Bu yüzden nefes ile aldığımız oksijeni kan yoluyla hücrelerimize gönderebilmemiz için derin nefes alıp biraz bekleyip uzunca nefesimizi bırakmalıyız. Doğru nefes almanın ilkeleri: Nefes burundan alınır burundan verilir. Alınan nefeste ciğerlerin tamamen dolduğu hissedilir.
En doğru nefes alma şekli, solunum esnasında diyaframınızdan faydalanmaktır. Diyafram nefesi almaya alıştığınızda derin nefes alamama sorunundan kurtularak kendinizi rahatlamış hissedebilirsiniz. Diyafram nefesi alırken karnınızdaki boşluğun genişlediğini hissedersiniz.
Doğru nefes, karınla başlayıp akciğerlerle devam eden ve sürekli aynı akışın tekrarlandığı nefes olarak tanımlanır. Burundan alınan nefes, karınla başlayarak akciğerlerle devam etmeli ve bir akış halinde tekrarlanmalıdır.
4 saniye boyunca burundan sessizce nefes alarak başlayın. Nefesinizi vermeden önce 7 saniye tutun. Nefes verirken, ağzınızla rüzgar sesi çıkaracak şekilde 8 saniye boyunca havayı dışa üfleyin. Ardından bunu 4 nefes döngüsü boyunca tekrarlayın.
İlgili 24 soru bulundu
Adaçayı, zencefil, karabiber çayı ya da limonlu su gibi birçok doğal bitki kaynağı nefes darlığına iyi gelir. Soğan ve bal uygulaması gibi farklı karışımlar hazırlayarak da nefes darlığını azaltmak ya da tamamen yok etmek mümkün.
Aslında burada yapılması gereken; vücuttaki stresi azaltmak için “derin diyafram nefesi” almaktır. Çünkü derin nefes aldığınızda, beyninize sakinleşmek ve rahatlamak için bir mesaj gönderirsiniz.
Bu egzersizi, anlık stres ve anksiyeteyi azaltma, panik atağın kontrolü, uykusuzluğu giderme, konsantrasyonu arttırma durumları için kullanabilirsiniz. Koltuğa rahat bir pozisyonda oturun. Burnunuzdan 7 saniye boyunca nefes alın ve hazır olduğunuzda ağzınızdan 11 saniye boyunca nefesinizi verin.
Düzenli ve doğru yapılan solunum ise, kalbin ritmini düzelterek kan basıncını kontrol altına alır, kan dolaşımı hızlanır, sindirimi kolaylaştırır, uykunuzu kaliteli kılar, stresle başa çıkmayı kolaylaştırır ve buna bağlı olarak ruhsal ve fiziksel zindelik verir.
Egzersiz sırasında nefes süresince yani nefes alırken ve aldıktan sonra tutarken, nefes verirken ve verdikten sonra tutarken geçen süreyi eşitlemeniz gerekir. Kare nefes, bu amaç doğrultusunda nefes sürecini belirli aralıklara bölerek eşitlemek için dört sayısı üzerine kurgulanır.
Burundan nefesi alıp, yine burundan vermek en sağlıklı nefes alma tekniğidir. Nefes ilk olarak karın boşluğunu doldurmalı, daha sonra göğse ve oradan da soluk borusuna gönderilerek yine burundan yavaşça verilmelidir.
Akciğere ulaştıktan sonra kan akımı ile damarların fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlar. Kalp sağlığına ve cinsel sağlığa yardımcı olur. Kan damarlarını genişletip kan basıncını azaltarak kalp krizine karşı koruyucu rol oynar. Hava yolundaki hastalık yapıcı organizmaların tahrip edilmesine yardımcı olur.
Düzenli olarak ağızdan nefes almak doğru değildir ve bir takım ağız sağlığı komplikasyonlarına neden olabilir. Ağzınızdan nefes aldığınızı düşünüyorsanız, diş hekiminize ya da doktorunuza danışın.
Ağız solunumu, yanlış bebek beslenmesi gibi fonksiyon bozukluklarına bağlı anomaliler de oluşabilmektedir. Özellikle ağız solunumu hem dişler hem de çene yüz iskeleti üzerinde kalıcı değişikliklere neden olabilmektedir.
Akciğerlere alınan nefesi diyaframa doğru göndermek, bu tekniğin en önemli kuralını oluşturur. Diyafram nefesi uygulamasında nefes alırken karnınız şişer, verirken ise karın bölgeniz içeri doğru çekilir.
Nefes alıp verirken kasılmadan burnumuzdan nefes alıp ağzımızdan nefes vermeliyiz. 5 saniyede alınan nefesi 20 saniyede vermeliyiz. Her yaptığımız nefes egzersizinde nefesimizi daha çok içimizde tutmalıyız. İlk aldığımız nefeste başımızın dönmesi doğru nefes aldığımızı gösterir.
SOLUNUM TESTİ
Nefesini elinizden geldiği kadar tutun ve zamanı sayın. Nefes verdikten sonra, nabzınızı 30 saniye sonra tekrar kontrol edin. Nefesinizi 40 saniyeden az bir süre tutabildiyseniz, solunum sisteminiz pek iyi değil demektir. Ortalama sonuç 40-49 saniye olmalıdır.
İsmini dünyaya ABD'li doktor Andrew Weil'in çalışmaları ile duyuran 4 7 8 tekniği aslında antik bir nefes egzersizidir. 4 7 8 nefes paterni sayesinde vücutta oksijen artışı sağlamayı hedefler. Bir süre nefes tutmayı da içeren paternler ile vücuda ani oksijen girişi sağlar ve ciğer kapasitesini arttırmaya yardımcı olur.
Nefes İçin Egzersiz Türleri
Sağ elinizi göğsünüze koyun, sol elinizi karnınıza koyun ve burnunuzdan nefes alın. Burnunuzdan aldığınız nefesi dört saniyede almaya dikkat edin, aldığınız nefesi dört saniye tutun ve dört saniyede de nefesinizi ağzınızdan verin. Bunu yaparken içinizden saymanız yeterli olacaktır.
4-7-8 tekniği işe yarıyor mu. 4-7-8 solunum tekniği uyku düzeninizi belirli bir rutine sokmaya ve stresli hayatınızı sakinleştirmeye yardımcı olur. Siz de uykuya dalma problemi yaşayanlardansanız veya düzenli bir uyku rutinine sahip değilseniz 4-7-8 solunum tekniğini denemelisiniz.
GÜNDE İKİ KEZ YAPILABİLİR
Bu tekniği günün herhangi bir saatinde, kendinizi sakinleştirmek istediğinizde yapabilirsiniz. İyi bir sonuç görmek için egzersizin düzenli bir şekilde, ideal olarak günde iki kez yapılması öneriliyor.
Derin nefes egzersizi, solunum yoluyla daha fazla oksijen almanıza ve vücudunuzdaki toksinleri atmaya yardımcı olan bir solunum tekniğidir. Bu egzersiz, düzenli olarak uygulandığında stresi azaltabilir, zihninizi sakinleştirebilir, konsantrasyonu artırabilir ve genel olarak sağlığı iyileştirebilir.
Psikolojik nefes darlığı tedavisi genellikle bilişsel davranışçı terapi (CBT) ve nefes egzersizlerini içerir. Bilişsel davranışçı terapi, kişinin anksiyeteyi veya stresi yönetmeyi öğrenmesine yardımcı olur. Nefes egzersizleri ise, kişinin nefes alma ve verme hızını kontrol etmeyi öğrenmesine yardımcı olur.
Her zamanki gibi nefes alırken, dikkatinizi nefesinize verin. Her nefes alışverişte hangi elinizin inip kalktığına dikkat edin. Eğer karnınız nefes alırken dışa nefes verirken içe doğru hareket ediyorsa, diyaframla nefes alıyorsunuz demektir. Ancak önemli olan diyaframı tam kapasite kullanabilmektir.
Panik atağı hızla tedavi etmek için bunaltı ve paniğin ilk belirtilerini hissettiğinizde hızlı solunumu kontrol altına almalısınız. Bunun için şu tekniği uygulayabilirsiniz. Burundan nefes alarak soluğunuzu tutun ve 10'a kadar sayarak bekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri