Alfa Katsayısı, bireysel puanların k soru içeren bir ölçekte sorulara verilen cevaplanan toplanması ile bulunduğu durumlarda soruların birbirleri ile benzerliğini, yakınlığını, ortaya koyan bir katsayıdır. birbiriyle tutarlı ve aynı özelliği yoklayan maddeler olduğu anlaşılır.
Alfa katsayısı, bir yatırımın beklenen getirisini yatırımın riskine bağlı olarak değerlendiren bir katsayıdır. Beta katsayısı ise yatırımların sistematik riskini ölçmektedir. Pozitif bir alfa değeri yatırımın aşırı getiri sağladığına, negatif bir alfa değeri ise yatırımın aşırı getiri sağlamadığına işaret etmektedir.
Bir kıymetin sistematik riski beta ( ß ) ile ölçülür. Beta katsayısı, belirli bir hisse senedinin, ne ölçüde pazarla birlikte hareket ettiğini gösteren bir ölçüttür. Sistematik riski düşük olan menkul kıymetin beta değeri < 1 ve sistematik riski yüksek olan menkul kıymetin beta değeri > 1'dir.
Bir yatırım menkul kıymetinin yani hisse senedinin betası (β), tüm piyasaya göre getiri oynaklığının ölçümüdür. Beta katsayısı, risk ölçüsü olarak kullanılır. Beta katsayısı yüksek olan bir şirketin riski ve beklenen getirisi daha fazladır.
Alfa, bir yatırım menkul kıymetinin veya bir portföyün, piyasaya bağlı oynaklığa göre ayarlama yapıldıktan sonra getirilerini değerlendirmek için kullanılan bir performans metriğidir. Basitçe söylemek gerekirse alfa, bir yatırımın getirisinin, betasının tahmin edeceği getiriyi aşıp aşmadığını ifade eder.
İlgili 20 soru bulundu
Bir hiyerarşik toplulukta sosyal canlıların rütbesini belirten etiyolojik isimlerdir. Hüküm süren alfa ya da alfalar ölürse ya da grupta, sürüde lider olarak kabul görülmezler ise beta sık sık baştaki ikinci lider konumundadır. Bazı kuş türlerinde erkek çiftine kur yaparken beta erkeği ona yardımcı olur.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Hisse senetleri için getiri ile riski arasında ilişki kuran ölçüt beta katsayısıdır. Beta katsayısı, hisse senedi getirisinin piyasa portföy getirisine olan duyarlılığını göstermektedir.
Gebeliğin söz konusu olmadığı bireylerde kandaki normal Beta HCG değer aralığı 0-10 mlU/mL olarak belirtilebilir. Bu değer aralığının üzerine çıkmış olan Beta HCG değerleri, özellikle de aktif cinsel yaşantısı olan üreme çağındaki kadınların birçoğunda büyük olasılıkla gebeliği işaret eder.
Beta HCG 0,1 ise bu normal kan değeridir, gebelik yok demektir.
Yine sağlıklı bir gebelikte, ölçülen Beta HCG düzeyinin her 48-72 saat içinde ikiye katlanması beklenir. Döllenme sonrası 8. ila 11. haftalarda kandaki maksimum düzeyine ulaşan Beta HCG hormonu, ilerleyen dönemde azalır ve belirli bir bazal seviyeye ulaşarak gebelik sonuna kadar aynı seviyelerde devam eder.
Bazı yumurtalık, testis, akciğer veya meme kanseri türleri: beta-hCG hormonu üretebilen çeşitli tümörlerin varlığında, kandaki beta-hCG değerleri artar. Bu durum bazı testis kanserlerinde erkeklerde de tespit edilebilir. Bir diğer ifadeyle, erkekte beta-hCG yüksekliği ciddi bir hastalığa işaret edebilir.
Hamilelik durumunun söz konusu olmadığı kişilerde, Beta HCG değerinin 0 veyahut 0'a yakın değerler olması beklenir. Hamilelik durumunda ise 6. günden itibaren bu değerin artması ve 2 günde bir, önceki güne göre katlanarak süregelmesi gerekmektedir.
Gebe olmayan kadınlarda ve erkeklerde AFP değeri, 0 ila 40 ng/mL değerindedir. Gebelerde ise 10 ila 150 ng/mL aralığında olması beklenir.
Alfa aynı zamanda liderlik vasfı yüksek ve akıllı kişilere yönelik kullanılan bir kelimedir. Kısacası alfa olmak akıllı ve zeki olmanın yanı sıra liderlik özelliğine sahip olmak anlamına da gelmektedir.
Örneğin, alfa düzeyinin %5 (0,05) olarak seçtildiğini varsayalım. Testin sonucu küçük bir p (≤ 0.05) ise bu sıfır hipotezinin geçersiz olduğuna dair güçlü bir kanıttır. Testin sonucu büyük bir p (> 0,05) ise alternatif hipotezin zayıf olduğu anlamına gelir, dolayısıyla sıfır hipotez reddedilemez.
Hamilelik kan testi söz konusu olduğunda, hCG değerinin 5 mIU/ml 'den az olması negatif sonuç, yani hamilelik olmadığını gösterirken, 25 mIU/ml'den fazla olması pozitif sonuç yani hamilelik göstergesidir. 6 ile 24 mIU/ml arasındaki değerler ise gri alan olarak adlandırılır ve birkaç gün sonra tekrarlanması gerekir.
Düşük yapan kişide Beta HCG değeri düşer, dış gebelikte yükselir veya aynı kalır. Normal gebelikte ise yükselir ve 1500 mIU/ml değerinin üzerine çıkan değerde vajinal ultrasonografide gebelik kesesi rahim içinde izlenir.
Beta-hCG'nin düşük veya düşüyor olması kötü gebelik akibeti bulgusudur. Seri ultrason ve kan testleri gerekir bazen tanıyı netleştirmek için.
Alfa Katsayısı, bireysel puanların k soru içeren bir ölçekte sorulara verilen cevaplanan toplanması ile bulunduğu durumlarda soruların birbirleri ile benzerliğini, yakınlığını, ortaya koyan bir katsayıdır. birbiriyle tutarlı ve aynı özelliği yoklayan maddeler olduğu anlaşılır.
Hisse senedinin Beta katsayısı, hisse senedinin endekse karşı duyarlılığını(volatility) göstermektedir. Eğer bir hissenin betası 1 ise, endeksin %10 arttığı bir dönemde o hissenin %10 değer kazanması, endeksin %10 düştüğü bir dönemde ise o hissenin %10 düşmesi beklenir.
Risk değeri zaman içinde değişebilir. Risk Değeri 1 ila 7 arasında bir değer alır. 1 en düşük oynaklık seviyesini, 7 ise en yüksek oynaklık seviyesini gösterir. Risk Değeri için SPK Fon Rehberi'nde belirtilen metodoloji kullanılarak 5 yıllık getiriler üzerinden hesaplama yapılır.
Şirket, öz sermayesine oranla piyasada çok mu pahalı yoksa çok mu ucuz kalmış, bunu gösterir. Aynı F/K (Fiyat/Kazanç) oranında olduğu gibi, PD/DD oranında da bu oranın yüksek olması şirket hisselerinin pahalı, düşük olması ise şirket hisselerinin ucuz olduğu kanısını doğurur.
Spekülatör dışında bir hissede en çok lot sayısına sahip kişiye tahtacı denir. Tahtacı hisseyi kâr realize etmek ya da tavana sürüp tabana çekerek hissede spekülasyon ve manipülasyon yapabilecek maddi olanağa sahip kişidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri