Alfabe kelimesinin yerine kullanılabilecek sadece bir tane eş anlamlı kelime bulunmaktadır. Alfabe kelimesinin yerine kullanılmakta olan abece kelimesi, Türkçede yer alan ilk üç harfin okunuşundan meydana gelen bir kelimedir. Alfabe kelimesi ve abece kelimesi eş anlamlı kelimelerdir.
Kod, imge ve ses kelimeleri, harf kelimesinin eş anlamlısı olarak kabul edilmektedir.
Eş anlamlı, anlamdaş, müteradif veya sinonim; yazılışları farklı olduğu hâlde anlamları aynı veya çok yakın olan sözcükler.
Türk Dil Kurumu (TDK) Güncel Türkçe sözlükte yer alan bilgilere göre Kelimenin eş anlamlısı söz, sözcük, lügat'tır. Aynı zamanda laf sözcüğü de kelimenin anlamdaşı (eş anlamlısı) olarak Türkçe'de kullanılmaktadır.
Sözcük eş anlamlısı kelimedir. Eş anlamlı kelimeler anlam bakımından aynı olan ve o kelime yerine kullanılan dil öğeleridir. Sözcüğün eş anlamlısı da kelime olarak belirlenmiştir.
İlgili 32 soru bulundu
Düşünce eş anlamlısı olarak ilk akla gelen kelime "fikir"dir. Bunun dışında düşüncenin eş anlamlısı olarak ide, idea, kanı, kanaat, görüş kelimeleri de gösterilebilir.
Dilimizde her sözcüğün eş anlamlısı vardır. 2. Eş anlamlı sözcüklerin bir- likte kullanılması anlatımı bozar. 3. Yazılış ve okunuşları aynı, anlamları farklı olan söz- cükler eş anlamlıdır.
Anne kelimesinin eş anlamlısı ana veya validedir. Bu ikisi en çok tercih edilenler olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanı sıra nene kocakarı gibi kelimelerde bu kelimeye aş anlam olarak kabul ediliyor. Anne kelimesinin eş anlamlıları arasında yaygın olarak ana ve valide kelimeleri kullanılıyor.
atik-seri, ayakkabı-pabuç, bağışlama-affetme, bacı-kız kardeş, bonkör-cömert, cennet-aden eş anlamlı kelimelere örnek verilebilir.
Beyaz kelimesinin eş anlamlısı ak kelimesidir. Beyazın eş anlamlısını öğrenerek beyaz yerine bu eş anlamlı kelimeyi kullanmak mümkündür. Beyaz eş anlamlısı olan sözcük ak sözcüğüdür.
Irmak kelimesinin eş anlamlısı TDK ya göre 'nehir' olarak öne çıkıyor.
Kent, memleket, belde, büyük kent, şar kelimeleri şehir kelimesinin eş anlamlı kelimeleridir. Bu kelimeler şehir kelimesi ile aynı anlam taşıdığı için şehir kelimesinin yerine de kullanılabilir.
Öğrencilerin okuduğu alana ise okul denir. Aynı zamanda okul kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre, 'mektep' eş anlamlı sözcüğü üzerinden de değerlendirilmektedir.
Ses, dilin işlevli en küçük birimidir. Harf ise sesin yazıdaki karşılığıdır. Bir dildeki harflerin belirli bir sıraya dizilmiş bütününe alfabe denir. Türk alfabesi, Latin harfleri esas alınarak 1.XI.1928 gün ve 1353 sayılı “Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun” ile kabul edilmiştir.
Akıllı kelimesinin Türk Dil Kurumu (TDK) güncel Türkçe sözlükte yer alan eş anlamlı (anlamdaş) sözcükleri; Akil. Uslu. Uysal.
Yazılış ve okunuşları aynı olan; ama anlamları birbirinden farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
İl kelimesinin birçok eş anlamlısı bulunmaktadır, bunlardan bazıları; Valilik, şehir, yurt, el, vatan ve vilayettir. Zıt anlamlısı bulunmamaktadır. Tüm bu kelimeler birbiri yerine rahatlıkla kullanılabilir.
Hediye kelimesinin Türkçe kökenli bir karşılığı bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre; Hediyenin eş anlamlısı Armağandır.
SORUN EŞ ANLAMLISI NEDİR? Sorun kelimesinin eş anlamlı olan sözcükleri dert, problem, sıkıntı kelimeleridir.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı tabip kelimesidir. Bir diğer eş anlamlı kelimesi ise hekim kelimesidir.
Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir.
BÜYÜK KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Büyük kelimesinin eş anlamlıları "iri" ve "kocaman" şeklinde belirtilmektedir. Aynı zamanda "yaşlı" ve "dev" kelimeleri de büyük kelimesi yerine kullanılabilmektedir.
Maaş kelimesinin eş anlamları arasında, aylık sözcüğü bulunuyor. Aylık sözcüğü maaş kelimesini ifade eden bir kelimedir. İki kelime de aynı anlamı ifade ederek, cümle içerisinde kullanılabilir.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır.
Zor kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından ele alınan eş anlamlı sözcük 'güçlük' ya da 'sıkıntı' şeklinde geçmektedir. Okunuşları ve yazılışları farklı olan bu kelimeleri aynı anlam üzerinden amaca uygun kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri