Alçak Frekanslı Akımlar Sürekli yön değiştiren akımlardır. Diğer adı Uyarıcı akımlar yada İmpuls akımları' dır. Amaç, kasların ayrı ayrı veya gruplar halinde tanısal ya da tedavi amaçlı uyarılmasıdır. Bu amaca en uygun akım türünün yaklaşık 100 Hz'e kadar frekanstaki dörtgen akımlar olduğu kabul edilir.
Yüksek frekanslı akımlardır. 1MHz ve üzerindeki frekanslara sahip olan alternatif akımlardır. Dokuda kimyasal ve elektrokinetik uyarıya yol açmazlar, dokuda uyarı meydana getirmezler. Elektrik akımı niteliğinden ziyade elektromanyetik dalga karakterini almışlardır.
1001-10000 Hz arası akımlara ise orta frekanslı akımlar denir. Akım şiddetleri aynı, frekansları farklı 2 sinüzoidal alternatif akımın ayrı devrelerden tedavi edilecek vücut bölgesine girişi ile gerçekleşir. Orta frekanslı akımların çoğu 3900-4000Hz arasın da taşıyıcı bir orta frekans değerine sahiptir.
Vakumlu enterferansiyel akım, özellikle kronik ağrı durumlarını yönetmek, kas gücünü ve esnekliğini artırmak ve nöromusküler işlevleri iyileştirmek için kullanılmaktadır.
Yüksek voltaj kesikli akım aletleri, sabit süreli, çift tepeli monofazik kesikli dalga verirler. Akım geçiş süresi 100 ile 200 mikrosaniye arasındadır ve çoğu stimülatörde sabittir. Terapatik voltaj 150 ile 500 V arasındadır. Stimültörde frekans 1 ile 200 atım/sn frekansına ayarlanabilmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Doku içinde iyon transferi veya iyileşmeyi hızlandırma amaçlı kullanılırlar. Kesikli galvanik akım veya alçak frekanslı alternatif akımlar sinir ve kas liflerini uyarabilirler. Kas kontraksiyonu veya ağrının giderilmesi amacıyla kullanılırlar.
Elektrikte, Akım türleri Doğru Akım(DA veya DC) ve Alternatif Akım (AA veya AC) olarak iki farklı türde oluşmaktadır. Oluşan bu akım çeşitliliği elektrik alanın zenginleşmesine sebep olmuş ve elektriğin pek çok alanda kullanılabilmesine neden olmuştur.
Faradik Akım
Motor sinir bağlantısı normal olan kaslarda kullanmama atrofisinde, konversiyonda, tendon transplantasyonlarında hangi kasını ne şekilde kullanabileceğini anlama amaçlı, travmatik ve venöz yetmezliğe bağlı ödem tedavisinde kullanılır.
Orta Frekanslı Akımlar (Enterferansiyel akım): 1001-10.000 Hz arası akımlardır. Yüzeyel elektrotlar ile periferal duyu ve motor sinirleri depolarize eder. Motor sinirleri uyararak artırılmış tetanik kas kontraksiyonu yaratır.
KONVANSİYONEL TENS
En yaygın kullanılan tiptir. Düşük şiddette (1-100 mA), yüksek frekansta (50-100 Hz) uyarılar kullanılır. Postoperatif ağrı ve akut ve kronik ağrıda kullanılır.
Klasik faradik akım, her iki yönde de amplütüd gösterdiği için alçak frekanslı bir Pulsatil akımdır denilebilir.
İnterferansiyel akım sıkça kullanılan elektrik akımlarından biridir. Ancak bazı özellikleri ile diğerlerinden ayrılmaktadır. Başlıca farkı, derin dokularda düşük frekanslı bir stimülasyon elde edilmesi için orta frekanslı akımların kullanılmasıdır.
Alternatif akım (ac) frekansı, bir ac sinüs dalgasında saniye başına döngü sayısıdır. Frekans, akımın bir saniyede yön değiştirme hızıdır. Uluslararası bir ölçü birimi olan hertz (Hz) cinsinden ölçülür; 1 hertz saniyede 1 döngüye eşittir.
Kas kuvvetinin artırılmasında sıklıkla Faradik akım, Rus akımı ve Yüksek Voltaj Kesikli Galvani (YVKG) akımı tercih edilir (4) . Tedavi protokollerinde deri belirli süre için elektrik akımına maruz bırakılır. Tedavi edilen alanların yanı sıra epidermal bariyerin de etkilenebileceği düşünülmektedir.
Akım tipleri
Evlerde kullanılan şekliye frekans 50 Hz, gerilim ise 220 V tur.
En çok kullanılan çeşidi faradik, Rus ve yüksek voltaj galvanik akımlardır.10 Rus akımı frekansı 2500 Hz olan burst modülasyonlu alternatif akımdır.
Yüksek frekansa sahip insanlar, kendilerini her zaman enerjik hissetmektedir. Çünkü her zaman pozitif düşünür ve davranırlar. Sahip oldukları bu enerji sayesinde günlük ve iş yaşantılarında her işi halledebilir bir yapıya sahiptirler. Ayrıca diğer kişilere karşı daha sevgi dolu olurlar.
Negatif ya da pozitif monofazik olan galvanik akım (DC: doğru akım), elektronların aynı şiddette ve aynı yönde hareket etmesi ile oluşan akımdır. Bu akım ile deri altına çeşitli iyonların veya tedavi edici ilaçların girişi sağlanır. Bu yönteme galvanoterapi veya iyontoforez denir1.
Faradik akım: Yüksek voltajlı bir indüksiyon akımıdır. Atrofiyi önlemede, vazodilatör olarak trofik bozuklukların tedavisinde kullanılır. Denerve adalelere tesir etmez. Kesikli galvanik akım: Dinlenme anında ters yönde bir akım geçiyor.
Faradik Akım: Asimetrik bipolar alternatif bir akımdır. Motor sinirleri stimüle ederek o sinirin inerve ettiği kasta kontraksiyon meydana getirirç . Sinirden yoksun bir kasta kontraksiyon meydana getiremez Akım geçiş süresi ve şiddeti yeterli değildir. Vazodilatasyon amacı ile kullanılamaz.
Faradik Akım;
Frekansı 50-100 Hz, birbirine eşit olmayan iki fazdan oluşur. Tek yönlüdür. Elektrostümülasyon amaçlı, inaktivite atrofilerinde duysal ve motor sinirleri uyararak kaslarda tetanik kasılmalar oluşturur. Kısa süreli olduğu için denerve kası uyarmaz.
Epikondilit, karpal tünel sendromu ödem, skar doku, myopati, topuk ağrısı gibi durumlarda kullanılabilir. Faradik Akım: Asimetrik bipolar alternatif bir akımdır. Motor sinirleri stimüle ederek o sinirin inerve ettiği kasta kontraksiyon meydana getirirç .
Doğru akım DC zamanla büyüklüğünü ve yönünü değiştirmezken alternatif akım AC zamanla yönünü ve büyüklüğünü değiştirir ve belli bir frekansa sahiptir. Aynı seviyelerdeki AC gerilim, DC gerilimden daha tehlikelidir. Düşük frekanslı AC akım ve gerilim ise yüksek frekenslı AC akım ve gerilimden daha tehlikelidir.
Gerilim; iki uç arasındaki potansiyel farkı temsil etmektedir. Akım; bir noktadan başka bir noktaya geçen yük miktarına verilen isimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri