Sınavda dört yanlış bir doğruyu götürmektedir ve adaylar için ÖSYM'nin belirlediği sınav süresi 150 dakikadır.
Toplam çözülen soru bazında doğru yanlış oranları değerlendirilirse; 60 ve üzeri doğru sayısı en fazla 5 yanlış ile ALES Sayısal alanda 70 ve üzeri bir puan almak için yeterli olmaktadır.
ALES Sözel alandan 55-60 aralığında puan hedefliyorsanız standart sapmanın etkisini göz ardı ederek baktığımızda sözel alandan doğru cevap sayınızın ortalama olarak 30 civarında olması gerekir.
Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gerekmektedir.
ALES' ten sayısal puan türünde 60 puan almak için sayısal testinden 18 net, sözel testinden 10 net yapmalısınız.
İlgili 44 soru bulundu
Adaylar Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan almış olmalıdırlar. Bu şart YÖK'ün yayınladığı Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği'nde belirtilmektedir.
özellikle e.a'da 70-75 civarı almanız yerleşmek için çoğunda yeterli. ama sayısalda bu puan yükselebilir...
Başvurmak isteyen adaylar için yüksek lisans not ortalama şartı 4'lük sistemde en az 2 olarak belirlenmiştir. Başvurmak için en az 2 ortalamaya sahip olmak gerekse de ortalamanız ne kadar yüksek olursa bu size avantaj sağlayacaktır.
Adaylar Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan almış olmalıdırlar. Bu şart YÖK'ün yayınladığı Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği'nde belirtilmektedir.
b) ALES Sonuç Belgesi (en az YL için 55 (sayısal), DR için 60 (sayısal)) veya GRE ya da GMAT (https://fbe.deu.edu.tr/wp-content/uploads/2021/07/GRE-GMAT-ALES-Karsiliklari.pdf) sınavlarından Senato tarafından belirtilen eşdeğer bir puana sahip olmaları gerekmektedir.
ALES puanı, sınavın yapıldığı yıl ve takip eden 5 yıl boyunca geçerlidir. Yani bir kişi 2023 yılında ALES'e girmişse, bu puanı 2023, 2024, 2025, 2026, 2027 ve 2028 yıllarında geçerli olacaktır.
Sayısal kısmında da yaptığınız 20 net, Ales'ten istediğiniz puanı almanıza yardımcı olur. Genel olarak Ales 80 almak sayısal puan türünde sayısaldan 45, sözelden 20 net gerektirir.
ALES eşit ağırlık 1 matematik neti yaklaşık olarak 0,65 puan, Türkçe neti 0,86 puan getiriyor.
İstenen puan türünde aldığınız ALES sonucunuzla yüksek lisans başvurularında en az 55 puan, lisans mezunu olup doktoraya başvurulacaksa en az 80 puan, yüksek lisans mezunu olarak doktoraya başvurularda en az 55 puan ve akademik kadro başvurularında ise yine en az 70 puan talebini karşılamanız gerekmektedir.
Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların ALES veya eşdeğeri sınavdan en az (55) puandan az olmamak üzere Senato tarafından belirlenen ALES veya eş değer puanına sahip olmaları gerekir.
ALES Sözel puan türünde 70 ve üzeri bir puan almak için sayısal alanda soru çözmeye ihtiyacınız olacaktır. Soru çözümlerinde hızlanmak ALES Türkçe Soru Çözümü ve matematik konuları için ise alt yapınız var ise soru çözme tekniklerini öğrenmek için ALES Matematik Soru Çözümü eğitimlerimize katılmanızı öneririz.
Tüm üniversitelerin tezsiz yüksek lisans programları ALES'siz öğrenci kabul eder.
Tezli Yüksek Lisans Harç Ücretleri Ne Kadar? Devlet üniversitelerinde tezli yüksek lisans harç ücretleri kaldırılmıştır. Yani ücretsizdir. Vakıf üniversitelerinde ise tezli yüksek lisans harç ücretleri tez dönemi dahil 15.000-20.000 TL aralığındadır.
Tezli yüksek lisans programlarının birçoğunda yabancı dil yeterlilik belgesi istenmektedir. Bunun başlıca sebebi tez araştırmasında özellikle İngilizce bilmenin yabancı kaynak taramasında önemli olmasıdır. Tezsiz yüksek lisans programlarında ise genellik yabancı dil yeterliliği istenmez.
Öncelikle akademisyen olabilmenin ilk şartı, alt limit olarak 2.50 ortalama ile mezun olmaktır. Bu ortalama şartı bölüme ve üniversiteye göre değişebilir. Eğitim süreci genellikle şu şekilde işler. Lisans eğitimi bittikten sonra yüksek lisans / master yapılır, bunun için ALES'e girerek yeterli puan alınması gerekir.
Ortalama 2.50'nin altında ise tezsiz yüksek lisans yapılabilir veya özel üniversitelerde bu ortalamayı kabul eden alanlarda yüksek lisans yapılabilir.
İki Kere Yüksek Lisans Yapılır Mı? İki kere yüksek lisans yapılır. Yüksek lisans eğitiminizi bitirdikten sonra tekrardan istediğiniz alanda yüksek lisans programına kaydolmanız mümkündür. Bunun için ilgili programın şartlarını sağlamanız ve mülakatlardan geçmeniz gerekmektedir.
ALES şartı aranmaz. (2) Tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde, yükseköğretim kurumları ALES puanı aramayabilir, ALES puanı istenildiği takdirde taban puan senatolar tarafından belirlenir.
ALES Ne İşe Yarar? ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) puanı tezli yüksek lisansa, akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi) ve doktoraya başvururken kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri