ALES-1 ve ALES-2 arasındaki fark tamamen şansa bağlıdır. ALES-1'deki sorular sizin için daha basit olurken ALES-2'deki sorular daha zor gelebilir. Bu sebeple istediğiniz puanı alana kadar her ALES'e girmenizi öneriyorum.
Öğrenciler için zorlu sınav süreci sona erdi. Sınavlardan saat 12.45 itibarıyla çıkan adaylardan ilk yorumlar Twitter üzerinden gelmeye başladı. ALES sözel mantık soruları bir çok öğrenci tarafından zor olarak nitelendirilirken, yine benzer şekilde Türkçe sorularının adayları zorladığı ifade edildi.
ALES'e Kaç Ay Çalışılmalıdır? ALES'e çalışmak için önerilen süre en az 3 aydır. Fakat Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı'na hazırlanmak için gereken süre adaydan adaya farklılık göstermektedir.
ALES puanları ÖSYM tarafından hesaplanırken her bir puan türüne etki eden test ağırlıkları ve standart sapma içeren bir formül kullanılmaktadır. Standart sapma nedeniyle her dönem aynı oranda doğru ve yanlış sayınız olsa da puanınız değişebilir.
DGS sorularının çoğunluğu mantık ve yetenek ölçmeye bağlı olarak sorulduğu için bu anlamda ALES ile benzerlik göstermektedir. Fakat ALES'e göre daha kolay bir sınavdır.
İlgili 23 soru bulundu
Toplam çözülen soru bazında doğru yanlış oranları değerlendirilirse; 60 ve üzeri doğru sayısı en fazla 5 yanlış ile ALES Sayısal alanda 70 ve üzeri bir puan almak için yeterli olmaktadır.
ALES'e sıfırdan hazırlanacak olan kişiler için 1 aylık bir süreç yeterli olmayacaktır. Sınavı bir bütün olarak ele alacak olursak temelden başlayacak olan adaylar öncelikle kendi alanına yönelik konu başlıklarını tamamlamalı daha sonra soru pratikleri ve deneme çözümleri ile süreci tamamlamalıdır.
ALES 1 2 3 Farkı Nedir? ALES 1 2 3 Farkı zaman aralığıdır. Bütün sınavlar aynıdır. Sayılar sadece o yıl yapılan ALES'lerin kaçıncısı olduğunu vurgular.
Kurslara gitmek ve iyi çalışmak gerekebilir. ALES için kursa ihtiyaç duymadan, 80 in üstünde yüksek puanlar alanlar var. Ama işi tesadüfe bağlamamak da lazımdır. Kurslara gitmek ve iyi çalışmak gerekebilir.
ALES Sözel alandan 55-60 aralığında puan hedefliyorsanız standart sapmanın etkisini göz ardı ederek baktığımızda sözel alandan doğru cevap sayınızın ortalama olarak 30 civarında olması gerekir.
Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebilir), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekmektedir.
Geometri sorularına değinecek olursak, önceki yıllara kıyasla biraz daha kalem oynatmanızın gerektiği sorular mevcuttu, gözünüzle hemen çözebileceğiniz soru yoktu dersek yanlış olmaz. Sınavın ortalamasına baktığımızda son yılların en zor alesi diyebiliriz.
ALES, daha çok genel GRE testine benzerlik göstermektedir. Mevcut ALES`te adaylara Sayısal ve Sözel olmak üzere iki başlık altında bir test uygulanmaktadır. Her bölüm, tek kitapçık halinde adaylara verilmekte olup toplam 100 soru için 150 dakika (2,5 saat) cevaplama süresi verilmektedir.
Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gerekmektedir.
ALES'e giren adayların karşısına sayısal ve sözel derslerden testler çıkmaktadır. Sayısal testlerdeki amaç adayın sayısal ve mantıksal muhakeme becerisini ölçmektir ve 50 sorudan oluşmaktadır. Sözel testin amacı da adayın sözel muhakeme yeteneğini ölçmektir. Sözel testte de adaylara 50 soru sorulmaktadır.
ALES şartı aranmaz. (2) Tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde, yükseköğretim kurumları ALES puanı aramayabilir, ALES puanı istenildiği takdirde taban puan senatolar tarafından belirlenir.
ALES'e, herhangi bir lisans programından mezun olmuş veya olabilecek durumda olan, yurt dışında lisans eğitimi görmüş fakat denklik belgesi almış olan herkes girebilir. ALES'e girmek için belirlenmiş bir yaş kısıtlaması yoktur.
ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek olan 2023-ALES/3 için araştırmalar hız kazandı. Türkiye'de üniversitelerin yüksek lisans ve doktora programlarına başvuru için ÖSYM tarafından düzenlenen bir sınavdır. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES 3 başvuru detayları belli oldu.
Sınava Kaç Kez Girilebilir? ALES'e girişte herhangi bir sınır yoktur. Adaylar yılda üç kez düzenlenen sınava istedikleri kadar girebilirler.
ALES'in açılımı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'dır. ALES, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından ilkbahar döneminde ALES/1 ve sonbahar dönemlerinde ALES/2 ve ALES/3 şeklide yılda üç kez yapılmaktadır.
ALES'te zamanı yetiştirebilmek için en iyi yapabileceğiniz şey bir hızlı okuma kursuna gitmek ve tekniklerini öğrenmektir. Çünkü: Günde yaklaşık 1 saatinizi hızlı okuma tekniklerine ayırdığınızda 21 gün sonunda en az 2 kat okuma hızınız artacaktır.
Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların ALES veya eşdeğeri sınavdan en az (55) puandan az olmamak üzere Senato tarafından belirlenen ALES veya eş değer puanına sahip olmaları gerekir.
İstenen puan türünde aldığınız ALES sonucunuzla yüksek lisans başvurularında en az 55 puan, lisans mezunu olup doktoraya başvurulacaksa en az 80 puan, yüksek lisans mezunu olarak doktoraya başvurularda en az 55 puan ve akademik kadro başvurularında ise yine en az 70 puan talebini karşılamanız gerekmektedir.
ALES Sözel puan türünde 70 ve üzeri bir puan almak için sayısal alanda soru çözmeye ihtiyacınız olacaktır. Soru çözümlerinde hızlanmak ALES Türkçe Soru Çözümü ve matematik konuları için ise alt yapınız var ise soru çözme tekniklerini öğrenmek için ALES Matematik Soru Çözümü eğitimlerimize katılmanızı öneririz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri