Beyaz renkli ve bir kimyasal tortul taş olan jips, alçıtaşı olarak da isimlendirilir.
Alçı taşı, kalsiyum sülfat dihidrattan oluşan yumuşak bir sülfat mineralidir ve kimyasal formül CaSO4 · 2H2O'dur. Alçıtaşı ayrıca selenitin yarı saydam kristalleri olarak kristalleşir.
Başlıca kimyasal tortul kayaçlarına örnek: • Kireç taşı (kalker), • Traverten, • Jips (alçı taşı) ve • Kaya tuzu • Dolomit.
Alçıtaşı kimyasal bileşimi kalsiyum sülfat olan bir mineraldir. Bileşiminde iki molekül kristal suyu bulunan türüne jips ( CaSO4 + 2H2O ) denir.
Alçı taşı, diğer adıyla jips, toprak içinde katman halinde bulunur ve pişirilip toz haline getirilerek alçı elde edilir. Alçı ise sanayide birçok alanda; ham madde, yarı madde ve yardımcı malzemelerde yer alan bir üründür.
İlgili 45 soru bulundu
Alçı, kimyasal bileşimi CaSo4+2H2O olan jipsin, yaklaşık yarım molekül kristal suyu kalacak şekilde, kızdırılarak suyunun uçurulması ve öğütülmesi ile elde edilen ve su ile karıştırılınca tekrar katılaşarak bağlayıcılık özelliği kazanan bir yapı malzemesidir.
Sektörün coğrafi çalışma yapısına bakıldığında alçıtaşı yataklarının genelde İç Anadolu, Güney ve Doğu Anadolu'da yoğun olduğu; Türkiye'nin batısının ise alçıtaşı kaynağından yoksun olduğu söylenebilir.
Kimyasal bileşimi oldukça basit olmasına rağmen, bileşimi gözden kaçan veya yanlış anlaşılan jips, kurak ve yarıkurak iklimlerdeki topraklarda yaygın olarak bulunur.
Kalsiyum Sülfat, CaSO4, doğal olarak oluşan bir kalsiyum tuzudur. Kalsiyum Sülfat yaygın olarak dihidrat formunda, CaSO4∙2H2O, alçı adı verilen beyaz veya renksiz bir toz olarak bilinir. Kalsine edilmemiş alçıtaşı olarak sülfat, toprak düzenleyici olarak kullanılır.
Ülkemizde kalsit adı ile üretilen mineral, karbonatlı kayaçların (kireçtaşı, mermer, tebeşir) ana mineralidir.
Başlıca tortul kayaçlar kum taşı, kil taşı, kireç taşı (ve diğer karbonatlı kayaçlar), evaporitler (kaya tuzu, halit, bor mineralleri, vb.) ve organik tortul kayaçlardan kömür, şeyl, çörttür.
Kayaçların her çeşit şartlar altında fiziksel, kimyasal ve biyolojik ayrışma sonucu bozuşması ve dağılması, daha sonra oldukları yerde veya değişik yollarla taşınarak belirli yerlerde çökelmesi sonucu oluşan kayaçlardır.
Tortul kayaçlar
Dış kuvvetlerin etkisiyle parçalanan kayaçların kum gibi küçük parçalar halinde veya suda çözünmüş halde taşınan maddeler göl, deniz gibi yerlerde birikir ve sertleşerek tortul kayaçları oluşturur.
Sedimanter (Tortul) Kayaçlar
Kırıntılı, Kimyasal ve Organik (Biyokimyasal) sedimanter kayaçlar olmak üzere 3 gruba ayrılır.
Granit, siyenit, diyorit ve gabro bu kayaçlara örnektir. Magmanın yeryüzüne çıkarak soğuyup katılaşmasıyla dış püskürük kayaçlar meydana gelir. Andezit, obsidyen ve bazalt dış püskürük kayaçlara örnektir.
Kalsiyum karbonat, halk arasında kireç taşı olarak bilinen bir tür kimyasal bileşiktir. Bileşik formülü CaCO3 şeklindedir. Bu bileşik doğada en fazla eski kayaçlarda ve deniz kabuklarında bulunur. Kalsiyum karbonat, antiasitlerin bir üyesi olsa da, fazlası biyolojik olarak zararlıdır.
Herhangi bir nesneyle çizilemez.
Şekil olarak kısa ya da uzun prizmatik olarak bulunmaktadır. Masif, taneli, lifli ve iğnemsi biçime sahiptir. Jips taşı sağlam yapılı değildir. Hatta ele alındığında sabun gibi yumuşak ve kaygan bir hissiyat vermektedir.
Kimyasal tortul kayaçlar: kalker (kireç taşı), jips (alçı taşı), kaya tuzu, traverten.
Karstik göller, kalker, jips, kaya tuzu gibi eriyebilen kayaçların bulunduğu yerlerde oluşan göllerdir. Bu göllerin suyu genellikle acıdır. Alp-Himalaya kuşağının geçtiği ve Karstik arazinin yaygın olduğu yerlerde görülür.
Kaya tuzu, dolomit, kireç taşı, jips gibi kolayca eriyebilen, çatlak ve kırıkların yaygın olduğu taşların bulunduğu arazilere denilmektedir. Yer altı suları ve yağışlarda bu kayalarda kimyasal aşınmalara sebep olur. Kimyasal aşınmaların ardından oluşan şekillere de karstik şekiller denilir.
c. Nesne, eşya ve alet adlarından biriyle kurulan birleşik kelimeler: alçı taşı, bileği taşı, çakmak taşı, Hacıbektaş taşı, kireç taşı, lüle taşı, Oltu taşı, sünger taşı, yılan taşı; buzul taş, damla taş, dikili taş, kayağan taş, yaprak taş vb.
Sulu kalsiyum sülfat bileşiminde bir kayaçtır. Renksiz veya açık sarı, beyaz, mavimsi gibi çeşitli renklerde olabilir. Yumuşaktır, tırnakla çizilir (sertlik derecesi: 2.0).
Optimum sıcaklık 65 °C olarak belirtilmektedir. 75 °C aşılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri