Zaza kelimesi ile arkaik metinlere ilk olarak Behistun Yazıtı'nda rastlanılmaktadır. Bu yazıt İran'da yer alan bir yazıttır. Bu yüzden Zazaların İran kökenli olarak o coğrafyadan geldikleri düşünülmektedir. Diğer bir yoruma göre ise Zazaların konuştuğu dilin Sassaniler'e oldukça yakın olduğu söylenmektedir.
Dersim aşiretlerinden oluşan Alevi Zazalar, Koçgiri (Zara, Kangal, Ulaş, Divriği)'den Varto-Hınıs, kısmen Bingöl yöresinde, ayrıca Kayseri'nin Sarız ilçesinde mesken iken, Sünni kesim içerisinde kalan Zazalar da Elazığ, Bingöl, Diyarbakır, Siverek, Adıyaman, Aksaray, Mutki, Sason bölgelerinde yaşamaktadırlar.
Sınıflandırma. İrani diller ailesi ağacı. Zazaca dilbilimsel olarak Hint-Avrupa dil ailesinin Hint-İran ana grubunun İran koluna aittir. Bir Batı İran dili olan Zazaca bu grubun kuzeybatı koluna mensuptur.
Türkiye'de genel olarak, bilimsel araştırmalara zıt olarak Zazaca dili ve Zazalar, Kürt olarak gösterilmektedir. 2012 yılında RTÜK, Zazacanın sınıflandırmasını uluslararası tasniflere değil Kürt enstitüsüne sormuştur. Akabinde Zazaca dilini, lehçe olarak tanımlanmasına karar vermiştir.
1.Tevrat'ta geçen “Zaza” adı
Tevrat'ın 13. kitabı olan Tarihler-1'de Adem'den başlayarak İsrail (Yakub peygamber) soyuna kadar isimler ayetler şeklinde sayılmaktadır. Yahuda'nın soyu sayılırken 2:33. ayette “Yonatan'ın oğulları: Pelet, Zaza. Bunlar Yerahmeel'in soyundan geliyordu”[1] deniliyor.
İlgili 15 soru bulundu
Zazalar inanç bakımından genelde Alevi ve Sünni'dir. Sünni Zazalar Hanefi ve Şafii olmak üzere iki farklı mezhebe mensup olmakla birlikte çoğunluğu Şafii mezhebinin müntesibidir. Bunlar dışında Adıyaman'ın Gerger ilçesinde Zazaca konuşan az sayıda Süryani nüfus da mevcuttur.
İnanç bakımından Koçgiri, Dersim, Erzincan, Kuzey-Bingöl, Varto, Hınıs, Tekman, Çat, Sarız, Göle, Selim gibi yerleşim alanlarındaki Zazalar Alevi inan- cına mensupken, geri kalan bölgeler Sünni Zazalardan oluşur.
Farklı tahminlere göre Zazalar, İşgal Altındaki Batı Ermenistan nüfusunun %15-20'sini oluşturan Arevi-Alevi toplumunun sadece bir kısmıdır, geri kalanı ise ağırlıklı olarak Türkler, Kürtler ve Ermeni asıllı vatandaşlardır.
1-) Büweyhi Zaza imparatorluğu (932-1062): Abbasi. halifesini yenmiş sinirlarini, Anadoludan Hint. okyanusuna dek geliştirmişlerdi. 2-) Bevandi Zaza Devleti (M.S.665-1349): Bu devlet 384.
Zazaların kökeni, MÖ 2350-2150 dönemlerinde Anadolu'ya yerleşen ve bir Kafkas halkı olan Hurrilere dayanmaktadır. Zazalar, Kürtlerden çok önce bu topraklara yerleştikleri için, bugün Kürtlerin yaşadıkları bölgeler tarihsel olarak ana yurtlarıdır.
Etnik olarak Zaza grupları Türkiye'de kayda değer olmasa da, İngiltere ve Almanya'da büyük Alevi Zaza göçmen toplulukları oluşmuştur. Bu topluluklardan gelen suç çetelerinin diğer Türk ve Kürt suç patronlarıyla bağlantıları vardır ve uyuşturucu kaçakçılığı ile kiralık katilliğe karışmaktadırlar.
“Nengî çînayîş” (sövmek), “kufir kerdiş” (küfür etmek), “çita omîyayîş fek vatiş” (ağzına geleni söylemek) gibi deyimler de küfür etmek anlamında kullanılan diğer sözlerdir.
Zaza veya Dımıli soyuna mensup birçok kabile ve aşiret bulunmaktadır.
Zazalarda Huma yaratıcı, yüce tek Tanrıyı betimlemekte, bir bakıma Allah kavramıyla eş anlamlı manada kullanılmaktadır.
Hani ilçesinden gelen İbrahim Halil Dalbudak, Zaza olduğunu ve özellikle Zazaca evet anlamındaki "Eya" kelimesi önünde fotoğrafını çekmemi istiyor.
xoz : domuz. şer , şur : aslan. keftal :sırtlan. ğezalı : ceylan.
Zazalar Oğuz boylarındandır… Öz be öz Türk'türler. 4 Eylül 1919 Sivas Kongresinin 100. Yıldönümü idi.
“SASA” ne demek? Sasa Sümerce “ilkbahar çimenlerinin sesi” anlamına geliyor.
Kökeni kürttür lakin farsların arasında soyları yaşadığını için fars olarak bilinmektedir. Kürt olduğu halde kürde düşmanlık yapmıştır.
Zaza Dili ve Edebiyatı bölümü, 4 yıllık bir bölümdür.
Kürtler, geleneksel olarak İranlı ve İrani kökenli olarak kabul edilirler ve İrani bir dil konuştukları için de ağırlıklı olarak Hint-Avrupalı olarak bilinirler.
Alevi olan Zaza ve Türkmenler bulundukları hemen her il ve ilçede Dersimli olduklarına dair izler göstermektedir ve zamanında Dersim'den göç ettiklerini söylemektedirler.
Bugün Anadolu coğrafyasına yerleşen Aleviler Kızılbaş Türk soyludur. Aleviler dış evlilik yapmamışlardır ve Alevilere en çok düşman olan Şafi Kürt ve Zaza halkıdır. Bugün kendisine Alevi Kürt veya Zaza olduğunu söyleyenler Osmanlı Yavuz politikası ile özünü unutturulan Öz Türklerdir.
Zazalar, Alevi ve Sünni kesimden oluşan bir halktır. Sünni olan Zazalar genel olarak Elazığ, Diyarbakır, Bingöl ve Aksaray civarlarında yaşamaktadırlar. Alevi olan Zazalar ise Sivas, Tunceli, Bingöl, Gümüşhane ve Erzurum gibi yerlerde yaygın olarak görüşmektedirler.
Zazaca günlük konuşmada "Nasılsın?" demek için "Senênê/Senênay?" ve "Ben iyiyim. Sen nasılsın?" demek için "Ez rındu, tı senênê?" sözlerini… Instagram.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri