Uçucu yağlar ise doğal bir çözüm olarak alerji semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olabilir. Alerjiye iyi gelen yağlar arasında limon, lavanta, çay ağacı, nane, sandal ağacı, okaliptüs ve fesleğen yağı gibi seçenekler bulabilmeniz mümkündür.
Lavanta yağının antimikrobiyal ve antibakteriyel özelliğinden dolayı deride meydana gelen sedef hastalığı, sivilce ve alerji gibi birçok cilt problemini tedavi etmek için kullanılır.
İngiliz lavantası, Portekiz lavantası ve lavandin uçucu yağları farklı kaşıntı türlerinde kullanılabilir. Hepsi, Provence'i anımsatan tipik bir kokunun yanı sıra cildi yatıştırır, iyileştirir ve yeniler. Nane ve yabani nane uçucu yağları, kaşıntıyı yatıştırmada faydalıdır.
Nioli yağının balgam söktürücü etkisi mevcuttur. Solunum yolu hastalıklarında difüzör veya buhurdanlık yardımı ile solunması nefes alışverişi hafifletir. Sinüslerde biriken mukusun gevşetilerek dışarıya akıtılmasını sağlar. Astım, alerjik rinit, KOAH gibi hastalıkların etkilerini azaltarak rahatlama sağlar.
İlgili 33 soru bulundu
Uçucu yağlar ise doğal bir çözüm olarak alerji semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olabilir. Alerjiye iyi gelen yağlar arasında limon, lavanta, çay ağacı, nane, sandal ağacı, okaliptüs ve fesleğen yağı gibi seçenekler bulabilmeniz mümkündür.
Alerjik Astım Tedavisinde Nefes Egzersizleri
Nefes egzersizlerinin, alerjik astım tedavisinde faydalı olabildiğine yönelik veriler vardır. Bu tedavi yöntemlerinin, her hastada kullanımı için yeni çalışmalara ihtiyaç vardır. Sonuç olarak; Alerjik astım tedavisinde, öksürük dönemlerinde bal veya zencefil önerilebilir.
Alerji kaşıntısı için soğuk kompres uygulamak kaşıntıyı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Cilt soğuk ile maruz kaldığında, kan damarları daralır ve bu da kaşıntı ve iltihabı hafifletebilir. Bununla birlikte kaşıntıyı önleyecek bir krem sürmek ya da banyo yapmak da fayda sağlayabilir.
Düzenli olarak nemlendirici kullanmak, soğuk kompress yapmak, cilt temizliğine dikkat etmek, antihistaminik ilaçlar kullanmak, nefes alan kıyafetler giyinmek, yeterli miktarda su içmek, kaşıntıya iyi gelen mineral ve vitaminleri alacak şekilde beslenmek kaşıntıya iyi gelir.
Uçucu nane yağı solumak, sinüsleri açarak kaşıntılı boğazları rahatlatmaya yardımcı oluyor. Nane balgam söktürücü etkisiyle, soğuk algınlığı, öksürük, sinüzit, astım ve bronşit gibi hastalıkların yanı sıra alerjiler için de rahatlama sağlıyor.
Antihistaminikler, alerji semptomlarını hafifletmek için yaygın olarak kullanılan ilaçlardır. Kaşıntı, burun akıntısı, hapşırma gibi semptomları azaltır. Ancak bu ilaçları kullanmadan önce bir sağlık profesyoneli ile görüşmeniz önemlidir.
Konvansiyonel farmakolojik testlerde allerjik etkinliği gösterilmiş iki uçucu yağ; Çay ağacı ve Niauli özellikle allerji semptomlarının giderilmesinde oldukça etkilidir.
Lavanta bitkisinden elde edilen uçucu yağ olan lavanta yağı, cilt bakımından saç bakımına, böcek ısırmalarından güneş yanığına fayda sağlıyor. Kokusuyla sakinleştirici, psikolojik olarak rahatlama sağlayan lavanta yağı antiseptik etkisiyle de yıllardır alternatif tıp alanında kullanılan uçucu bir yağ olarak biliniyor.
Haftada üç-dört kez içilecek ısırgan çayı veya haşlanmış keçiboynuzu suyu alerjiye karşı vücudu dirençli kılar. Kaynamakta olan 150 ml (bir su bardağı) suya yaklaşık bir tatlı kaşığı ısırgan atınız. Kısık ateşte ağzı kapalı olarak üç dakika kaynatınız ve ılımaya bırakınız.
Saçın Parlamasını ve Sağlığını Artırır: Lavanta yağı saçın daha sağlıklı bir hal almasını ve parlamasını sağlar. Saç kalitesini arttırır. Saçlı Deri Kaşıntısını Hafifletir: Saç derisindeki kaşıntı ve tahriş seviyesini azaltarak saç saç derisini rahatlatır.
Cildi nemli tutmak ve kuru kalmasını önlemek için krem, losyon ve merhem kullanın. Alerjik reaksiyonlu kaşıntı ise, kaşıntıyı durduracak gelen doktor onaylı antihistaminik, steroid ve antifungal ilaçlar ilaç kullanın. Kaşıntıya alerjik reaksiyon oluşturan ilaç veya gıda her ne ise tespit edip, onu almayı bırakın.
Alerjilerin tedavisi ve kontrol altına alınması mümkündür. Bazı alerjiler mevsimseldir ve her mevsimde tekarlamaktadır. Bu tip alerjilerde ise dönemsel tedaviler uygulanmakta ve hasta rahatlatılmaktadır. Fakat deri hastalığı olarak seyreden alerjik reaksiyonlar ise ilaç ve lazer tedavileri ile çözümlenebilmektedir.
Vücudun tümünde veya herhangi bir yerinde çoğunlukla yanma ve batma, ısırılma veya böcek geziyormuş hissi uyandıran hoş olmayan bir durumdur. Kaşıntı, çoğu kez cildi ovalayarak veya çizerek rahatlama arzusunu uyandıran hoş olmayan bir durumdur. Kaşıntı uzun süre devam ettiğinde uyku, endişe ve depresyona yol açabilir .
Vücutta kaşıntı ve kabarcıklar, deri hastalıklarının yanı sıra böcek sokması, stres, alerji, parazit, mantar, kansızlık, diyabet, kanser, kan hastalıkları ve ilaç yan etkileri gibi geniş bir yelpazede bulunan rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.
Alerjik kaşıntı nedenleri; Alerjik hastalıklardan alerjik egzema (atopik dermatit), alerjik rinit (polen, ev tozu akarı ve küf alerjisi olanlarda), ürtiker ve ilaç alerjilerinde cilt kaşıntısı sık görülür. Alerjik rinit ve alerjik egzama da deri kuru ve kaşıntılıdır.
Tuz içeriği yüksek olan konserve gıdalar, turşu, salamura besinler, zeytin, soda-maden suyu gibi yiyecek ve içeceklerin tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Bu nedenle astımlı hastalarda günlük tuz tüketimini 5 gramın altında tutmaları önerilmektedir.
Alerjik astım belirtileri genellikle kuru öksürük krizleri, nefes darlığı, hırıltılı solunum, nefes alıp verirken ıslık sesi çıkması, göğüs ağrısı veya göğüste baskı hissi gibi semptomlar içerir.
Astımlı hastalarda astım ve alerjik hastalık belirtilerini azalttığına dair deneysel ve klinik çalışmalar vardır. Diyetteki iyi quercetin kaynakları elma, sarı ve kırmızı soğan, kapari, brokoli, kırmızı üzüm, kiraz, turunçgiller, çay, ahududu ve kızılcıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri