Bağımsızlık sonrası Hırvatistan ekonomisi düşük enflasyon oranı istikrarlı para birimi ve büyüme oranı gibi istikrar göstergesi verilere karşılık yüksek cari açık ve dış borç oranı düşük rekabet gücüyle tanımlanan bir ekonomik yapı görünümü kazanmıştır.
Ülke ekonomisinin büyük bölümü hizmet sektörüne dayalıyken sanayi ve tarım diğer büyük sektörlerdir. Dünyada en çok turist çeken ilk 20 destinasyon arasında yer alan ülke için turizm önemli bir gelir kaynağıdır.
Yaşam kalitesi, kadın erkek eşitliği, okur yazarlık oranı, eğitim ve sağlık konularında Orta Avrupa'nın en gelişmiş ülkelerinden olan Hırvatistan, romantik atmosferiyle yılın her dönemi tatil yapmak için en çok tercih edilen ülkelerden biri.
Hırvatistan'ın başlıca ihracat ürünleri tekstil, deniz taşıtları, kimyasal maddeler ve gıda ürünleridir. İthalatta başlıca ürünler ise petrol ve petrol ürünleri, makine ve üretim teçhizatları, gıda ürünleri ve ulaşım araçlarıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Hırvatistan'da yaşam masrafları, Hırvatistan'ın neresinde yaşadığınıza ve öğrenci yurdunda mı yoksa özel kiralık bir dairede mi yaşadığınıza bağlı olarak ayda 400 ile 700 EUR arasında değişebilir. Bu miktar, yiyecek, konaklama, kamu hizmetleri, kitaplar, ulaşım ve çeşitli masrafları karşılamaya yeterli olmalıdır.
Hırvatistan'da 2023 itibarıyla brüt asgari ücret 622 euro. Hırvatistan'da benzinin litre fiyatı 1,580 euro. Hırvatistan'da yaşayan bir asgari ücretli bir aylık maaşıyla 393 litre benzin alabiliyor.
Hırvatistan'a Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine / T.C. Dışişleri Bakanlığı Hırvatistan'a seyahatlerde umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları vizeye tabi, resmi pasaport hamili Türk vatandaşları ise vizeden muaftırlar. Hırvatistan 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle Schengen bölgesine girmiştir.
Ancak Hırvatistan'da resmi dil Hırvatçadır. Tüm Slav dilleri gibi Proto-Slav dilinden gelişen ve dünya çapında 5,5 milyondan fazla kişi tarafından kullanılan bir Slav dilidir.
%91 Hristiyan, %2 Müslüman, %7 Ateist ve diğer inançlar.
Hırvatistan'da din, geniş ölçüde yaygın olan Hristiyanlıktır ve Hırvatlar'ın büyük çoğunluğu Katolik Kilisesi'ne tabidirler. Hırvatistan'da resmi bir din yoktur ve din özgürlüğü, Hırvatistan Anayasası tarafından tanımlanan ve tüm dini toplulukları kanun önünde eşit olarak tanımlayan ve devletten ayrı tutan bir haktır.
1 Ocak 2023 tarihine kadar AB'nin, bu tarihten itibaren ise Schengen serbest dolaşım alanının dış sınırlarını koruyan Hırvatistan, bu konumu nedeniyle, gümrük mevzuatını katı şekilde uygulamakta ve sıkı kontroller gerçekleştirmektedir.
Türkiye, OECD ve G20'nin kurucu üyesidir ve E7 ülkeleri, GOBLE'ler ve YSÜ'ler arasında sınıflandırılmaktadır. 2023 yılı itibarıyla Türkiye ekonomisi nominal GSYİH'ye göre dünyanın en büyük 17, Avrupa'nın ise en büyük 7. ekonomisidir.
Hırvatistan Balkanlar, Orta Avrupa ve Akdeniz'in birleştiği yerde bulunan oldukça önemli bir konuma sahip Avrupa ülkesidir. Sırbistan, Macaristan, Bosna Hersek, Slovenya ve Adriyatik denizi ise Hırvatistan komşu ülkelerini oluşturur.
Hırvatistan çalışma izni başvurusu her ne kadar farklı sürede sonuçlansa da ortalama olarak 15 gün ile 30 gün arasında sonuçlanmaktadır. Ancak bu süre bazı durumlarda 90 günü bulabilmektedir.
Hırvatistan oturum izni alabilmek için Hırvatistan Büyükelçiliği ya da Konsolosluğa başvuru yapılması gerekmektedir. Öğrenim, iş kurma, evlenme ve çalışmak amaçlarıyla düzenlenebilir. Hırvatistan Konsolosluğu'na ya da Büyükelçiliği'ne şahsen veya yetkilendirilmiş acenteler aracılığıyla başvuru gerçekleştirilebilir.
Bu nedenle, herhangi bir amaçla Hırvatistan'a ziyaret etmeyi planlayan vatandaşlarımızın Hırvatistan vizesi alması gerekmektedir. Hırvatistan vizesi Schengen kapsamında olmamakla birlikte Schengen vizesine sahip olanlar Hırvatistan'a seyahat edebilmektedir.
Bu yüzyıllar sonrasında 20.yüzyıla gelindiğinde Hırvatistan'ın 1941-45 yılları arasındaki Hırvatistan Bağımsız Devleti ve sonrasında Josip Broz Tito'nun Yugoslavya'yı kurması ve Hırvatistan'ın Yugoslavya'nın dağılmasının ardından 25 Haziran 1991'de bağımsızlığını ilan etmesi ile Türkiye 6 Şubat 1992'de tanımıştır.
Zagreb. Devlet İstatistik Ofisi (DZS), 2021'de yapılan nüfus sayımının nihai sonuçlarını açıklarken, Hırvatistan nüfusunun 3 milyon 871 bin 833 kişi olduğu belirtildi.
İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir
Yüksek sıcaklıklardan hoşlanmayanlar için şehri ziyaret için en uygun zamanlar bahar ve sonbahar ayları. Özellikle Mayıs, Eylül ve Ekim ayları ideal.
En yüksek asgari ücrete sahip olan ülke Lüksemburg'tur ve asgari ücret burada 2313 avrodur.
Almanya'da 2023 yılında saatlik asgari ücret 12,55 Euro olarak belirlenmiş. Dönüşümü TL'ye vurduğumuzda bu, yaklaşık olarak 362,46 TL'ye denk geliyor.
Hırvatistan'da brüt asgari ücret Temmuz 2022 itibariyle 622 euro. 2012'de ülkede asgari ücret 374 euro seviyesindeydi. Bu 10 yıllık dönemde brüt asgari ücrette yıllık ortalama değişim yüzde 5,2 oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri