Gaz basıncı genel olarak sıcaklığa bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu konuda gazın sıcaklığı arttığı süre içerisinde basınca da aynı oranda artış gösterir. Doğru orantılı olarak ise gazın sıcaklığı düştükçe gaz basıncı da eşit oranda azalır. Bununla beraber ısıya bağlı şekilde basınç oranı artar ya da adıdır.
Gazlarda basınç, gazın molekül sayısı ve sıcaklığı artarsa artar; gazın bulunduğu kabın hacmi artarsa azalır. R sayısı ise sabit bir sayıdır.
Dolayısıyla gaz basıncı hacme, tanecik sayısına ve sıcaklığa bağlı olarak değişir.
Açık hava basıncını ölçen alete barometre denir. Açık hava basıncı yüksekliğe bağlıdır. Yükseklere çıkıldıkça üzerimizde bulunan havanın ağırlığı azalacağı için açık hava basıncı da azalır. Gazların basıncı gaz moleküllerinin hareketli olmasından kaynaklanır.
Hacmini (V) ve molekül sayısını (N) değiştirmezsek, sıcaklık (T) artarsa basınç (P) da artar. Sıcaklık (T) azalırsa, basınç (P) da azalır. Yani kapalı, hacmi değişmeyen yalıtılmış bir kaptaki gazı ısıtırsak, basınç artacaktır. Hacmi (V) ve sıcaklığı (T) sabit tutup, molekül sayısını (N) artırırsak basınç artacaktır.
İlgili 28 soru bulundu
Atmosferin fiziksel davranışı ve gaz kanunları
2- Eğer hacim sabit olursa, gazın birim kütlesindeki basınç sıcaklıkla doğru orantılıdır. Sıcaklık artarsa hacim sabit olduğu için basınçta artacaktır.
Bu sebeple basınç artarsa moleküller daha zor kopacağından kaynama noktası artmış olur. Sıvının buhar basıncının artarak dış basınca eşit olması, sıvı üzerindeki basınç kuvvetini "sıfırlayacağından" moleküller özgürce hareket eder ve sıvıdan kopmaya başlarlar.
Kapalı kapta yer alan gaz molekülleri ve ağırlıklarından dolayı, kabın bütün yüzeylere uygulanan kuvvet gaz basıncı olarak ifade edilebilir. Özellikle gazın ağırlığından dolayı oluşacak basınç düşük olduğu için çabuk şekilde imha edilir.
▶ Konsantrasyon yükseldikçe basınç da artar. ▶ Hacim arttıkça, gaz moleküllerinin konsantrasyonu azalır (molekül sayısı değişmez, ancak hacim arttıkça konsantrasyon düşer). ▶ Bu da daha az moleküler çarpışma ile sonuçlanır, bu da daha düşük basınca neden olur.
Sıkıştırılmış gaz genişletilirse soğur, yani yine bir iş yapar ve gaz moleküllerinin ortalama hızları düşer. Böylece basınç da azalmış olur.
Atmosfer basıncı ve havanın yoğunluğu deniz seviyesinden yükseldikçe azalır.
Gazların basıncı ise gaz taneciklerinin, bulundukları kabın birim alanına uygulamış olduğu kuvvettir. SI birim sisteminde kuvvet N alan ise m2 olarak kullanılır. Basınç birimi olan N/m2 ise paskal (Pa) olarak adlandırılır. Pa çok küçük bir basınç birimidir ve bu yüzden çoğu kez Pa yerine kilopaskal (kPa) kullanılır.
Gazlar da sıvılar gibi akışkan olduğu için temas ettiği her noktaya basınç uygular. Buna gaz basıncı adı verilir. Kapalı kaplardaki gaz basıncı, gazın taneciklerinin hızı ile orantılıdır. Tanecik hızları artan gazların basıncı da artar.
Topluluğumuz tarafından sevilenler. Gaz basıncıyla gaz yoğunluğu ters orantılıdır. Bu durumda gaz yoğunluğu artarsa gaz basıncı azalır.
8- Mutfak tüpü, oksijen tüpü, bisiklet tekeri, deodorant, yangın tüpü, elektrikli süpürge gaz basıncına örnektir.
Kapalı Kaplardaki Gazların Basıncı
Sıvılar gibi gazlarda içinde bulundukları kabın çeperlerine basınç uygularlar. Bu basınç gaz moleküllerinin hareketinden ileri gelir. Kapalı bir kapta bulunan gaz basıncı; Hacimle ters orantılıdır.
Dolum için ideal basınç değeri 9-13 bar arasıdır.
Gaz basıncı, gazların etrafındaki duvarlara uyguladığı kuvvettir. Bir kutunun içinde gaz varsa, gaz molekülleri kutunun duvarlarına çarpar. Bu çarpma sırasında gaz molekülleri kutunun duvarlarına bir kuvvet uygular ve bu kuvvete "gaz basıncı" denir.
Kapalı kaptaki gaz basıncı, gazın sıcaklığına bağlıdır. Gazın sıcaklığı arttıkça basınç artar. Sıcaklık azaldıkça basınç azalır. Sıcaklık artınca moleküllerin enerjileri artar.
Basıncın ölçmeye yarayan aletler, iki türden oluşur. Bunlardan birine manometre, diğerine ise barometre adı verilir. Manometre adı verilen alet ile gaz ya da sıvı formundaki maddelerin basıncı ölçülür. Barometre ise hava basıncını ölçmeye yarayan alettir.
Kapalı bir kaptaki gaz basıncını ölçmeye yarayan ölçüm aletidir. "Basınç ölçer" olarak da adlandırılan manometreler, kendi içlerinde sıvılı ve metal manometreler olarak ikiye ayrılır.
Katı cisimler üzerlerinde durdukları yüzeylere ağırlıklarından dolayı bir yük uygularlar. Bu yük kuvvettir ve yüzeyler üzerinde basınç etkisi oluşturur. Kuvvetin yani ağırlığın artması basıncın da artmasına yol açar. Örneğin; tek bir taş bloğun zemine uyguladığı kuvvet basınç olarak adlandırılır.
1013 milibardan düşük olan basınçlara alçak basınç (siklon) yüksek olanlara ise yüksek basınç (antisiklon) denir. Alçak basınç alanlarında hava genellikle kapalıdır ve yağış oluşma ihtimali fazladır. Alçak Basınç alanlarında hava genellikle yükselici bir hareket gösterir.
Yer çekimi, dünyamız üzerindeki tüm katı,sıvı ve gaz yapıları çeken en büyük güçtür. Dolayısıyla yer çekimine yakın olan yerlerde hava daha fazla basınca sahip olur. Yer çekimi ile hava basıncı arasında doğru orantı vardır. Dünyanın şeklinden dolayı, yer çekimi, ekvatorda az, kutuplarda daha fazladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri