Alev iyonlaştırma dedektörü (FID), GC'de en çok kullanılan detektörlerden biridir. FID, karbon içeren organik bileşikleri iyonize etmek için bir alev kullanır. Numunenin GC kolonunda ayrılmasının ardından her analit, karbon atomlarını iyonize eden hidrojen ve hava ile beslenen bir alevden geçer.
Alev fotometrik dedektörü (FPD) – pestisitler ve petrol ürünleri gibi kükürt ve organofosfor bileşikleri için kullanılır. Hem HPLC hem de GC, eşsiz yüksek çözünürlükler ve hassasiyetler elde etmek için kütle dedektörleri (MS) ile başarıyla kulanılır.
HPLC Sisteminde Kullanılan Dedektörler Eğitimİçeriği; 1- UV-VIS Absorbans Dedektörler - UV-VIS Absorbance Detectors 2- Refraktif İndeks (RI) Dedektörler - Refractive Index Detectors 3- Floresans Dedektör (FLR) - Fluorescence Detector 4- Elektrokimyasal Dedektörler (ECD) - Electrochemical Detectors 5- İletkenlik ...
Yüksek saflıkta inert gaz ve gaz karışımları, kullanılan dedektör kombinasyonuna (GC-FID, GC-TCD, GC-ECD, GC-MS) en uygun şekilde kullanılır. Dedektör türüne bağlı olarak farklı analiz gazları gerekebilir.
HPLC (High Performance Liquid Chromatography) Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi kısaca HPLC olarak adlandırılır. Yüksek performans; yüksek resolüsyonu (ayrımı) ifade eder. Mobil fazın yüksek basınçla ilerlemesi sağlandığı için de Yüksek basınçlı Sıvı Kromatografi olarak da adlandırılır.
İlgili 34 soru bulundu
Yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC yaygın adıyla bilinir) bir analitik kimya yöntemidir. Karışımlardaki bileşenlerin, ayrıştırılmasında, nitelik ve niceliklerinin belirlenmesinde kullanılan bir analiz tekniğidir.
Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (High Performance Liquid Chromatography) HPLC, en yaygın olarak kullanılan analitik tekniklerden bir tanesidir.
Hem HPLC hem de GC aynı prensipte işlev görürken, tek fark HPLC'nin sıvı mobil faz kullanması, GC'nin ise taşıyıcı olarak bir gaz kullanmasıdır. Hem GC hem de HPLC, sıvıların ve çözünmüş katı karışımların analizini yapabilir, ancak gazlı karışımlar da GC kullanılarak rutin olarak analiz edilir.
Karbon monoksit ve metan gibi gazların birikmesini izlemek ve havalandırma sistemlerini kontrol etmek için gaz algılaması kullanılır.
Pek çok kromatografi tekniği gibi HPLC de kolon kromatorafisinin bir uygulamasıdır. Hareketli fazın ilerlemesiyle durgun fazda farklı kuvvetle tutunana maddelerin geri alınmasına elüsyon (geri alma) denir. Ayrılması istenen maddelerin kolondan çıkış süresine alıkonma süresi denir.
HPLC, genellikle ayırma mekanizmasına veya durgun fazın tipine göre sınıflandırılır. Bunlar arasında dağılma ya da sıvı-sıvı kromatografi, adsorpsiyon yada katı-sıvı kromatografi, iyon-değişimi kromatografi, boyut ayırıcı kromatografi, afinite kromatografi ve kiral kromatografiyi sayabiliriz.
HPLC analizi genellikle tıbbı alanlarda kullanılır. Aynı zamanda idrar örnekleri alınarak zararlı ve uyuşturucu madde tespitlerinde de HPLC analizleri kullanılır. Genellikle sıvı maddelerde yapılan bu test hareketli ortamdan hareketsiz ortama doğru geçiş yaptırılarak hızın tespit edilmesine dayanır.
Güvenlik dedektörlerinde güvenliği sağlamak için kullanılmakta olan üç farklı cihaz türü vardır. Bunlar el tipi güvenlik dedektörleri, kapı tipi üst arama güvenlik dedektörleri ve x ray bagaj arama ve tarama güvenlik dedektörleri.
Alev dedektörü yangın meydana gelme ihtimali olan ortamlarda alev kıvılcımlarından doğan ışımayı tespit ederek olası bir yangın ihtimalinde sinyal üreten cihazlardır.
Yüksek tavanlı ve noktasal tip optik duman dedektörlerinin altyapısı , montajı , işletmesinin zor olduğu ve algılamayı geciktirecek etkilerin bulunduğu alanlar için ışın hüzmesinin karşıya gönderilmesi ve dönmesini takip eden yangın algılama çözümünü beam dedektör olarak tanımlayabiliriz.
Işın Dedektörü Nerede Kullanılır? Işın dedektörü, bir başka ismiyle beam dedektör depo, antrepo, fabrika, alışveriş merkezleri, tiyatro ve sinema salonları, konferans salonları, hava alanları gibi tavan yüksekliği 9 metreden fazla olan tüm alanlarda kullanılır.
ATEX / IECEx sertifikalı "PE" Serisi ex-proof hidrokarbon gaz dedektörleri, uygun maliyetli bir çözüm olarak birçok uygulamada hidrojen ve karbondan oluşan patlayıcı gazları tespit etmek için tasarlanmış ve geliştirilmiştir.
Isı dedektörü, ortamdaki ani sıcaklık değişikliklerini algılayıp durumu kontrol paneline iletmesidir. Isı dedektörler ortamdaki ani ısı değişimlerini kontrol etmek ve kontrol altına almak için kullanılır. Yangın alarm sistemi için kullanılan gelişmiş ve fonksiyonel bir cihazdır.
Gaz kontrol cihazı / gaz dedektörü modellerimiz, metan, oksijen, hidrojen sülfür, karbonmonoksit vb. gibi gazları tespit edebilir. Gaz kontrol cihazı / gaz dedektörü, gaz tehlikesi olan ortamlarda bulunan kişiler için etkileyici bir koruma sağlar.
HPLC Sistemi Tanımı;
Hareketli fazın pompalar vasıtasıyla basınç oluşturarak kolona verildiği ve dedektör sisteminden geçirilerek nitel ve nicel analizlerin gerçekleştirildiği sistemlerdir. Bir karışımdaki her bir bileşenin ayrılması, tanımlanması ve ölçülmesi için kullanılan analitik kimyada bir tekniktir.
GC, kromatografik bir ayrım yöntemidir. Sabit bir fazdan mobil faz olarak gaz akımı (He, Azot, vb.) geçirilerek uçucu bileşiklerin adsorbsiyon ve dağılım farkına göre birbirlerinden ayrılmasını sağlayan yöntemdir. Gaz kromatografik ayırımı sağlayan alet gaz kromatograf olarak adlandırılır.
Alınan numune önce şırınga yardımıyla gaz kromatografına (GC) iletilir. Numune, karışımının enjeksiyonuna yardımcı olan bir septum ile GC girişine enjeksiyon edilir. İnert bir gaz yardımıyla kolon boyunca taşınır. GC cihazı numuneyi buharlaştırır ve bu işlemin ardından çeşitli bileşenleri ayırarak analiz eder.
HPLC Uygulamaları
Yüksek basınçlı sıvı kromatografisi gıda ve içecek endüstrisi, çevre mühendisliği konuları, tıp, petrokimya, ziraat, tüketim maddeleri, endüstriyel kimya, farmakoloji vb. çok çeşitli alanlarda kimyasal ayırım, saflaştırma, tespit etme ve miktar belirleme amacıyla kullanılır.
Ters Faz Kolon
Ters fazlı kromatografi, yüksek performanslı sıvı kromatografi (HPLC) en yaygın kullanılan tekniktir. Popülerliğinin nedeni, polar olmayan bileşiklerin, zayıf polar bileşiklerin ve iyonik bileşiklerin analizine uygulanabilmesidir.
HPLC analizi için bir sıvı numunedeki bileşenleri ayırmak için kullanılan çözücüye mobil faz denir. Mobil faz, aksi halde sabit faz olarak bilinen bir ayırma kolonuna ve ardından çözücü dağıtım pompası tarafından kontrol edilen sabit bir akış hızında dedektöre iletilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri