Sembol bir düşünme biçimiyken alegori bir ifade biçimidir. Dolayısıyla alegori metnin ifade biçimiyle ilgili bir anlatım aracı olarak karşımıza çıkar.
İmge aynı zamanda “tekrarlanan imge” diye tanımlanan sembol (simge) kavramıyla, “ana”, “temel” veya “asli” imge olarak değerlendirilen arketip ve mit kavramlarıyla da yakından ilişkilidir. İmgenin sadece bir tasarım, izlenim değil; aynı zamanda öznenin özel bir kavrayışı, özgün bir yorumu olduğu da belirtilmektedir.
Semboller, anlatının kendisini oluşturan ögeler değil, anlatıda kullanılan ögeler olmaları nedeniyle benzetme ve mecazlardan ayrılır. Benzetmeler ve metaforlar, bir romanın kullandığı dilde ortaya çıkan unsurlardır. Semboller ise, romanın içinde somut bir şekilde belirtebileceğimiz nesneler, kişiler ve sözcüklerdir.
Sembolik anlatım bir duygu, düşünce ve inancın daha etkili ve vurucu bir şekilde aktarılabilmesi için kendi gerçeğinin dışında bir başka simgede somutlanarak anlatılmasıdır. Kavramlar, anlayışlar, düşünceler kişileştirilir, duygular bir başka sembole dönüştürülür.
Eserde "Adalet", "Saadet", "Devlet" ve "Akıl" iyi bir devletin nasıl olması gerektiğini tartışır. Bu soyut kavramların insan niteliği ile verilmesi "Alegori"dir. Daha çok fabl'larda görülür. Türk Dil Kurumu'nun tanımına göre sembollerle anlatılan metinlere alegorik denir.
İlgili 30 soru bulundu
Sembol bir düşünme biçimiyken alegori bir ifade biçimidir. Dolayısıyla alegori metnin ifade biçimiyle ilgili bir anlatım aracı olarak karşımıza çıkar.
“Bir görüntü, bir yaşantı veya bir davranışın daha iyi kavranmasını sağlamak için göz önünde canlandırıp dile getirme; yerine.” alegori tanımı iken “Bir sanat eserindeki ögelerin gerçek hayattan bir şeyleri temsil etmesi durumu.” da buna eklenir.
doğrudan ifadesi güç ve problemli hususları imgelere yansıtmak suretiyle formüle etmektir. sembolik dilde anlatılmak istenen gerçeklikler ile semboller arasında kurulan analojiyle mesaj iletişimi sağlanmaktadır.
Sembolik eylem, dil oyunlarını sarmalayan dilsel pratiklere durum tanımlaması üzerinden anlam vermek, bu anlamlar temelinde amaç, araç ve sonuçlarını gözeterek karşı dil oyunları üzerinden dil pratikleri sergilemektir.
Semboller, bir anlatıyı zenginleştirmek, renklendirmek, edebi veya sanatsal boyutu daha güçlü hale getirmek, ve zaman zaman, verilmek istenen mesajları eserin daha derin katmanları içine saklamak için kullanılır. Semboller, genellikle anlatıların içine “gizlenir” ve bu anlatı içinde bir anlam kazanırlar.
Örneğin Mehmet Akif “Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal!” derken Türk Bayrağı'nı anlatmak için hilali kullanmıştır. Başka bir şairimiz; “ırmağın ağzı” derken onu bir insan uzvuna benzeterek metafor yapmaktadır.
Lakoff (1993)'a göre metaforik anlatım, “bir kavramı anlatırken ona benzer bir kavramı ifade etmek, geleneksel anlamının dışında bir kullanımla roman veya şiir diliyle ifade etmektir”.
Metafor, bilinmeyen bir şeyi bilinen bir şeyle etkili bir biçimde anlatmak amacıyla kullanılır. Kökeni Yunanca olan metaphora sözcüğünden gelir ve benzetme yoluyla yapılır. Bir kavramı başka bir kavrama benzeterek oluşturulur.
Türkçede sembolün karşılığı olarak simge kelimesinin önerildiğini görürüz. Türk Dil Kurumuna göre simgenin anlamı: Duyularla ifade edilemeyen bir şeyi belirten somut nesne veya işaret. Zaman zaman sembol ile simge kelimeleri karıştırılır ya da yanlış kullanımla birbiri yerine kullanılır.
Buna karşın “simge”, nedensellik ilişkisi olmayan, doğal ilişki üzerine kurulmayan im olarak tanımlanır. “İnsanda simgeleşmemiş hiçbir yaşantılama olamaz.” (J. Lacan) Psikolojide Lacan, anne ile bebek arasındaki ikili ilişkiye “aynalaşma evresi” demektedir; bu ilişki felsefede “özdeşlik” diye nitelenir.
Sembol kendisinden başka bir şeyi anlatan, onun yerine geçen, onu çağrıştıran bir işarettir. Bir sembolün anlaşılabilmesi onun iletişimin tarafları tarafından ortak şekilde anlaşılmasına bağlıdır. Eğer böyle bir ortaklık yoksa iletişim gerçekleştirilemez veya eksik kalır. Dil kullandığımız en önemli semboldür.
Çünkü toplumlar dil sayesinde kendi çevreleri için önemli olan unsurları isimlendirirler. Bu yüzden ortak kültüre ve anlayışa sahip insanlar için sembol bir buluşma noktasıdır. Sembolik anlatım ise, bir düşünce ya da varlığı kendi dışında bir işaretle niteleyerek yapılan anlatımdır (Türkkahraman 2000: 75-76).
Bu ifade etme hareketi, sembolik eylem olarak adlandırılabilir. İnsanlar iletişim boyunca gerçekleştirdikleri sembolik eylemleri ile yalnızca kendilerini ifade etmezler, aynı zamanda başkalarının ifadelerine de müdahil olurlar.
Sembolik etkileşimcilik bireylerin yüz yüze tekrar eden anlamlı etkileşimler yoluyla toplumun yaratıldığını ve insan davranışının bu etkileşimlere odaklanarak açıklanabileceğini savunan kuramsal yaklaşımdır.
Sembolik eylem, dil oyunlarını sarmalayan dilsel pratiklere durum tanımlaması üzerin- den anlam vermek, bu anlamlar temelinde amaç, araç ve sonuçlarını gözeterek karşı dil oyunları üzerinden dil pratikleri sergilemektir.
Sembolik temsili, sembolik yapan unsur onun biçimsel kurgusundan çok, kişi, kurum ve sanatçı üslubunun bütün yönleriyle değil en karakteristik ve belirli yönleriyle temsil edilme mantığındadır.
Sembolik mantığın (kısaca mantığın) kullanıldığı alanlardan birisi, matematik, geometri gibi formel bilimlerdir. Mantık, bu bilim lerin dayandığı temellerin araştımlmasmda, yapı ve işleyişinin ortaya konulmasında kullanılan bir araçdır.
Bir metnin içerisinde verilmek istenen mesajın doğrudan değil, çeşitli simgeler aracılığıyla anlatılmasına alegorik anlatım denir. Her alegori aynı zamanda bir eğretilemedir. Çünkü eğretilemede, dolaylı anlatım söz konusudur. Alegori roman, hikaye, masal ve fabl gibi olay yazılarında sıklıkla kullanılır.
metafor ardında bir anlam sisi bırakır. okuyucu oradan kendince resimler oluşturarak devam eder. - alegori ise, daha somut şeyleri başka sembollerle anlatma biçimidir. varılan nokta nettir ve somut bir resimdir.
Alegori, kurmaca metinlerde gerçekliğin içinde yer alan toplumsal sorunları, sistemin yarattığı meseleleri ve insan doğasının aksak yanlarını sembolize ederek anlatılmasıdır. Bu kavramın tarihi çok eskilere dayanmakla birlikte özellikle 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında en yetkin örnekleri verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri