilebilirliğe sahip mükemmel bir kaynaktır (Sugiura ve ark., 1998).
Yurt dışı piyasasında daha çok büyük balık tercih edildiğini belirten Merzeci, "Alabalık ve somon akraba türler. Böylece bir bakıma ortaya somon balığı çıkmış oluyor. Geçmişte alabalıkta belli bir kilogramın üzerine ulaşamıyorduk. Balıkta istenen ağırlıklara ulaşılması için bu yöntem uygulanmaya başlandı.
Jigging, bilinen balık avlama metotlarıyla tutamayacağınız derinliklerdeki balıkları, jig diye adlandırılan ve ağır, metal suni yemlerle kandırmaya dayalı balıkçılık yöntemidir. Avrupa'da yıllardır kullanılan Jigging balıkçılığı ülkemizde de son 3-4 yılda oldukça popüler bir avlanma stili haline gelmiştir.
Piyasada çok ucuza bulabileceğiniz salam, sucuk, sosis gibi malzemeler büyük bir rahatlıkla kullanılan malzemelerdir.
Tatlı suda balıkçılığında mümkün olduğunca büyük Mustad iğneleri tercih etmenizde fayda vardır. Kadife, sazan gibi büyük ve agresif balıklar için 2-5 numara iğneler kullanabilirsiniz. Yem olarak solucan kullanacaksanız 1-2 numara olta iğne alabalık tutarken veriminizi artırır.
Alabalık çok gececi sayılmaz.Ama gökala gece de -daha az olsa da muhakkak- avlanıyor. Bunlar iş yapacaktır.
Alabalığın mevsimi yazın başlangıcıdır. Yazın başlangıcından yazın sonuna kadar alabalık tüketimi için ideal bir zaman dilimi olarak bilinir.
Bu nedenle kışın profesyonel balıkçılar başta olmak üzere amatör balıkçılarda, kışın tatlı suda kolaylıkla balık avlayabilirler. Örneğin; Gümüş balığı, Tatlısu Turna, Tatlısu Levreği, Tatlısu Alabalığı bu balıkların başında gelmektedir.
Alabalığın ortalama vücut uzunluğu 15-20 cm, ağırlığı 1.5-2 kg olur.
Ekmek içi ile sardalya, sazan, uskumru ve istavrit gibi balıklar tutulur.
Oldukça lezzetli bir tada sahip olan sazan balıklarını kolayca yakalamak için solucanlar, mısırları ve minnowları tercih edebilirsiniz.
Toprak solucanı, hamur yemler, mürekkep balığı, balık ciğeri, deniz kabukları, sardalye, mamun, teke, akyem, madya ve kurt ise kullanılan diğer yem çeşitleridir.
*deliksiz iğne kullanmak uygundur.
Tipik soğuksu balığı olan dere alabalığı berrak, bol oksijenli soğuk sularda özellikle akarsularda bulunur.
Sabah suyu, sabah gün doğumundan öğlen 11'e kadar sürer. Akşam suyu ise kabaca 15'den 21'e kadar olan saatler denilebilir. Bunun dışındaki saatlerde de şüphesiz balık tutabilirsiniz lakin en verimli saatler sabah ve akşam suyudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri