Her yıl çok sayıda insan alerjik rinite yakalanmaktadır. Hastalık her yaşta ortaya çıkabilir ancak genelde 1-20 yaş arası başlar. Çoğunlukla ailede aynı ya da benzeri hastalıklar mevcuttur. Hastaların % 50-60'ında allerjik göz nezlesi (allerjik konjonktivit) bulguları da görülebilir.
Alerjik rinitin başlıca nedenleri arasında polenler, toz, küf, çim, hayvan tüyü ve ev akarları gibi alerjen maddeler sayılabilir. Yabancı maddeler buruna girdikten 15-30 dakika sonra alerjik reaksiyon başlar, 6-12 saat içerisinde en yüksek düzeye çıkar. Alerjen maddeyle temas sürdüğü sürece şikâyetler devam eder.
Alerjik Rinit (Nezlenin) Belirtileri
– Özellikle egzamalı bir çocukta peş peşe hapşırma, nezle ve gözlerde sulanma sık sık oluyorsa alerjik nezle yönünden araştırılmalıdır. Alerjik nezle belirtilerinin ortaya çıkmasından önce 2 veya daha fazla mevsim geçmesi gerekir.
Alerji testleri her yaşta yapılabilmekle birlikte alerjik rinit teşhisi için genelde 2-3 yaşından sonra tüm yetişkinlerde yapılabilir. Alerji testi için en çok deri prick test dediğimiz ciltten yapılan testler tercih edilir fakat bazen deri testi yapılamayan hastalarda kandan da alerji testleri yapılabilir.
Soğuk algınlığına benzer belirtilerle ortaya çıkan alerjik rinit, sık rastlanan alerjik reaksiyon olarak bilinir. Alerjik rinitin görülme sebebi virüs olmamakla birlikte çocuklarda ve ergenlerde görülme sıklığı daha fazladır. Belirtileri 20 yaşından önce görülmeye başlar, orta yaş ve sonrasında ise düzelir.
İlgili 33 soru bulundu
-Alerjik rinit teşhisi hastanın bulguları ve ciltten ve kandan yapılan alerji testleri ile konulur. -Alerjik rinit tedavisinde duyarlı olunan alerjenden kaçınma ve ilaç tedavisi şeklinde yapılır. -Alerjenden kaçınma ve ilaçlarla hastalık kontrol altına alınamazsa alerji aşısı (immünoterapi) yüksek oranda başarılıdır.
Bilinen ve en sık karşılaşılan alerjen; polenler, hayvan tüyü, ev tozu-akarlar, küf mantarları ve özellikle suni katkı maddesi içeren gıdalardır.
Alerjik rinitli hastalarda burun akması, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, genizde kaşıntı gözlenebilir. Alerjik rinit saman nezlesi olarak da adlandırılır. Alerjik rinit ile birlikte atopik dermatit, egzema ve astım görülebilir.
Allerjik Rinit Tedavi Edilmezse Ne Olur? Bu hastalar tedavi edilmezlerse burun tıkanıklığı, baş ağrısı, tekrarlayan sinüzitler, konsantrasyon güçlüğü, uyku bozuklukları, diş problemleri, ağız kokusu, sık farenjit ve horlama gibi yaşam kalitesini bozan şikayetlere maruz kalırlar.
Alerjik rinit tedavisinde antihistaminler, kortizonlu spreyler (kortikosteroid) ve tuzlu su kullanılabilir. Burunda tıkanıklık fazla olduğu takdirde, ilk etapta dekonjestanlar kısa süreli kullanılabilir. Burunda çok fazla akıntı olduğu takdirde ise ipratropium burun spreyleri yarar sağlayabilir.
Alerji testleri, kan örneklerinden ve cilt üzerine alerji damlaları kullanılarak yapılabilir. Her iki test de doğumundan itibaren tüm yaş grubunda güvenle uygulanabilir.
Alerjenlerden uzak durmak, ilaç ve aşı tedavisi bu süreçte uygulanan tedaviler arasında. Ek olarak yıl boyu süren alerjik rinit bitkisel tedavi yöntemleri de uygulanır. Lavanta çayı, ısırgan otu çayı, papatya çayı, nane çayı, tuzlu su, zencefil, zerdeçal, soğan ve sarımsak bitkisel tedavi yöntemleri arasındadır.
Kimyasal maddeler de alerjik hastalık belirtilerine yol açıyor. Alerjik rinit, son 10 yılda Avrupa'da sıklığında artış olsa da, hayatı tehdit eden bir hastalık olmaması ve tavsiye üzerine alınan ilaçlarla doktora gitmeden geçici yararlar sağlanabilmesi nedeniyle nadiren ciddi bir problem olarak değerlendiriliyor.
Alerjik rinitin kendiliğinden geçmesi mümkün değildir.
İlkbahar ve sonbahar mevsimlerinde artış gösterebilir. Yıl Boyu Devam Eden Alerjik Rinit: Ev akarları, böcek pislikleri, hayvan tüyleri gibi sürekli çevrede bulunan maddelere karşı oluşan alerjik rinit türüdür. Bu nedenle şikayetler yıl boyunca devam edebilir.
Kimyasal maddeler de alerjik hastalık belirtilerine yol açıyor. Alerjik rinit, son 10 yılda Avrupa'da sıklığında artış olsa da, hayatı tehdit eden bir hastalık olmaması ve tavsiye üzerine alınan ilaçlarla doktora gitmeden geçici yararlar sağlanabilmesi nedeniyle nadiren ciddi bir problem olarak değerlendiriliyor.
Alerjinin etkilerini azaltmak için su içmek etkili bir yol. Bu sayede mukus üretimi artar, burun tıkanıkları azalır. Su aynı zamanda vücudun alerjenlerle savaşmasını da kolaylaştırır.
Yetişkinlerde alerjik rinit tanısı için bazı testler yapılır. Bu testler içinde en önemlisi alerji deri testleridir. Alerji testleri her yaşta yapılabilmekle birlikte alerjik rinit teşhisi için genelde 2-3 yaşından sonra herkeste yapılabilir.
Alerjik rinit tanısı hastanın şikayetleri ve doktorun muayenesi ile konulabilir. Alerji testleri tanıyı destekleyen ve tedavi alternatifleri sunan testlerdir. Bu testler 15 dakika içinde sonuç verir ve güvenilirliği en yüksek olan prick testi olarak bilinir.
Alerjik rinit yani alerjik nezle için doğru teşhis ve tedavi için bir alerji uzmanına gitmelisiniz.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Alerjik Hastalıklar D vitamini eksikliğinin nedeni ya da sonucu olabilir; Alerjik rinit. Alerjik astım. Atopik Dermait.
Alerjik öksürük nasıl olur?; Öksürük alerjik hastalıklardan alerjik rinit (saman nezlesi , bahar alerjisi, polen alerjisi) ve alerjik astımda ortaya çıkar. Alerjik rinitte geniz akıntısı öksürüğe neden olurken, astımda ise hava yollarında biriken şeffaf balgam neden olur.
Saman nezlesi veya alerjik rinit; özellikle solunum yoluyla vücuda giren çeşitli alerjik maddelere karşı duyarlı hâle gelen kişilerde, vücudun reaksiyon göstermesiyle oluşur. Hastalık, burun ve genizde gelişen çeşitli semptomlarla seyreder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri