Ali dağı eteklerinde olduğu için bu isim verilmiştir. Bu şehrin bir diğer ucu Göremeye kadar gittiği söyleniyor.
Ali'nin ateşleri havluyu yakmaz, ama Hasan'ın sarığındaki karlar, kadınları hamamda çıplak bir vaziyette gördüğü için erimeye başlar. Bunlar Öldükten sonra, yaşamış oldukları dağlar kendi adlarıyla anılır* 1®.
İlçenin güneydoğusunda yer alan ve 2.000 metre yüksekliğindeki Ali Dağı, Erciyes Dağı'nın püskürtmesi sonucu oluşan bir volkanik dağdır.
5400 metre yüksekliğe kadar uçuş yapılabilinen Ali Dağı, yamaç paraşütü konusunda uluslararası bir merkez niteliği taşımaktadır. 600 ile 750 metre irtifa farkına sahip, birisi güney, diğeri kuzey rüzgarlarına uygun iki kalkış pisti bulunmaktadır.
Hasan Dede, Danişmendli Beyliği'nin komutanlarından Sultan Turasan'dır. Haçlı seferleri sırasında II. Kılıçarslan'la büyük mücadeleler vermiş, şehit olunca da Hasandağı doruklarına defnedilmiştir. Adı zamanla Hasan'a dönüşür, dağın adı da Hasandağı olur.
İlgili 43 soru bulundu
Hasandağ'ın tarihi adının “Athar” olduğu bilinir. Hasandağ'da kuzey ve güneyinde volkanik yapılı kırmızı ve siyah renkli tepelere halk küçük Hasandağı, Hüseyin dağı ve Kılıç dağı demektedir.
Büyük kız küçük dağ, küçük kardeş ise büyük, üzeri karlı bir dağ olmuş. İşte bu yüzden Erciyes Dağı hep karlıdır. Bu efsanenin bizim yaşımızda yani küçükken doğru olduğu söylenir; ama ben hep doğru olduğuna inanmışımdır. Kaynak: GÜNDÜZ AKTÜRKLER, İmran (2013).
05.07.2023. İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası korno sanatçısı geçirdiği beyin kanaması sonucunda 31 yaşında vefat etti. 1992 doğumlu Korno sanatçısı Ali Dağ'ın vefat haberini; İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Sosyal medya hesabından “Ali'miz, canımız…
2010 yılında temizlenip aydınlatılarak turizme açılan yer altı şehri, Talas ilçesinin Ali Dağı'na doğru yükselen yamacında yer almaktadır.
Bunun tarihi de takriben, 2 ya da 2,5 milyon yıl önceye rastlar. Bu yeni volkanik hareket, Ali Dağı, Yılanlı Dağı, Beşparmak Dağını meydana getirdi.
Kayseri denince ilk akla gelen doğa harikası, her mevsim bembeyaz zirvesiyle bulutlara uzanan Erciyes Dağı'dır. 30 milyon yıl önceki patlamaları sayesinde Kapadokya'nın oluşmasını sağlayan Erciyes (3917m) sönmüş bir volkan.
3300 kilometrekarelik alanı kaplar. Torosların kuzeydoğu uzantısı olan Aladağlar'ın en yüksek noktası olduğu kabul edilmektedir ve Alpin kuşağına dahildir. Dağ Türkçedeki adını, Antik Yunanca'daki adı olan Argaeus (Ἀργαῖος) kelimesinden almıştır.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bu soru yeniden gündeme geldi. Jeoloji Mühendisi ve aynı zamanda Jeoloji Mühendisleri Odası eski Başkanı Adnan Evsen, yıllar önce yaptığı açıklamada “Erciyes yanardağı 800 yıl önce patladı. Böyle bir tehlike yok.
Tümülüs, Talas'ın güney-batısında yükselen Ali Dağı'nın batı ucunda bulunmaktadır.
Günümüzde şimdilik sadece Talas- Ali Dağı ile Melikgazi-Ağırnas yeraltı şehirlerinin ziyarete açık olduğunu belirtelim.
Ali dağı yeraltı şehri, evet aslında yeraltı şehrine çok benziyor fakat özellikle bu bölgede bu tip sonradan yapılmış yerlere sıkça rastlayabilirsiniz. Bu yörenin insanı zamanında bu tarz yerlerde yaşamışlar ve bir çoğunu da kendileri yapmıştır.
Eski adıyla Elengubu, Nevşehir-Niğde kara yolu üzerinde ve Nevşehir'e 30 km uzaklıkta bulunan Derinkuyu ilçesinde, kayalara oyulmuş yeraltı şehridir. 85 metre derinliğe gömülü ve 18 kat tünel ile bunların açıldığı odalardan oluşan bu yapı dünyanın en büyük yeraltı şehri.
Saratlı, Roma döneminden kalma önemli bir yaşam alanı. İlk Hıristiyanlar, Roma zulmünden kurtulmak için Kapadokya bölgesine sığınmışlar, savaşlardan korunmak için de yeraltı şehrini inşa etmişlerdir.
1963 yılında evine tadilat yaptırmak isteyen bir köylü tarafından tesadüfen keşfedilmiş, 1965 yılında ziyarete açılmıştır. Kesin tarihi bilinmemekle birlikte Derinkuyu'nun Protohitit, Hitit, Roma ve Bizans dönemlerinde kullanıldığı söylenmektedir.
Yerkabuğu, üzerinde kıtaların ve denizlerin (okyanusların) bulunduğu plakalardan oluşmaktadır. Bu plakalar her zaman yer değiştirirler. Plakaların kaymalarına tektonik hareketler denir. Bu hareketler ve plakaların çarpışmaları dağları oluşturur, ayrıca deprem ve volkanların da nedenidir.
Ağrı Dağı (Ermenice: Արարատ, Ararat ya da Մասիս, Masis; Kürtçe: Çiyayê Agirî; Selçuklular döneminde: Eğri Dağ), 5.137 metrelik rakımıyla, Türkiye'nin en yüksek dağıdır.
Toros orojenez kuşağı ile İç Anadolu masifleri arasındaki alanda, püskürmelerle ortaya çıkan kuzeydoğu-güneybatı doğrultulu dağların en önemlisi olan Erciyes, özellikle pontiyen, pliyosen ve pleistosendeki yanardağ püskürmeleri sonucu bir stratovolkan (tabakalı volkan) olarak yükselmiştir.
35 derecenin üzerinde seyreden sıcaklık yüzünden Erciyes dağında buzullar eridi.
Göllüdağ, Niğde şehir merkezinin 60 km kuzeyinde, Gölcük Beldesi, Kömürcü köyünün güneybatı yönünde kalan sönmüş yanardağdır. Yüksekliği 2172 m'dir. Volkan konisinin üst kısmında bir krater çukurluğu, bu kraterinde bir kısmında dağa adının veren krater gölü yer alır.
Oldukça taze ve karakteristik volkan şekilleriyle Türkiye'nin en genç volkan dağları arasında bulunan Hasan Dağı volkanik ünitesi tarihi çağlardan bu yana daldığı uykusuna devam etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri