a) Algılanan/Hissedilen (Perceived) İhtiyaç, kişinin kendisi tarafından belirlenen sağlık ihtiyacı, hissedilen veya algılanan sağlık ihtiyacı olarak adlandırılmaktadır. Bu ihtiyaç, kişilerin duygu, düşünce ve algılamaları sonucu ortaya çıkmaktadır.
Sağlık Hizmetinin İkamesi Mümkün Değildir: Herhangi bir malın fiyatı yükseldiği zaman, kişiler bu mal yerine diğerini kullanmayı düşüneceklerdir. Örneğin pirinç fiyatları yükseldiği zaman bunun yerine tüketiciler bulgur ya da makarnaya yönelebilirler.
Bireysel faktörler kişinin yaşı, eğitimi, işi, kalıtımsal özellikleri, cinsiyeti, özgeçmişi ve aile geçmişi, boyu, kilosu ve yaşam tarzıdır. Burada dip not; yaşam tarzını bireysel ve çevre faktörler etkiler.
Kolaylaştırıcı etmenler, sağlık hizmetlerin- den yararlanmak için bireylerin mevcut yolla- rını açıklar. Bunlar bireyin ailesinin kaynakla- rını (gelir, sigorta kapsamı) ve bireyin yaşadığı toplumun ve bölgenin niteliklerini (kırsal- kentsel özellikler, sağlık personel ve kurumsal kapasitenin nüfusa oranı) içerirler.
faktörlerden de etkilenmektedir. ∎ Beslenme ∎ Yavaşlamış (sedanter) yaşam tarzı ∎ Kronik stres ∎ Yıkıcı alışkanlıklar ∎ Çevre kirliliği ∎ İç kirlilik ∎ Genetik ∎ …. ∎Beslenme ∎Alkol ∎Sigara ∎Fiziksel Egz.
İlgili 23 soru bulundu
Psikolojik Etmenler: Heyecan, stres, yaşam biçimi, korku ve endişe gibi durumlar bazı durumlarda sağlığımızın bozulmasında eki edebilecek birçok durum yaratabilir. Bu nedenle fazla stres yapmadan bazı durumlarda sakin olmayı başarmak ve serinkanlı davranmak gereklidir.
Sübjektif olarak sağlık:
Bu bakış açısına göre birey, hasta olmadığı halde kendisini hasta ya da hasta olduğu halde kendisini sağlıklı algılayabilir. Objektif olarak sağlık: Doktor muayenesi ve tanı testleri sonuçlarına göre belirlenen hastalığın olmamasıdır.
Sağlık hizmetlerinin üç temel bileşenleri süreklilik, etkililik ve verimlilik olarak belirlenmiştir.
Sağlıkta hakkaniyet, bireylerin ya da hanehalklarının herhangi bir koşula bakılmaksızın ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetini kullanabilmesidir.
Sonuç olarak, sağlık ekonomisinin temel amacı, sağlıkla ilgili kaynakların etkin ve adaletli bir şekilde dağıtılması, toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi, ve sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyanların bu hizmetlere erişiminin sağlanmasıdır.
Holistik model, Sağlığı bir insanın bütünüyle sağlıklı olma hali olarak fiziksel sağlıkla beraber aynı zamanda sağlığın sosyal ve ruhsal yönlerini de içerecek şekilde tanımlamaktadır. Bu modeldeki sağlık tanımı daha idealist bir tanım niteliğindedir.
Biyolojik faktörler; bakteri, virüs, mantar, diğer mikroorganizmaları ve bunlarla ilişkili toksinleri kapsamaktadır ve canlı veya canlıların ürünü olan organizmalardır.
İkame kelimesi, gündelik yaşamda da sıklıkla kullanılan bir sıfattır. Örneğin tereyağı bulunmadığı takdirde yerine margarin kullanılabilir. Bu durumda margarin ikame maldır. Pazarlamada ikame mallara örnek olarak kırmızı ve beyaz et verilebilir.
Jean Baptiste Say tarafından ileri sürülmüştür. "Her arz kendi talebini yaratır" biçiminde açıklanabilir. Yani piyasaya çıkan bir mal, kendi üretim değerine eşit bir talebi vardır. Bu kanunun gerçekleşmesi için: fiyatlar maliyetlere eşit olmalı, maliyetler gelirlere eşit olmalı ve bütün gelirler harcanmalı.
Ekonomi terimi olarak “ikâme”nin kullanımı, birbirleri yerine geçebilen mallara ve faktörlere ilişkindir ve aynı amaç ile kullanılabilen yani başka bir malın yerini alabilen mal ya da mallar için “ikâme mal” tanımlaması yapılmaktadır.
Bu ilkeler çerçevesinde, hastalar sağlık hizmeti alırken bilgi isteme; sağlık kuruluşunu seçme ve değiştirme; sağlık personelini tanıma, seçme ve değiştirme; tıbbi gereklere uygun teşhis, tedavi ve bakım görme gibi haklara sahiptirler. Çok iyi açıklanmış!
Dikey hakkaniyet, sağlık hizmetleri finansmanında odaklanılan hakkaniyettir. Cepten harcamalarda dikey hakkaniyetin önemli olmasının temel nedeni, her bireyin kendisinin bir havuz olması ve farklı ödeme gücüne sahip bireylerin sağlık için kullanabilecekleri farklı büyüklükte kaynak havuzu yaratabilmesidir.
Objektif sağlık ise, doktor muayenesi ve tanı testleri sonuçlarına göre belirlenen hastalığın olmamasıdır. Bir bireye sağlıklı diyebilmek için; hem bireyin kendini sübjektif olarak sağlıklı algılaması, hem de objektif olarak gerçekten sağlıklı olması gerekir.
Başka bir deyişle sağlık ve sağlık hizmetleri konusundaki ihtiyaçları, “hissedilen ihtiyaçlar” (bireysel algılar), “normatif ihtiyaçlar” (uzmanlar tarafından saptanan ihtiyaçlar) ve “ifade edilen ihtiyaçlar” (sağlık hizmeti alma amacıyla başvuru şeklinde eyleme dönüşmüş ihtiyaçlar) olarak sınıflamak gerekmektedir.
İKİNCİ BÖLÜM Sağlık Hizmet Sunucularının Basamaklandırılması Birinci basamak sağlık hizmet sunucuları MADDE 5 –(1) Birinci basamak sağlık hizmet sunucuları, ilgili mevzuatında tanımlanan, hastaların ayaktan veya yataklı teşhis ve tedavilerinin yapıldığı sağlık kuruluşlarıdır.
Nötral Sağlık: Herhangi bir hastalık durumu olmaksızın, dengeli bir sağlık kavramını ifade eder. Sağlığı sürdürmek ve hastalıkları önlemekte amaç, nötral sağlık durumunu korumaktır.
Biyomedikal model, tüm hastalıkların biokimyasal dengesizlikler ya da nörofizyolojik anormallikler gibi bedensel (somatik) süreçlere dayanarak açıklanabileceğini öne sürer; bu modele göre psikolojik ve sosyal süreçler, hastalık sürecinden hemen hemen tamamen bağımsızdır.
Entelektüel (Mesleki) Boyut: Genel olarak mesleki anlamda ihtiyaçlarını sağlıklı bir şekilde karşılayabilmek olarak tanımlanabilir. Burada birey aktif olmayı sevme, problem çözebilme, etkinliklerde bulunabilme gibi özelliklere sahip olarak sağlıklı bir düzey geliştirmesi beklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri