George Orwell bu romanda insanlara karşı ayaklanan ve bir çiftliğin kontrolünü ele geçiren domuzların hikayesini anlatır.
Eserde "Adalet", "Saadet", "Devlet" ve "Akıl" iyi bir devletin nasıl olması gerektiğini tartışır. Bu soyut kavramların insan niteliği ile verilmesi "Alegori"dir. Daha çok fabl'larda görülür. Türk Dil Kurumu'nun tanımına göre sembollerle anlatılan metinlere alegorik denir.
Alegori, kurmaca metinlerde gerçekliğin içinde yer alan toplumsal sorunları, sistemin yarattığı meseleleri ve insan doğasının aksak yanlarını sembolize ederek anlatılmasıdır. Bu kavramın tarihi çok eskilere dayanmakla birlikte özellikle 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında en yetkin örnekleri verilmiştir.
f) Postmodernromanlarda alegorik ve şiirsel bir anlatım hakimdir.
Bir metnin içerisinde verilmek istenen mesajın doğrudan değil, çeşitli simgeler aracılığıyla anlatılmasına alegorik anlatım denir. Her alegori aynı zamanda bir eğretilemedir. Çünkü eğretilemede, dolaylı anlatım söz konusudur. Alegori roman, hikaye, masal ve fabl gibi olay yazılarında sıklıkla kullanılır.
İlgili 45 soru bulundu
Arapça alegorik eserler şunlar- dır: İbni Sînâ'nın Hayy bin Yakzân'ı, Sühreverdî'nin el-Gurbetü'l-Garbiyye'si ve İbnü'n-Nefîs'in er-Risâletü'l-Kâmiliyye fi's-Siyeri'n-Nebevviyye'si. Ayrın- tılı bilgi için bkz.
Alegorik anlatım benimsenmiş; insanın karmaşık dünyası, bireyin bunalımları, birey-toplum çatışması, bireysel yalnızlık, toplumdan kaçış temaları işlenmiştir. Türkçe karşılığı, “modernizm sonrası” ya da daha yaygın kullanır mıyla “modernizm ötesi”dir.
Edebiyatımızdaki ilk alegorik eser ise İbn-i Sînâ'nın yazdığı Hayy bin Yakzan'dır.
metafor ardında bir anlam sisi bırakır. okuyucu oradan kendince resimler oluşturarak devam eder. - alegori ise, daha somut şeyleri başka sembollerle anlatma biçimidir. varılan nokta nettir ve somut bir resimdir.
Bir olay ya da olgu ve durum ile beraber belirli davranışların, semboller kullanarak metin üzerinden anlatılması alegorik anlamına gelir.
Alegorik anlatım, metinde alegoriden faydalanma işine denir. Bir kişinin ya da bir nesnenin gerçek hayattan bir olayı ya da kavramı temsil etmesi ve o kavramla özdeşleşmesi alegoridir. Alegorik anlatıma fabllarda, denemelerde, roman ve öykülerde sıkça rastlanır.
Bir metinde, lafzî anlama paralel veya lafzî anlamdan başka bir anlamın kastedilmesini ifade eden alegori, dinî bağlamda kullanıldığında bir rivayetin veya sanat eserinin, ahlâkî ve teolojik değerlerin sembolü olarak yorumlanması anlamına gelir1.
Hiciv, hicviye ya da yergi, edebiyat ve sanatta, bir kişi, bir olay ya da durumun, iğneleyici sözlerle, alaylı ifadelerle eleştirildiği bir türdür..
Kutadgu Bilig, dört kişi arasında geçen alegorik bir eserdir. Konu ise kut'un elde edilmesidir. Dört neŋ'i (şeyi) temsil eden konu- şanlar şunlardır: 1.
Anlamı: "Tenkit" kelimesi eleştirme, kınama veya olumsuz bir değerlendirme anlamına gelir. Bu kelime, bir şeyin veya birinin davranışının eksikliklerini veya hatalarını belirtme amacıyla kullanılır.
Örneğin Mehmet Akif “Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal!” derken Türk Bayrağı'nı anlatmak için hilali kullanmıştır. Başka bir şairimiz; “ırmağın ağzı” derken onu bir insan uzvuna benzeterek metafor yapmaktadır.
Metafor (Fr. métaphore, İng. metaphor) kelimesi, Eski Yunancada bir kavramı, bir olguyu, kendinden daha öteye taşımak, olduğundan daha fazlasını yüklenmek anlamındaki Yunanca “phérō” sözcüğünden gelmektedir (Dur, 2016: 123).
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Bir fikrin, davranışın eylemin, duygunun, bir kavramın ya da bir nesnenin simgelerle, sembollerle ifade edilmesi. Bu tarzdaki eserlere de “alegorik” denir. Örneğin, güzel sanatlarda (resim, heykel vb.)
Türk edebiyatında mesnevi nazım şekliyle yazılmış ilk müstakil eser Yusuf Has Hacib'in Kutadgu Bilig isimli eseri olmakla birlikte mesnevinin tür ve şekil özelliklerine benzer örneklerin eski Türk şiiri kaynaklı olduğu bilinmektedir.
Sembolik anlatım bir duygu, düşünce ve inancın daha etkili ve vurucu bir şekilde aktarılabilmesi için kendi gerçeğinin dışında bir başka simgede somutlanarak anlatılmasıdır.
Belli bir tarihsel süreçte edebiyatı, tür ve yazarın milliyeti bakımından herhangi bir ayrım olmadan şekilsel ve içerik olarak etkileyen belli üslup, duygu ve düşünce dizisine edebiyat akımı veya edebi akım denir.
Ortaya çıkış sıralarına göre bilinen başlıca edebiyat akımları şunlardır: Hümanizm, Klasisizm, Romantizm, Realizm, Natüralizm, Parnasizm, Sembolizm, Empresyonizm, Fütürizm, Dadaizm, Sürrealizm, Ekspresyonizm ve Egzistansiyalizm.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri