Kolanın içindeki zararlı maddeler yalnızca şeker ve koruyucularla sınırlı değildir. Aynı zamanda kola, sodyum içeriği de oldukça yüksek olan bir içecektir. Bu miktardaki sodyum tıpkı sofra tuzunun fazla kullanımında olduğu gibi vücutta su tutulumuna, böbreklerde yüke ve tansiyonda yükselmeye neden olur.
İlk 45 dakikada vücudunuz dopamin üreterek beynin keyif merkezini uyarır. 60 dakika sonra yüksek dozda şeker nedeniyle üriner kalsiyum boşaltımı artar. Bu da vücutta şeker yıkımını başlatır. Şeker o kadar hızlı bir şekilde emilip yakılır ki vücutta bir çökme ve yorgunluk durumu başlar.
Günde 10 Kola Deneyi
Dünya Sağlık Örgütü, her gün 25 gram şeker alınmasını tavsiye etmektedir. Amerikan Kalp Derneği ise erkekler için günde 37.5 gram, dişiler içinse günde 25 gram şekerin aşılmamasını tavsiye etmektedir.
Bir litre kola yaklaşık olarak 400 kalori içerir. Kan şekerini yükselten kola, vücudun yağ depolama mekanizmasını harekete geçirir. Ani yükselen kan şekeri daha sonra ani bir şekilde düşüşe geçer. Koladaki kafein uyku sorunlarına ve sonuç olarak strese neden olur.
İlgili 20 soru bulundu
Fransa'daki araştırmada, 1 litre kolanın içerisinde, 10 mg alkol çıktı. Kola içmeden önce bir kez daha düşünün. İçeriği sır gibi saklanan Coca Cola ve Pepsi Cola tüm dünyayı şoke etti! Fransa Ulusal Tüketim Kurumu'nun yaptığı araştırma sonucuna göre, masum bildiğimiz kolada alkole rastlandı.
Aynı zamanda kola, sodyum içeriği de oldukça yüksek olan bir içecektir. Bu miktardaki sodyum tıpkı sofra tuzunun fazla kullanımında olduğu gibi vücutta su tutulumuna, böbreklerde yüke ve tansiyonda yükselmeye neden olur. Özellikle de tansiyon hastaları için kola tüketimi oldukça sakıncalı olabilir.
- 1 bardak kolayı vücuttan atmak için tam 32 bardak su içmeniz gerekir. Ancak 32 bardakla kalıntılarından arınabilirsiniz. - Kola içerken böbreklerinize sürekli asit pompalanacak. Bu da demek oluyor ki böbrek işlevini yerine getiremeyecek ve ihtiyacı olan kalsiyumu kemiklerden karşılayacak.
Bir bardak kolada bulunan şeker miktarı vücunuzun ihtiyacından 100 kattan fazla ve bir bardak kola bir paket sıgarayla aynı oranda vücudunuza zarar verir. Her gün içeceğiniz 2 litre kola ile ömrünüz en az 30 sene kısalır.
Metabolizmada meydana gelen bu değişimlerde kişinin yağ yakımında zorlanmasına ve kilo vermeden güçlük çekmesine neden olur. Gazlı içecek tüketimini tamamen hayatınızdan çıkarmak kişinin kilo alımında ciddi bir değişikliğe uğrayacağı gibi aynı zamanda kilo vermesine de yardımcı olacaktır.
Kola ile ilgili yapılan araştırmalarda içeriğindeki asit miktarı midede şişkinlik hissi yarattığı için zayıf kişilerde iştahsızlık ve yemek yeme isteğini daha da azalttığı ortaya konulmuştur.
Kolanın kilo aldırma etkisi metabolizmayla ilgili olarak değişir. Çok çok zayıf kişilerin sıkça kola içmesi daha da zayıflamasına neden olurken; kilolu kişilerin kola tüketmesi de obeziteye davet çıkarmaktadır. Çünkü asit ve basit şeker, obezite seviyesinde kilo aldırmaktadır.
Midemiz, çok çeşitli yiyecek ve içeceğin sindirimini kontrol altında tutacak ve pH (asitlik) dengesini kolaylıkla sürdürebilecek yapıdadır. Bu nedenle gazlı içecekler sağlıklı bir mideye zarar vermez.
Dolayısıyla kanserojen maddeler tespit edilmiştir. Bir bardak kolanın tolere edilmesi için 32 bardak su içilmeli ki, o asit vücuttan temizlensin.
Kötü kolestrolü arttıran kola ve benzeri gazlı içecekler, kalp krizi riskini de arttırıyor.Her gün 1 kutu kola içmek yüksek kan basıncına neden olarak kalp krizini tetikliyor. Ayrıca kola içenlerde tip 2 diyabet geliştirme riski artıyor. Kolanın geldiği plastik şişelerdeki benzen, kansere neden oluyor.
Kola, içerisindeki şeker miktarı nedeniyle şişmanlatır. Bunun yanında bağışıklık ve kalsiyum eksikliği nedeniyle eklem ve kemikler üzerindeki baskıyı arttırır. Her gün kola içmek cildiniz için her gün sigara içmekle aynı etkiye sahiptir. İnce çizgi ve kırışıklıklarınızı arttırır.
Kola erkekte, testosteron hormon dengesini bozarak, erkeklerde sperm sayısını ve hareketini önemli derecede azaltmaktadır. Bu da erkeklerde üreme fonksiyonlarını önemli derecede etkilemektedir. Kola, çok fazla şeker içermesinden dolayı obeziteye de davetiye çıkarır.
Bir kola firmasında, kansere neden olan karamel boyası kullanıldığı ortaya çıktı... ABD'de yapılan analizlerde firmada karamel rengini verebilmek için kullanılan ve hayvanlarda akciğer, karaciğer, tiroid ve kan kanserine yol açan madde (metil imidazol) tespit edildi.
Dr. Çoksüer, “Kola içeriğindeki glikoz şurubu kalbin ve yüksek kolesterol ve tansiyon sorunlarıyla karşı karşıya kalmanız yol açabilir. Ayrıca böbrek, kemik hastalığı, astım ve diş problemlerine de yol açmaktadır. Aşırı kola tüketmek sperm sayısını ve kalitesini düşürerek kısırlığa yol açabilir” dedi.
Fabrikalarımızda gerçekleştirdiğimiz tasarruf çalışmaları ile Türkiye, su verimliliğinde Coca-Cola sistemi içerisinde en iyiler arasında yer alıyor. Üretim tesislerimizde şişe yıkama, temizlik, genel kullanım gibi faaliyetler ve ürün de dahil olmak üzere 1 litre ürün üretebilmek için 1.39 lt su kullanıyoruz.
Gazlı içeceklerin kas sistemi üzerinde olumsuz etkisinin olduğunu gösteren bir çalışma bulunmamaktadır.
Kan şekerinizde ani bir yükselme olur, yüksek miktarda ensülin patlamasına neden olur. Karaciğeriniz vücudunuzdaki şekeri yağa çevirerek buna bir yanıt verir. Bu sadece bir kaç dakika içinde olur.
Çalışma. Çalışmada, 11 farklı gazlı içecekteki 4-MI oranları ölçülmüş ve bu maddenin tehlike yaratacak düzeyleri belirlenmiştir. Sonuçta, günlük 29 mikrogramdan fazla (1 kutu kola yaklaşık 140 mikrogram) 4-MI tüketiminin her 100.000 kişiden birinde kansere neden olabileceği belirtilmiştir.
Günümüzde Türkiye'de milyonlarca ve dünya genelinde milyarlarca insanın içtiği Kola neredeyse herkeste aşırı bir bağımlılığa sebep olmaktadır.
Ayrıca gazlı içeceklerin, içerdikleri asit nedeniyle de midenize zarar verebilecekleri bilinmektedir. Dolayısıyla gazlı ve tatlandırılmış içecekler suyun yerini tutmaz. Ayrıca su yerine midenizi bu içeceklerle doldurduğunuz için günlük sıvı alımınız düşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri