Bunun yanı sıra sürücü alkollü olarak araç kullandığında ve bu durum kolluk kuvvetlerince tespit edildiğinde sürücü belgesine el konur. İlk kez alkolden yakalanan sürücünün ehliyeti 6 ay süre ile alıkonur.
Alkolden Alınan Ehliyet Nereden Geri Alınır 2023? Alkolden alınan ehliyet bulunduğunuz yer trafik tescil şube müdürlüğünden 2023 yılında geri alınır.
Ehliyeti; mahkeme veya savcılık tarafından yahut başka şekilde geçici olarak veya tedbiren alınan kişinin araç kullanması 2023 yılında ehliyeti; mahkeme veya savcılık tarafından yahut başka şekilde geçici olarak veya tedbiren alınan kişinin araç kullanmasının cezası 8 bin 190 Türk lirasıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Araç sürücüsünün tekrardan cezaya tabii tutulmaması için ehliyete ilk el konulduğu tarihten itibaren 5 yıl süresince alkollü araç kullanmaktan işlem görmemesi gerekmektedir. Bu durumda ehliyet sicilinden alkollü araç kullanma cezası kaydı silinmektedir.
Stajer sürücülerde ehliyet iptal olmaktadır. Belgesi iptal edilenlerin tekrar sürücü belgesi alabilmeleri için; sürücü kurslarına devam etmeleri ve yapılan sınavlarda başarılı olarak motorlu taşıt sürücüsü sertifikası almaları gerekir.
Hakkında alkollü araç kullanma cezası düzenlenen sürücü 15 gün içerisinde cezanın kesildiği yerdeki Sulh Ceza Hakimliğine itiraz dilekçesi sunarak, Alkollü araç kullanma ve ehliyete el koyma cezasını iptal ettirebilir.
2 YIL EHLİYET KAPTIRMA PSİKOTEKNİK
2 yıl ehliyeti kaptırmak, alkollü araç kullanımı için geçerli bir prosedür olarak karşımıza çıkar. Eğer alkollü araç kullanırken yakalandıysanız ve ehliyetinize iki yıllık süre için el konulduysa ehliyetinizi geri almak için psikoteknik kursuna girmeniz gerekmektedir.
E devlet uygulaması üzerinden ehliyet puan sorgulama T.C ile gerçekleştirilebilmektedir. Ehliyet ceza puanlarını öğrenmek isteyen kişilerin, e devlet şifresi ve T.C kimlik numaraları ile sisteme giriş yapmaları gerekmektedir. Ehliyet ceza puanı sorgulama şifresiz olarak yapılamamaktadır.
Alkolden ilk kez ehliyetinizi kaptırırsanız bütün sürücüler psikoteknik merkezlerinden psikoteknik belgesi alması gerekmektedir. Bu belgeyi almak için sürücülere verilen 6 ay ehliyet el koyma cezasının bitmesi gerekmektedir.
Karayolları Trafik Kanunu'na göre 2. defa alkol sınırını aşarak trafiğe çıkarsan 2. kez alkollü araç kullanma cezası olarak 5.096 TL ödemek zorunda kalırsın. Aynı şekilde aracı trafikten menedilir ve ehliyetine 6 ay değil, 2 yıl boyunca el konulur ve 20 ceza puanı alırsın.
SÜDGE sürücülerin ehliyetlerini geri almaları için katılması ve başarılı olarak tamamlaması zorunlu bir eğitimdir.
Sürücü belgesine el konulduğu halde araç kullanmanın cezası ise 2698 TL'dir. Verilen para cezaları, idari para cezaları olduğu için, ödenmemesi halinde icra yolu ile tahsil edilir. İdari para cezasının kişiye tebliğ edildikten sonra 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ¼ oranında indirim yapılır.
Süresi dolduğunda ödenmiş cezanın makbuzu ve ehliyet alınma tutanağı ile birlikte bağlı bulunan bölgenin trafik bürosuna başvuru yapılır. Ehliyeti 2 yıl süreyle geri alınan sürücüler, İLK SAĞLIK MÜDÜRLÜKLERİ, SÜDGE (Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi) Biriminde başvurarak ilgili eğitimi almak zorundadırlar.
1 bira yaklaşık olarak 33 ila 53 oranında promil değerine sahiptir. Bu promil oranı biranın 33 cl veya 50 cl olmasına göre değişiklik gösterir. 33 cl biranın promil değeri, 50 cl biraya göre daha düşüktür. Promil hesaplamaları yapılırken bu farklar göz önüne alınmalıdır.
Alkollü Araç Kullananlar
Alkol kullanımı sebebiyle 3 ya da 3'den daha fazla kez ihlal edilirse 5 yıl sürücü belgelerine el konulduktan sonra psikoteknik belgesi almak zorundadırlar.
15. Test ne kadar sürüyor? Psikoteknik testi 1 saat sürmektedir. 1 saatten az olan testler geçersizdir.
El konulan ehliyet nasıl tekrar alınır? İşte merak edilenler... Ehliyeti geri almak için; Sürücü belgeleri geri alınan sürücüler, Sürücü belgesine el koyan trafik birimine veya en yakın trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne alıkoyma süresinin bitiminde dilekçe ile başvurarak sürücü belgelerini geri alabilirler.
Yargıtay kararları ile Adli Tıp Kurumu değerlendirmelerinde insanın bilincini, iradesini alkol bakımından belirleyen eşik değerlerinin bu şekilde olduğu kabul edilmektedir. Bu eşik değerlerine riayet edilmemesi durumunda kişiler idari para cezası ile ve aynı zamanda da hapis cezası ile karşılaşabilmektedirler.
Karayolları Trafik Kanunu düzenlemesi uyarınca sürücünün trafik kurallarını ihlali dolayısıyla sürücüye ilgili cezaların verilmesinin yanında araç sahibine de cezai işlem uygulanmaktadır. Alkollü olarak araç kullanan kişiye ceza verilirken araç sahibine bu alkolden ötürü ceza verilmesi pek görülmez.
1 duble rakı, viski, votka ya da 2 kadeh şarap, 2 bardak bira içtiğinizde 0.5 promile karşılık gelecek miktarda alkol almış oluyorsunuz...
1-Aday sürücülerin 0,21-0,50 promil arasındaki alkollü iken hususi otomobil kullanıldığının tespiti halinde;sürücü belgesinin daimi olarak iptal edilmesi,ancak idari para cezası uygulanmaması gerekmektedir.
Alkollü araç kullanmaktan dolayı sürücü belgeleri geri alınan sürücüler, Sürücü belgesine el koyan trafik birimine veya en yakın trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne alıkoyma süresinin bitiminde dilekçe ile başvurarak sürücü belgelerini geri alabilirler.
Alkollü Araç Kullanmak Adli Sicil Kaydına İşlenir Mi? Alkollü araç kullanan araç sürücülerinin 1.00 promil altında kalan alkol tespitlerine ilişkin suçları, adli sicil kaydına işlenmez. Ancak trafik kayıtlarında ve kollukta alkol işlemlerine ilişkin kayıtlar 5 yıl süreyle saklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri