eBrandValue platformunun "Monitor" özelliği kullanılarak, sosyal medyada Ocak 2020 yılından günümüze, Rakı ile birlikte hangi balık türünün konuşulduğu analiz edildi. Sosyal medyada, tüketicilerin Rakıyla birlikte, Balık türü olarak eşlikçi tercihi sırasıyla kalamar, karides, levrek, çipura ve lüfer.
Rakı-balık ikilisine dönersek, “İçilmez” diyenlerin açıklaması şöyle: “Rakı yavaş yavaş muhabbetle içilir. Uzun saatlere yayılır. Balık ise sıcak yenir, soğutulunca tadı kaçar. O yüzden rakıyla balık yenmez.” Tamam son derece mantıklı.
Izgara ve tava ile pişirilen balık ve çeşitleri için bira, rakı önerilirken, buğuluma yapmak için fırın yöntemi kullanılıp pişirilen balık için beyaz şarap önerilmektedir.
Norveç'te en sık yenen balık Atlantik somonu. Onun Türk damak tadına da uygun olduğunu düşünüyorum. Özellikle rakı ve mezelerle, özellikle haydari ve salata ile çok uyumlu.
İlgili 15 soru bulundu
Rakının Vazgeçilmezi Lüfer
Ancak Ankara'da yaşıyorsanız da bu keyiften mahrum kalmazsınız. Ankara balık restoranları rakı ile beraber harika lüfer servisi yapmaktadır. Lüfer son derece zarif ve bir o kadar da besleyici bir balıktır.
Balık yerken alkol almayın, ille de içecekseniz rakı benzeri distile içki için, onu da çok çok az için. Yemekle birlikte kola, soğuk çay veya ayran içmeyin. Sadece su ve/veya maden suyu için.
Izgaradan, tavadan çıkınca, soğumadan tüketmek gerekir. Soğuyunca balığın tadı tuzu kalmaz. Rakı ise yudum yudum, acele etmeden, tadını çıkarta çıkarta içilir.
Deniz mahsulleri ve bira. İlk somondan başlamak istiyorum. Hazırlanış şekline bağlı olarak somona eşlik edecek bira da farklılık gösteriyor çünkü. Izgarada pişirirken Pale Ale veya bir Brown Ale oldukça güzel ikililerdir.
Uzmanlar, vücudunuzda balığın oluşturacağı yararlı etkileri azalttığından dolayı kola, gazoz ve meyve suyu gibi içecekler yerine limonlu maden suyu önermektedir. Eğer balığınız tazeliğinden eminseniz balığın yanında ayran içilmesinde bir sakınca görülmüyor.
Rakı, sek olarak içimi zor olan bir alkoldür. Yüksek alkol oranına sahip olan diğer alkoller gibi su dışında bir içecek ile karıştırılmaz. Rakının içimini kolaylaştıracak ve tatlandıracak olan yanındaki mezeler ve içeceklerdir. Yanında içecek olarak su ve şalgam suyu tercih edilir.
- İçmeye başlamadan önce aperatif bir şeyler yenmelidir. Favori zeytinyağlılardır. Zeytinyağı, mide dolmaya başladıkça üste çıkarak,alkolün genzinize doğru gelmesini engeller.
1 birim alkol, 2 birim su ideal tüketim şeklidir. Mesela 1 bardak rakı, 2 bardak su gibi. Su dışında, şalgam suyu, soda, ayran tüketmek de mümkündür. Ayrıca rakı yanında değil ama arasında, dinlenmek amaçlı çay ya da kahve de içilmektedir.
Rakının balık yanında iyi gitme sebebi rakının balığın yanında aromatik, hoş bir damak tadı bırakmasıdır. Bildiğiniz üzere kimi balık türleri keskin bir tada sahiptir, rakı bu keskin tadı yumuşatır.
Vücuttaki yararlı etkilerini azalttıkları için balığın yanında gazoz, kola, meyve suyu ve meyve aromalı içecekler gibi asitli içecekler tüketmeyin. Tercih edeceğiniz taze limon sıkılmış maden suyu sindirim sistemini desteklemesinin yanı sıra sağladığı antioksidan ve minerallerle daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
*Yağlı balıklarla (sonbaharda yenilen palamut, lüfer, ilkbahar aylarının kalkan balığı gibi) Semillon, Chardonnay gibi kuvvetli beyazlar iyi eşleşir.
Bira ilk sırada
2021'de miktar olarak en fazla tüketim 943 milyon 575 bin 646 litre ile bira grubunda yaşanırken viski tüketimi 2020'ye göre yüzde 46 artışla 19 milyon 910 bin litreye, rakı satışı da yüzde 23 artışla 37 milyon 472 litreye çıktı.
* Rakının baş meyvesi şeftalidir. Ardından armut, erik, kayısı, badem türü meyve ve çerezler gelir. * Nedircik salatası: Haşlanmış, salçalık, kırmızı, tatlı biberin kabuğunu soyarak macunlaştırıncaya kadar dövünüz.
Ayrıca köfte gibi yağ açısından zengin yemekler yine sert viskilerle çok yakışacaktır. Deniz Ürünleri: Şaşırtıcı bir şekilde, balık ve kabuklu deniz ürünleri, belirli viskilerle çok uyumludur.
Çingene palamudu veya ızgara palamut şarapla beraber tüketildiğinde güzel bir tablo oluştururken iştah açıcı özelliği göstermektedir. Bununla beraber şarabın yanında balıktan ziyade aslında deniz mahsulleri çok daha uygun düşmektedir.
Triptofan içeriği yüksek olan besinler, uyku hormonu ve serotonin üretimini etkileyerek uykunuzun gelmesine neden olabilir. Peynir, balık, yumurta, tofu ve ıspanak, triptofan bakımından zengin besinlerdir.
Yoğurtla Balık Yenilmez İnanışı Yanlış
Histamin maddesi yoğurtta da bulunmaktadır. Taze olmayan yani histamin oranı fazla balıkla birlikte yoğurt tüketilmesi, vücutta histamin artışına neden olabilmektedir. Ancak balık taze ise yoğurtla birlikte tüketilmesinde herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır.
Balık zehirlenmesi genel olarak balık tükettikten sonra 2-3 saat içinde kendini belli eder. Daha sonra bu zehirlenme 3 güne kadar sürebilir. Destek alınmadığı takdirde semptomları 2 haftaya kadar kendisini belli eder. Tedavi edilen kişi aynı günde normal yaşamına devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri