Özellikle küçük işletmeler, büyük perakende zincirlerine yüksek miktarda satış yapıp gelirlerini yükseltmek için vade oranını yükseltme yoluna gidebilirler. Vade aralığının artması ise alacak tahsil süresinin yükselmesi ile sonuçlanır.
İşletmenin ticarî alacaklarını ortalama kaç günde tahsil ettiğini gösterir.
Alacakların devir hızı, alacakların bir mali dönem içerisinde kaç defa tahsil edilme kabiliyetini gösterir. Alacak devir hızı oranı ne kadar çok yüksek çıkarsa işletmelerin alacaklarını o kadar çok sıklıkla tahsil ettiği ortaya çıkacaktır.
ortalama olarak 30 gündür. Alacak devir hızı oranı, net satışların ortalama stoklara bölünmesi ile hesaplanır ve bir dönem içinde alacakların kaç katı kadar satış yapıldığını gösterir.
Kredili satışların ortalama ticari alacaklara bölünmesi ile bulunur. Alacakların yıl içinde kaç kez tahsil edildiğini gösterir. Alacak devir hızının artışı şirket için olumlu bir gelişmedir.
İlgili 23 soru bulundu
Öz sermaye devir hızının yüksek olması, işletme öz sermayesinin çok ekonomik ve verimli kullanıldığını gösterir. Ancak oranın aşırı yüksek olması işletmenin öz kaynaklarının yetersiz olduğuna işaret olabilir. Söz konusu oranın düşük olmasıysa, öz sermayenin iş hacmine göre fazla olduğunu ortaya koyar.
Bu oran işletmenin ticari nitelikli alışlarından doğan borçlarını ortalama kaç gün sonra ödediğini gösterir. Bu oran ticari alacakların ortalama tahsil süresi ile karşılaştırılarak değerlendirilmelidir. Ticari Borçların Ortalama Ödeme Süresi = 365 / Ticari Borçlar Devir Hızı, formülüyle hesaplanır.
Dönen Varlık Devir Hızı: İşletmelerin dönen varlıklarını ne derece etkin kullandığını gösteren bir orandır. Oranın yüksek çıkması, işletmenin dönen varlıklarının yeterli miktarda olmadığını, düşük çıkması ise gerekenden fazla miktarda olduğunu göstermektedir.
Likidite oranı da denilen Asit-Test Oranı, Cari Oranı tamamlayan, onu daha anlamlı kılan bir orandır. Bu oran, hazır değerler (para veya paraya kolaylıkla çevrilebilen değerler) ile kısa süreli alacaklar toplamının, kısa süreli yabancı kaynaklara bölünmesi suretiyle hesaplanmaktadır.
Stok Devir Hızı = (Satılan Malların Maliyeti / (Başlangıç Stok Değeri + Dönem Sonu Stok Değeri) / 2) formülü ile bulunabilmektedir. Formül sonrası çıkan sonuç stoklar kaç gün ortalamasında elden çıkarıldığını gösterir.
Alacak Tahsili Nedir? Alacak tahsili, borçlu tarafından ödenmeyen alacağın; müzakere, arabuluculuk, dava ve cebri icra kanalı ile tahsil edilmesi süreçlerini ve prosedürlerini içeren geniş kapsamlı bir kavramdır. Alacakların tahsili, hukuki çarelere başvurmadan önce müzakere ve uzlaşma sonucu yapılandırmalar mümkündür.
Stokların işletmeye girişi ve çıkışı arasındaki gün sayısını ifade eder. Başka bir ifadeyle stokların bir yıl içerisinde kaç günde bir yenilendiğini göstermektedir.
Aktif Devir Hızını şirketin toplam varlıklarını yılda kaç defa döndürdüğü şeklinde yorumlayabiliriz. Bu oran sektörden sektöre değişse de, Aktif Devir Hızı 1,5 olan bir şirket makul miktarda iş yapıyor demektir. 2 ve üzerindeki değerlerin oldukça iyi olduğu söylenebilir.
Satıcılara olan ticari borçların devir hızı, firmanın vadeli mal alımlarından doğan ticari borçlarının bir dönem içerisinde kaç defa ödendiğini gösterir.
Nakit dönüş süresi, işletmenin hammadde alımı ile başladığı üretim sürecinde, hammaddeler için ödeme yaptığı tarihten alacaklarını tahsil ettiği tarihe kadar geçen süreyi ifade etmektedir (Besley, Brigham, 2000, 533).
Ortalama stokta kalma süresi hesaplanırken yıl içerisindeki gün sayısı 360 olarak ele alınır ve stok devir hızına bölünür. Çıkan sonuç, stokların kaç günde bir yenilendiğini ortaya koyar. Bu hesaplamaya göre stoklar her 36 günde bir yenilenmektedir.
Oranın “1” olması, işletmenin kısa süreli borçlarını her durumda nakit olarak ödeyebileceğini gösterir. Bu kadar yüksek likidite gerekli olmamakla birlikte gelişmiş ülkelerde bu oranın %20-%25'in, sanayi işletmelerinde ise %10-%15'in altına düşmemesi istenir.
Bir ekonomide likiditenin fazla olması o ekonomide nakit fazlası olduğunun bir göstergesidir. Nakit paranın çok olması o ülkede nakit işlemlerin fazla gerçekleştiğini gösterir.
Asit-Test Oranı (Likidite Oranı)
Bu oran için güvenlik sınırı 1 olarak kabul edilir ancak 1'in altında orana sahip şirketler için likidite durumu iyi değil demek doğru değildir.
Duran varlık devir hızı oranının artış eğiliminde olması işletmenin duran varlıklarını verimli kullandığını, azalış eğilimi olmasıysa işletmenin duran varlıklarını veya kapasitesini verimli kullanmadığını gösterir.
Duran Varlıklar Devir Hızı Oranı ise, işletmenin duran varlıklarının verimliliğini ölçmek için kullanılmaktadır. Oranın yüksek olması işletmenin duran varlıklarının kapasitelerinin üzerinde kullanıldığı, düşük olması ise işletmenin duran varlıklarının yeterince verimli kullanılmadığını göstermektedir.
Kaldıraç Oranı
Kaldıraç oranının yüksek olması şirketin daha yüksek finansal riske sahip olduğunu gösterir. %70 üzeri kaldıraç oranına sahip şirketler riskli olarak sınıflandırılabilir. Daha muhafazakar yatırımcılar için bu oran %50 olarak kabul edilir.
Borç devir bir hızı bakılan dönem içinde ticari borçların kaç defa ödendiğini gösterir. Genellikle dönem olarak da bir yıl kullanılır. Borç ödeme hızı ne kadar yüksekse, yani borçlar ne kadar sıklıkla ödeniyorsa o zaman şirketin borç ödemede sıkıntıyla karşılaşabileceği düşünülebilir.
Özkaynak Devir Hızı Oranı =
Stok devir hızları ile alacak devir hızı ve borç devir hızının dışındaki devir hızı oranları, yukarıda da belirtildiği gibi devir hızı hesaplanacak değerin ortalamasının net satışlara oranlanması ile bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri