Alevilerin kutsal sembollerinden bir tanesi olan Fatma Ana Eli, “Pençe-i Âl-i Abâ” ya da “Hamse” diye de bilinmektedir. Diğer toplumlar gibi Aleviler de bu sembolün kişileri nazara, kötü düşüncelere karşı koruyacağına; uğur, şans ve bereket getireceğine inanmaktadır.
Hz. Fatıma, Peygamber efendimizin Hatice Ana'dan olan ve soyunun sürdüğü kızıdır. Peygamber efendimize, “soyu kesik” diyenlere karşı Allah “biz sana Kevser'i verdik” diye ayet göndermiştir.
Güç, bereket, dayanıklılık, çoğalma gibi insanlığın manevi ihtiyaçlarına kucak açan bir semboldür. Ortadoğu kültürlerinde mutluluk, şans, bereket, huzur, uğur sembolü olarak bilinmektedir. Gümüş, altın kolye, takı olarak, duvarlara asılan figür olarak yaklaşık 3000 yıldır Anadolu'da ve Ortadoğu'da kullanılmıştır.
"Hz. Muhammed'in kızı Fatma, kocası Hz. Ali'yi genç ve güzel bir odalıkla görünce o sırada pişirmekte olduğu helvaya şaşkınlıkla elini daldırır ve karıştırmaya başlar. Kocası durumu fark edince Fatma'nın elini tencereden çıkartır.
Bu oruç Küfe'de şehit edilen Müslim bin Akil ve oğulları için tutulmaktadır. Fatma Ana orucu, üç gün tutulan masum-u pak orucundan sonra, muharrem orucundan önce bir gün tutulan yas orucudur. Muharrem ayının ilk on iki günü Aleviler ve Bektaşiler tarafından oruçlu geçirilir.
İlgili 38 soru bulundu
Muharrem orucu döneminde kurban kesilmez, et yenilmez. Çünkü bu bir yas, matem ibadetidir. Kerbela şehitlerinin çektikleri susuzluğu anlamak için su içilmesi uygun görülmez. Su saf halde içilmemektedir.
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar.
Kadim dönemin ana tanrıça kültü bugün Alevi inanç ve felsefesinde Fatma Ana'ya dönüşmüş; şans, bereket ve korunma gibi konularda başvurulan mistik öğe ise Fatma Ana Eli olmuştur. Bu el sembolü Alevi kültüründe adını her ne kadar Hz.
Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Suat Cebeci, "Fatıma'nın Eli" sembolünün, hayır ve bereket getireceği inancıyla kullanılmasının dinimiz ve inancımız açısından doğru olmadığını söylüyor.
Fatma Ana eli simgesi İslamiyet için önemli bir yere sahiptir. İslamiyet'in değerli kadınlarından olan Hz. Fatma'nın eli olduğuna inanılır. İnanışa göre, böyle özel bir insanın eli uğurludur.
Hazreti Muhammed'in ölümünden 5,5 ay sonra Medine'de 22 Kasım 632'de vefat eden Hazreti Fatıma'nın cenazesi, vasiyeti üzerine tabutla taşınarak, gece Cennetül-Baki Kabristanı'na defnedildi.
“Bu benim elim değil, Fatıma anamızın eli, Şafi isminle şifa ver.'” diye dua eder ve bu dileğin ardından; Meryem Suresi. Felak. Nas.
Fatma Ana sembolü, genellikle “Fatma'nın Eli” olarak bilinmekte. Ancak Arapçada beş anlamına gelen “Hamse Eli” olarak da tanınıyor ve bir elin parmak sayısını gösteriyor. Bu sembole; Hindu'lar 'Humsa Eli', Musevilerse 'Hameş Eli' ya da 'Miryam'ın Eli' adını vermişlerdir.
Hicretten iki yıl sonra, 18 yaşında iken 21 Mart 624 miladi tarihte Hz. Ali ile evlendirilir. Evlenme olayları kısaca şöyle olur.
- Bazı bilgilere göre, Hz. Fatıma'nın gece defnedilmesini kendisi istemiştir. Sebebi de gündüz, kadınların da cenazelerinin konulduğu tabutların üstününün örtülemeyip açıkta olmasıdır. O bundan hoşlanmadığı için, gece defnedilmesini istemiştir.
Fatıma, kadın cenazelerinin erkeklerinki gibi üzerine örtülen bir kefenle sarılmış olarak herkesin gözü önünde bulunmasından rahatsız olduğunu Esma bint Umeys'e söylediğinde, Esma ona Habeşistan'da cenazelerin tabut içinde taşındığını anlatmış, bunun üzerine Fatıma kendi cenazesinin de böyle taşınmasını vasiyet etmişti ...
Nazarlık bir başka versiyonu olan hamsa hem İslamiyet'te hem de Yahudilik de kabul görmüş bir nevi şeytan kovma sembolüdür. Her iki din arasında köprü olabileceğine inanılan sembolün içindeki gözün dünyanın iyiliklerine açılan kapı olduğuna inanılır. Hamsa'daki beş parmak birbirine eş değildir. İslam kültüründe Hz.
Latince adı "Anastatika Hierochuntica" olan, halk arasında ise Fatma Ana Eli otu olarak da bilinen Meryem Ana otu, kapalı kuru dallarla çevrili kuru bir köke benzeyen, tadı tarçını anımsatan ve kadın sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunan şifalı bitkidir. Keşif yeri Namib Çölleri'dir.
İdrar kaçırma problemi olan kişilerde bu otu suda beklettikten sonra günde bir bardak şekilde içmelidir. Bu sayede idrar kaçırma problemi azalmaktadır. Cilt yaraları olanlar için kullanım; Cilt yarası olan kişiler Fatma ana eli otunu suda beklettikten sonra bu suyu bir kaba almalıdırlar.
Arapça'da 5 anlamına gelen Hamsa kelimesi bir elin 5 parmağını temsil etmektedir. Hamsa Ortadoğu ve Arap yarımadasında evrensel olarak insanları kötülüklerden, kem gözlerden koruduğuna inanılır.
Fâtıma, Resûlullah'ın ölümünden beş buçuk ay sonra 3 Ramazan 11 (22 Kasım 632) tarihinde vefat etti. Muhammed el-Bâkır'ın belirttiğine göre Fâtıma'yı Hz.
Bu itikadın İslam'da yeri yoktur.
İnsanı nazardan Allah korur, vesile / sebep olarak da onun kitabını okumak, euzü besmele çekmek, Felak ve Nas gibi sureleri okumak yeterli olur.
Günümüzde, Anadolu'da Alevî tanımlaması, Türk-Türkmen Alevîlerin yanında, Bektaşîler, Kürt Alevîler, Otman Babalılar, Nusayrîler gibi birçok grubu da kapsamaktadır.
"MÜSLÜMAN OLMAYANLA EVLENİLMEZ" YANITI
Bir Müslümanın böyle kişilerle evlenmesi caiz değildir. Ancak iman esaslarına inanan, İslam'ın şartlarını kabul eden, -bir kısmını uygulamasa bile- bunları reddetmeyen kişiler ise Müslümandır. Böyle kişilerle hangi mezhepten olurlarsa olsunlar evlilik yapmak caizdir.”
Alevi topluluğu, Kuran'ın Ömer, Osman ve özellikle de Maviye ile Yezit zamanında değiştirildiğine ve birçok ayetinin yok edildiğine inanır. Bu nedenle de Kuran'larını "Telli Kuran" ve "Kuranı Natık" olarak adlandırırlar. Ozanların, pirlerin deyişlerini, sözlerini Kuran'ın ayetleri olarak kabul ederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri