Ancak o zamanlarda karadan gemiye çekilen telgrafların tamamı Çanakkale üzerinden iletildiğinden, Atatürk'ün eline ulaşan telgrafta Alaiye'nin adı yanlışlıkla Alanya olarak yazılmıştır. Bunu fark eden Atatürk, Sultan Alaaddin'in şehrinin adının Alanya olarak değiştirilmesi talimatını vermiştir.
13, YY da Anadolu Selçuklu Hükümdarlarından 1, Allaaddin Keykubat'ın (1200-1237) kaleyi alması ile şehrin ismini Alaiye olarak değiştirmiştir. 1935 yılında Kenti ziyaret eden Atatürk ise Alanya adını vermiştir.
Kale ve etrafındaki yerleşim, 1220-1221 yıllarında I. Alaeddin Keykubad tarafından Selçuklu ülkesine katıldı Sonra sırasıyla Karamanoğulları, Memlükler idaresine geçmiş, son olarak da I. Süleyman tarafından fethedilmiştir. Yarımadanın zirvesinde günümüzde müze olarak düzenlenen İçkale bulunmaktadır.
Alâiye Beyliği bugünkü Alanya taraflarında kurulmuş bir Türkmen beyliğidir. Kökleri Afşar boyundan gelmektedir.
6km uzunlukta surlar tarafından çevrilmiş, 10 hektarlık bir yarımada üzerinde bulunan Alanya Kalesi; Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştır.
İlgili 20 soru bulundu
13, YY da Anadolu Selçuklu Hükümdarlarından 1, Allaaddin Keykubat'ın (1200-1237) kaleyi alması ile şehrin ismini Alaiye olarak değiştirmiştir. 1935 yılında Kenti ziyaret eden Atatürk ise Alanya adını vermiştir.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Alâiye, önce Kıbrıs Eyaletine bağlanır (1571), ardından Konya Vilayetinin sancağı yapılır (1864), sonra Antalya sancağına (1868) ve nihayet 1871 yılında da Antalya'nın ilçesi yapılır.
Anadolu Selçukluları'nın ortaya koymuş oldukları en önemli eserlerden biri olan Alâiye kalesi, dönemin şartları gereği gerek savunma ve gerekse ticari amaçlarla inşa edilmiş geçmişten günümüze tüm güzelliğiyle gelebilmeyi başaran devasa bir yapı kompleksidir.
Şehrin adı eski Arap kaynaklarında "Antaliye", Türk kaynaklarında ise "Adalya" olarak geçer. Yerleşme, 20. yüzyılın ilk çeyreğinden başlayarak "Antalya" olarak adlandırılmıştır.
Antalya'nın Alanya ilçesinde Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan Alanya Kalesi'nde Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın ailesiyle yaşadığı saraydaki kazı çalışmaları, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof.
Alanya Kalesinin en üst noktasında etrafı surlarla çevrili bir alan Alanya Kalesi İçkale'si olarak adlandırılmaktadır. İçkale günümüzde açık hava müzesi gibi gezilebilen bir bölümdür. Burada Sultan Sarayı, çok sayıda sarnıç, koğuşlar ve bir şapel görülebilir.
I.Gıyaseddin Keyhüsrey'in ölümüyle yerine geçen büyük oğlu Selçuklu sultanı I. İzzettin Keykavus Sinop'un fethinden sonra Antalya'ya gelmiş, Antalya'yı fethederek ikinci kez 1216 yılında Selçukluların hakimiyetine sokması ile Müslüman alemine fetihnameler aracılığı ile bildirilmiştir.
Alanya Kalesi ve Kızılkule
Selçuklu hükümdarı 1. Alaeddin Keykubat tarafından, tersane ve limanı koruma amacıyla inşaa ettirilmiştir.
Kentin bilinen en eski adı Korakesium dur. Bizans döne- minde ise Kalanoros ismi verilmiştir. 13. yy.da Anado- lu Selçuklu Hükümdarlarından I. Alaaddin Keykubat'ın (1200–1237) kaleyi alması ile şehrin ismini Alaiye ola- rak değiştirmiştir. 1935 yılında Kenti ziyaret eden Ata- türk ise Alanya adını vermiştir.
Alanya (Kalonoros) Kuşatması, Anadolu Selçuklu Devleti sultanı I. Alâeddin Keykubad tarafından gerçekleştirilen kuşatma. Bu kuşatma sonucunda Alanya, Selçuklu hâkimiyetine geçmiştir. Alanya Kalesi, Selçuklu hâkimiyetine geçti.
alaiye,alanya'nın eski adıdır .
Evliya Çelebi'ye göre limanı, 200 parçalık gemi alacak büyüklüktedir. İdarî bakımdan Konya'ya bağlı Teke Sancağı'nın merkezi olan Antalya, Osmanlı imparatorluğunun son yıllarında bağımsız sancak haline getirildi.
Antalya adını kurucusu, Bergama Kralı II. Attalos'dan alır. Attalos'a atfen Attalia adını alan kente Türkler önce Adalya daha sonra da Antalya adını verirler.
Tarihçe : "Attalos Yurdu" anlamına gelen Antalya, II. Attalos tarafından kurulmuştur. Bergama Krallığı'nın sona ermesiyle (M.Ö. 133) bir süre bağımsız kalan kent, daha sonra korsanların eline geçmiştir.
Surlarının uzunluğu toplam olarak 6.5 kilometredir. Eski dönemlerde Kandeleri olarak adlandırılan Alanya yerleşimine kale Helenistik dönemde inşa edilmiştir. Günümüzdeki tarihi dokusu 13.yüzyıl Selçuklu eseri olan kalenin tarihi Helenistik döneme kadar inmektedir.
Antalya kurulurken burçları, kapıları ve sur duvarlarıyla denizden ve karadan gelebilecek tehlikelere karşı, kenti korunaklı kılan “Antalya Kalesi”, günümüzde sadece sosyal bir alan olmanın dışında, tarih araştırmacıların, mimarların, arkeologların da ilgilendiği önemli bir tarihi doku.
Alanya'nın nesi meşhur sorusu için en çok verilen yanıt, bölgenin simgesel yapılarından biri haline gelmiş Alanya kalesi. Bununla birlikte Kızılkule de en çok ilgi gören adresler içinde yer alıyor. Alanya neyi ile meşhur diyenler için plaj ve koylar içinde en çok öne çıkan yanıt tabii ki Kleopatra Plajı.
TÜİK rakamlarına göre 2021 yılında 333 bin 104 olan Alanya'nın nüfusu yüzde 5,26'lık bir artışla 350 bin 636 oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, “Nüfusumuz 26 ilden fazla ve her yıl katlanarak büyüyoruz.
Türkiye'de yaşanan büyük ve yıkıcı depremi göz önüne alarak, Türkiye'deki çeşitli risk bölgelerini harita üzerinde göstermeyi düşündük. 1. derece en büyük risk bölgesi, 5. derece ise Türkiye'de deprem riskinin en az olduğu yerlerdir. Gördüğünüz gibi Alanya 3. ve 4. sıra arasında yer alıyor ve 3,5. sırada yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri