Nikahı Alevi inanç önderleri olan dedeler kıyar. Çok az olmakla beraber nikahı analarda kıyıyor. Genel olarak Alevi inanç önderleri olan dedelerin nikahı kıyması en makbul olanıdır.
Dinen şarttır ama adı dini ya da imam nikahı değildir.
Sıra Düğün merasimine geldiğinde önce RESMİ NİKAH kıyılır. Sonra DEDE NİKÂHI (Dini Nikâhla) kıyılır. Dedenin Evlenme cüzdanını görmeden nikah kıyması caiz değildir. –“Kainat'a, ve Alemlere rahmet olarak yaratılan Muhammed Mustafa'ya ve Ehlibeyt'ine verelim Selâvât.”
Dini nikah, diğer adıyla imam nikahı kadın ve erkeğin yetkili din görevlisinin yönetiminde, Allah'ın (CC) huzurunda evlenmeleridir. Dini nikahın, yetkili bir din görevlisi tarafından kıyılması esastır. Bu kişi genellikle evlenecek kişilerin muhitinde bulunan bir cami imamı oluyor.
Evet kıyabilirler. İmam şart değildir. Oğlanın veya kızın babası nikahı kıyar. Hem de şahit olmaları sahih olur.
İlgili 32 soru bulundu
CEVAP: Şartlarına uygun olarak kıyılan nikâhtan sonra artık evlilik dinen başlamış sayılır. Erkek artık karısını evine götürme hakkı elde eder. Fakat gerdek, nikâhın geçerli olma şartı değildir.
ailenizin çevrenizin akrabalarınızın haberi olacaksa tabiki de nikah kıyılabilir. ama siz sadece zina yapmamış olmak için kendi aranızda nikah yapacaksanız ve bundan da kimsenin haberi olmayacaksa o nikah geçerlidir ancak bunun sonuçlarına da katlanmak zordundasınız.
Bu Malikilere göredir. Resmi nikah olmadan dini nikah yapılmasını uygun görmüyoruz. Özellikle kadının dini ve dünyevi hukukunun korunması açısından dini nikahın yanında resmi nikahın da yapılmasını gerekli buluyoruz.
Evlenmek isteyen insanların hukuki olarak evli görünmeleri için resmi nikah kıymaları gerekir. Bunun yanı sıra İslam dinine göre kıyılması gereken diğer bir nikah çeşidi ise dini nikahtır. Her iki durumda da çiftler birbirlerini eş olarak kabul ederler. Ancak dini nikahın hukuki bir geçerliliği yoktur.
Evlendirme Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, yasadaki “müftülere” değil “müftülüklere resmi nikâh kıyma yetkisi” düzenlemesi genişletildi. Artık resmi nikâhı sadece belediye başkanı veya başkanın yetkilendireceği nikâh memuru değil, müftüler ve müftülerin idaresinde çalışan tüm imamlar kıyabilecek.
Bir Müslümanın böyle kişilerle evlenmesi caiz değildir. Ancak iman esaslarına inanan, İslam'ın şartlarını kabul eden, —bir kısmını uygulamasa bile- bunları reddetmeyen kişiler ise Müslümandır. Böyle kişilerle hangi mezhepten olurlarsa olsunlar evlilik yapmak caizdir."
Alevilikte abdest vardır. Hem normal abdest hem de boy abdesti de dediğimiz gusül abdesti vardır.
Genelde anne ya da babasi alevi olan cocuklar alevi olur.
İslam'da yeri olan çokeşlilik yerine, Alevilikte tekeşlilik vardır. Dolayısıyla boşanma, İslam'daki gibi tek taraflı olarak erkeğin isteğine bağlı değildir; hatta Alevilikte boşanma ancak cemaatin cemde ikna edilmesiyle gerçekleştiği için oldukça zorlaştırılmıştır.
Dinimiz bir Müslümanın, gayri müslim birisi ile arkadaşlık kurmasını ve ona maddi yardımda bulunmasını dahi yasaklamamıştır. Bir alevi ile elbette arkadaşlık kurmak ve maddi yardımda bulunmak caizdir.
Erkek Müslümanlığı kabul etmedikçe de yapılacak nikah sahih değil. İslam dininin öngördüğü siyasi vizyon ve misyona göre, doğacak çocuklar babanın neslinden gelir. İslam dini kendi mensuplarının çoğalması için bu hükmü öngörmüştür. Din Müslüman bir kadının, gayrimüslimle evlenmesini yasaklar.
capkin denir ya da .
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
İMAM NİKAHI (DİNİ NİKAH) KIZ EVİNDE Mİ ERKEK EVİNDE Mİ KIYILIR? Nikah akdi için gerekli olan şartlar yerine getirildiğinde nikahın kıyılacağı yerin bir önemi yoktur. İster kız evinde ister erkek evinde ister de camide ya da farklı bir yerde kıyılabilir.
4- Dini nikah şahitler huzurunda, velinin de (kız için) izni doğrultusunda telefonla ya da vekaletle de kıyılabilir. Telefonun diğer ucundaki şahısların da şahitler huzurunda olmasından emin olunabilirse nikah da boşama da sahih olur.
Resmi nikâh olmadan dini nikâh yapılmasını uygun görmüyoruz.
Halbuki daha sonra telafisi çok zor durumlarda kalabiliyorlar. Bir kadın ve erkek aileden habersiz ya da ailenin izniyle şahitler huzurunda nikâhlansalar karı koca sayılacaklarından erkek boşamadan kadın başkasıyla evlenemez.
Peygamber (s.a.s.); “…iki âdil şahit olmadıkça kıyılan nikâh (geçerli) olmaz.” (İbn Hibbân, es-Sahîh, 9/386 [4075]; bkz. Tirmizî, Nikâh, 15 [1104]) buyurarak nikâhtaki en önemli şartlardan birinin şahitlik olduğunu belirtmiştir.
Çünkü oruç,(harama düşmekten) bir himâyedir." (Buhârî; hadis no: 5065. Müslim; hadis no: 1400). Nişanlısıyla olan cinsel ilişkisi hakkındaki sorusuna gelince, eğer nişanlısından kasıt, dini nikah kıydığı kadın ise, onunla girdiği cinsel ilişkiler geçerli ve helal olan ilişkilerdir.
Evlenince / nikahtan sonra o günahlar siliniyor denmektedir, doğru mu? Değerli kardeşimiz, Nikahlanmadan önce kadın ve erkeğin beraberliği caiz değildir.
"Evlilik dışı birliktelikler ve 'cinsel özgürlük' adı altında gündemde tutulmaya çalışılan 'serbest yaklaşımlar' ise kadının da erkeğin de saygınlığını ve haklarını korumaktan uzaktır. Meşru ve muteber bir nikah olmadan yaşanan birliktelik, Allah tarafından haram kılınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri