- Evrad-ı Kudsiye'yi kim tertiplemiştir? Bahaeddin Muhammed B. Muhammed'ül Buhari (1318-1389) tarafından tertip edilmiştir. Sürekli yapılan gizli zikrin kalplerde vücuda getirdiği "nakş"a izafeten kendisine "Şah-ı Nakşibend" denilmiştir.
(Büyük Boy) Evrad-i Bahaiyye / Şah-ı Nakşibend Muhammed Bahaüddin Buhari Hazretlerinin Evradı (Gülser Keçeci) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Bu mecmua genel olarak Hz. Peygamber (A.S)'ın tavsiye ettiği duâlar, Kuran-ı Kerim ayetleri, Hz. Mevlânâ'nın duâları ve Esmâ-ı Hüsnâ'yı ihtiva etmektedir ki bu da “isteyen herkes tarafından okunabilir”, izlenimi vermekteyse de öyle değildir. Mevlevîlik bir “tarîkat”dır.
Evrâd-ı Bahâiye, Bahâeddin Şah-ı Nakşıbend Hazretlerinin Peygamber Efendimiz'in (asm) manevî ruhaniyetinden mânâ âleminde ders aldığı kuvvetli ve tesirli bir duâ metnidir.
Evrad-ı Şerif hayırların menfaatlerin istenmesi için ve kötülüklerin giderilmesi için okunabilir fakat günah veya sakıncalı olan bir şey için okunduğunda dua kabul olmayacağı gibi okuyan da günahkar olur.
İlgili 32 soru bulundu
Abdestsiz zikir ve evradı okumak ayrı bir şeydir, onların içinde bulunduğu bir yazıya dokunmak ayrı bir şeydir. Abdestsiz namaz kılınmaz, fakat Kur'an okunabilir. Sadece Razzak ismi değil, Fatiha suresinden Nas suresine kadar bütün Kur'an'ı abdestsiz okumak caizdir. Caiz olmayan şey, Kur'an'a abdestsiz dokunmaktır.
Evrâd sözlükte “gelmek, çeşmeye varmak, suya gelen topluluk, akan su ve dere” gibi mânalara gelen vird kelimesinin çoğuludur (Kāmus Tercümesi, II, 52). Kur'ân-ı Kerîm'de günün değişik zamanlarında Allah'ı zikir ve tesbih emredilmekle beraber vird kelimesi bu anlamda kullanılmamıştır.
Evrad ü ezkar, Vird ve zikirler, belli vakitlerde düzenli olarak okunan ayet, salevat, zikir ve dualar demektir.
Evrâd kitaplarında yer alan sûre ve âyetler daha çok Allah'ın isim ve sıfatlarıyla ilgili âyetler ve "rabbenâ", "Allāhümme" gibi ifadelerle başlayan metinlerdir. Salavat kısmında ise Hz. Peygamber'in özelliklerini sıralayan cümleler ve onun tavsiye ettiği dualar yer alır.
Evrâd ü ezkâr: Vird ve zikirler, belli vakitlerde düzenli olarak okunan âyet, salevât, zikir ve duâlar. Merhum pederim Mûsâ Efendi de evlâtlarına şu hususlara dikkat etmeyi tavsiye ederdi: 1) Evrâd ü ezkârı, mürşidinin gösterdiği âdâb üzere, gönlünü Hakk'a vererek büyük bir îtinâ ile yapmak.
Onun için hayız ve nifas olan kadının namaz kılması, oruç tutması, Kur'an okuması veya Kuran'a yapışması caiz olmaz. "Hayız halindeki bir kadın Kur'an okumak niyetiyle Kur'an-ı Kerim'den bir ayet dahi olsa okuyamaz!
- Bediüzzaman Hazretleri Evrad-ı Kudsiye'yi nasıl okurdu? Üstad Hazretleri bu duâyı, "İki salâvat arasında yapılan dualar makbul olur." kaidesince, bir salâvat-ı şerife demeti olan "Delâli'n-Nur"dan bir miktar okuduktan sonra okur, dua (Evrad-ı Kudsiye) bitince Delâli'n-Nur'un kalan kısmını okurdu.
Evrad-ı Behaiyye ve Hizb'ul-Bahr'a ait elinizdeki bu nüsha, Mahmud Efendi Hazretlerinin kendi el yazma nüshası esas alınarak hazırlanmış, Üstadımızın, Efendi Babamız Ali Haydar Efendiden ve diğer meşayıhtan yaptığı nakilleri de içeren özel bir nüshadır.
Nakşibendilik'te vird
Vird, kişiye özel verilen zikir dersidir. 24 saat içinde bir defa yapılır. En azı 5000 defa kalp üzerinde Allah adı zikredilir. 21.000'den sonrası 101.000'e kadar "letaif zikri"adı verilir. Bundan sonra da nefiy ve ispat (kelime-i tevhid zikri) adıyla zikir yapılır.
Vird: Kur'ân-ı Kerîm'den hergün okunmak üzere ayrılan kısım; belli vakitlerde düzenli olarak okunan âyet, salavat ve duâlar. Mürîdin hergün tekrarladığı ders. Dile dolanıp hergün söylenen söz anlamlarına gelmektedir.
vird / ورد / وِرْدْ
Sık sık ve devamlı okunan dua. Kur'an-ı Kerim'den her gün okunması vazife bilinen kısım, bir cüz.
Buna göre özetlersek, Kur'an-ı Kerim'in bizzat kendisine abdestsiz dokunamayız ama cep telefonu, tablet, bilgisayara abdestsiz dokunabiliriz Kur'an okurken. Zaten Kur'an okurken abdestli olmak doğru olsa da abdestsiz okunmasında da bir problem yoktur."
Bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi elektronik cihazlarda yer alan Kur'ân metinleri ve kayıtları, bizatihi Mushaf hükmünde değildir. Bu nedenle içinde Kur'ân yüklü olan bu tür cihazlara abdestsiz olarak dokunulabilir ve bu şekilde Kur'ân-ı Kerîm okunabilir.
ABDESTSİZ VE BAŞI AÇIK DUA OKUNUR MU? Namazdan sonra abdest gitmişse tesbihat yaparken yeniden abdest almak daha iyi olabilir ancak, abdestsiz tesbih çekilmesinde de bir sakınca yoktur. Kişinin abdesti yoksa yine aynı şekilde dualar okuyabilir, salavat-ı şerifler çekebilir.
Vird kelimesinin çoğulu olan evrâd; Allah'a yaklaşmak için belirli zamanlarda ve belli miktarda yapılan nafile ibadet, dua ve zikri ifade eden bir tasavvuf terimidir.
'Üstad kendisi başta Yasin-i Şerif'ten başlayıp hatim duasına kadar olan bölümü her sabah okurdu. Sonra, Cevşen'i pazartesi günleri okur bitirirdi (Bazen iki defa okurdu). Salı günü Evrad-ı Kudsiye'yi okur, çarşamba günü Sekine, Tahmidiye ve Münacat-ı Veysel Karanî dualarını okurdu.
Bir de Cevşen vb gibi dualar okunurken abdestli ve tesettürlü olmak şart mıdır? Değerli kardeşimiz, Kadınların başı ve kolları açıkken Kur'an ve Cevşen okumaları caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri