ALİ el-MUTTAKÎ el-HİNDÎ Kenzü'l-ummal adlı hadis kitabının müellifi olmakla meşhur Hindistanlı sufi ve hadis alimidir. 885'te (1480) Orta Hindistan'da Burhânpûr'da doğdu. 1536'da Mekke'ye gitti.
Müttakī el-Hindî'nin (ö. 975/1567) Süyûtî'ye ait üç eserdeki rivayetleri fıkıh konularına göre alfabetik olarak düzenlediği hadis kitabı. Mısırlı mutasavvıf-şair, tefsir, hadis ve fıkıh âlimi. Abdülkādir-i Geylânî'ye (ö. 561/1165-66) nisbet edilen İslâm dünyasının ilk ve en yaygın tarikatı.
Halbuki, imam-ı Münavi, Beyheki, imam-ı Rabbani ve Kenzu'l-Ummal sahibi sahih olduğunu bildiriyor.
Osmanlıda Kanuni döneminde Mekke'de ünlenmiş Hintli bir âlim olan Ali el-Muttakî'nin, bu üç eseri daha kullanışlı hale getirmek amacıyla konularına göre tertip için sürdürdüğü beş aşamalı bir telif çalışma neticesinde meydana getirdiği Kenzu'l-ummâl fî süneni'l-akvâl vel-ef'âl isimli dev hadis külliyatı, İslâm ...
Değerli kardeşimiz, Sahih ve güvenilir hadisler arasında gerçek bir çelişki yoktur. Bu nedenle, aralarında çelişki varmış gibi zannedilen bazı hadisler gördüğümüzde, bunların mutlaka bir açıklamasının olduğunu ve hemen reddetmenin doğru olmayacağını bilmeliyiz.
İlgili 19 soru bulundu
Dilimize Arapçadan geçmiş olan muttaki kelimesi, emin olan, sırtını güvenli bir yere dayayan demektir. Dinimizde ise İslam'ın gerektirdiği şekilde yaşayan, günah işlemekten uzak kişiler için kullanılan bir terimdir. Takva üzerinde yaşayan kişiler için de bu kelime kullanılır.
Dinin emir ve tavsiyelerine uyma, haram ve günahlardan kaçınma hususunda gösterilen titizlik anlamında bir kavram.
Takva, insanı Allah'tan uzaklaştıracak şeylerden uzak durmaktır. Takva, nefsin arzularını terk etmek ve yasaklardan kaçınmaktır. Takva sahibine “muttaki” denir.
Kimin ne kadar takvâ sahibi olduğunu ise sadece Allah bilir (Âl-i İmrân 3/115; et-Tevbe 9/44).
Masiyetten takva: Büyük günahları işlemekten, küçüklerde de ısrardan sakınmak. Takvanın en yaygın mânâsı budur. Masivadan takva: Kalbini, Hak'tan alıkoyan her şeyden uzak tutmak.
Muttaki olmak, Allah Teâlâ'ya üstün saygı beslemek, daha açık bir ifadeyle, Allah'ın emirlerini tutup yasaklarından sakınmak, malını mülkünü yerli yerince sarfetmek, şüpheli konulardan uzak durmak, hatta helallere bile aşırı düşkün olmamaktır.
"Muttakiler bollukta ve darlıkta infak eden, öfkelerine hakim olan ve insanların kusurlarını bağışlayanlardır. Allah iyilik edenleri (muhsinleri) sever. " (3/1 34). Burada, bazı özellikler hem muttaki hem de muhsin kavramına atfen zikrediliyor.
Kur"an, iman eden ve salih amel işleyen bütün müminleri “müttaki” yani takva sahibi olarak niteler. Başka bir ifadeyle, imandan sonra onun gereğini yerine getirip, iyiliklere sarılan ve kötülüklerden kaçınan herkes bu sıfatı almaya hak kazanmıştır.
harfi, fiilin asıl harfi zannedilmiştir, ittikâ vikayeyi kabul etmek, diğer bir ifade ile vikayeye girmek, yani elem ve zarar verecek şeylerden sakınıp kendini iyice koruma altına almak manasındadır.” (s. 17) şeklinde de devam eder.
Nitekim Fahreddin er-Râzî de bu âyet münasebetiyle birri, "bütün saygılı davranışları (taat) ve insanı Allah'a yaklaştıran hayırlı işleri içine alan bir kelime" şeklinde tarif etmiştir (Mefâtîḥu'l-gayb, V, 37).
yüce allah'tan korkmak haramdan ve şüpheli şeylerden sakınmaktır. böyle bir hale takva denir bunun sahibine de müttaki denilir. ittika'nın karıştı da fıskdır fücurdur. daha açığı doğru yoldan çıkmak allah'a asi olmak haram ve şüpheli şeylerden kaçınmamaktır böyle bir halin sonucu da felakettir azaptır.
İhsan kelimesi hem namuslu olmak hem de samimi bir şekilde ibadet etmek demektir. Bu kelimeden türetilen Muhsan ise temiz ve dürüst erkek anlamına gelir. Kelimenin ülkemizde Muhsin şeklindeki kullanımı çok daha yaygındır. Muhsin, harama bakmayan ve namusunu koruyan kişi demektir.
Muhsin ismi Kur'an'da geçmektedir. Ayrıca El-Muhsin olarak yüce Allah'ın isimlerinden biridir.
O halde Muhsin; “iyilik ve lütufta bulunan, yaptığı işi güzel yapan ve Allâh'a ihlâsla kulluk eden kişi” anlamlarına gelmektedir.
Değerli Kardeşimiz; Takva, Allah'ın yasakladığı ve razı olmadığı şeyleri, O'nun rızası için terk etmektir. Bu da üç mertebededir.
Takvâ kelimesi, "veka" fiilinden gelir. Veka: 'Korundu, kendini zararlı, acı ve eziyet veren şeylerden sakındı' demektir. Kavram olarak, kuvvetli bir himayeye girerek korunmak, nefsi günahlardan korumak demektir. Takva her türlü şerri terk etmektir.
Takva sahibinde duyarlılık oluşur. Gönlüne yatmayan şeylerden uzak durur. Takva zihnin ve gönlün buluştuğu bir yaşantıdır. “O takvâ sahipleri ki, bollukta da darlıkta da Allah için harcarlar” (Al-i İmran,134) Ayetten anlaşıldığı gibi takva sahibi kimsenin bir özelliği de cömert olmasıdır.
Muttakilerin özellikleri ayette şöyle ifade edilir: "Rabbınızdan bir mağfirete ve genişliği göklerle yer arası kadar olan, muttakiler için hazırlanmış bulunan cennete koşun. Onlar (muttakiler) bollukta ve darlıkta infak ederler, öfkelerini yutarlar insanları affederler. Allah da ihsan edenleri sever.
İnsanlığın saadet ve selameti için gönderilmiş olan yüce dinimiz İslam'da, insanların üstünlüğü soy, sop, makam ve mevki ile ölçülmez. Âlemlerin Rabbi olan Allah (c.c.) “Allah katında en değerliniz, en derin takva bilincine sahip olanınızdır.”[1] diye buyurarak, üstünlüğün ancak takva ile olduğunu beyan etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri