Dehidrasyonu önlemek için bol sıvı al. Bunun en iyi yolu sık aralıklarla az miktarda sıvı tüketmektir. Su, meyve suyu, çorba ve bitki çaylarından bu konuda yardım alabilirsin.
2- Sedergine (veya Alka Seltzer): Suda eritilerek içilen Sedergine veya Alka Seltzer, 25-20 dakika içerisinde kendinize gelmenizi ve alkolün yaratmış olduğu yıkıcı etkileri ortadan kaldırmasıyla bilinir. Ancak kullanımında dikkatli olmak gerekli. Çok fazla tüketildiğinde mide kanamasına neden olabilir.
Alkol ve yan ürünleri ayrıca bağışıklık sistemini de sarsarak enflamasyonu (halk arasında yangı olarak bilinir) körükleyebilir. İçki sersemliği halinde hissedilen ağırlığın nedeni budur. Beyinde bu enflamasyon, kan şekerinin düşmesi ve uykusuzlukla birleşerek baş ağrısına, halsizlik ve kötü ruh haline neden olur.
Hangover'ı atlatmanın en önemli yollarından biri alkol tüketiminin neden olduğu sıvı kaybının önüne geçmektir. Bu nedenle alkolden sonraki sabah uyanır uyanmaz bol bol su içmelisiniz. Su veya diğer sıvı içecekler sindirim sisteminizde kolayca ilerlerler ve tahrişe neden olmadan, midenizi yormadan sizi rahatlatırlar.
İlgili 22 soru bulundu
Alkolün pek azı metabolize edilmeden idrar, ter ve solunum havası ile itrah edilir. % 90-98'i, büyük ölçüde karaciğerde olmak üzere, asetaldehid üzerinden asetata metabolize edilir. Etanolün asetaldehide oksidasyonuna ADH, katalaz, ve bir mikrozomal sitokrom P450 etanol oksitleyen sistem aracılık eder.
Alkolün vücuttan atılmasını en kolaylaştırıcı şey, su olduğu için fazlaca su içmek gerekir. Lenf dolaşımını düzene sokan, potasyum açısından zengin sebze ve lenf dolaşımını düzene sokan balık ağırlıklı beslenilirse, aşırı tüketimden sonra alkol kısa zamanda vücuttan atılır.
Papatya, rezene, adaçayı kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. - Muz hem iyi bir enerji kaynağıdır, hem de içerdiği potasyumla yenilenmenizi ve midenizin yatışmasını sağlar.
Ağrı kesiciler
Parasetamol (Tylenol) içenlerin az miktarda alkol almasında bir sorun olmadığını belirten Qato, kronik içicilikle parasetamolün karışması durumunda karaciğerin zarar görebileceğini işaret ediyor. Aspirin ve ibuprofen gibi diğer reçetesiz ağrı kesiciler alınırken ise orta düzeyde alkol alınabilir.
Parasetamolün alkolle birlikteliği ciddi karaciğer hasarlarına yol açabilmektedir. Ağrı kesiciler de kullanılamaz mı? - Yukarıda belirttiğimiz gibi parasetamol içerenler alkol kullananlar tarafından kullanılmamalıdır, karaciğer hasarı riski yaratmaktadır.
Mide rahatsızlıkları: Karın ağrısı, mide ekşimesi, mide yanması ve ishal gibi sindirim sistemi sorunları ortaya çıkabilir. Mental durum değişiklikleri: Konsantrasyon güçlüğü, karar verme zorluğu, unutkanlık, sinirlilik, duygusal dalgalanmalar ve depresyon belirtileri gözlenebilir.
Trankilizan ve anti depressanlar:Alkol ile beraber iyi bir karışım oluşturmazlar.Uyuşukluk,uyku hali,kendini kötü hissetmeye neden olabilir. Bu ilaçlarla beraber az miktarda bile olsa alkol alımı sürüş ve işletim kabiliyetlerini tehlikeli ölçüde azaltır.
Limonlu alkolün olumsuz etkilerini uzaklaştırır.
Sadece akşamdan kalma durumunda değil, alkol almaya başlamadan önce biraz limonlu su içebilirsiniz. Alkol aldıktan sonraki gün ise özellikle limonlu sıcak su, midenizi yatıştırıp, vücutta detoks etkisi yaratan bir antiseptik görevi görür.
Baş Ağrısı ile Başa Çıkmanın Yolları
Parasetamol gibi ağrı kesiciler ağrıyı kontrol altına almaya yardımcı olur. Parasetamol, NSAID grubu ağrı kesiciler (aspirin, ibuprofen, naproksen, ketoprofen gibi) mide kanamasına neden olmaz.
Mesela üç büyük bira tüketimi gerçekleştirdikten sonra alkol kandan yaklaşık 5 veya 6 saat sonra atılır. Bu durumda küçük bir akının etkisi ise 8 ya da 9 saat kadar sürmektedir. Bu süre zarfı tamamlandıktan sonra ise alkolün etkisi tamamen yok olur.
Filiz, "Bu yüzden vücuda 4 saat tanımak gerek. Alkol karaciğeri yorduğu için kullanacağınız ilaçlar çok zehirli dozlara ulaşır. Karaciğer o ilacı sindiremediği, parçalayamadığı için olumsuz sonuçlar oluşturabilir. Beynin ve karaciğerin dinlenmesi için 4 saatlik bir dinlenme gerekir.
BİR MUZ ALIN
Muz, alkolden sonra tükenebilen önemli bir elektrolit olan iyi bir potasyum kaynağıdır. Düşük elektrolit seviyeleri, yorgunluk, baş ağrısı, mide bulantısı, kas krampları ve düşük enerji gibi akşamdan kalma semptomlarına katkıda bulunabilir.
Alkol, diüretik işlevi görerek vücuttaki sıvının idrar yoluyla dışarı atılmasına neden olur. Bu durum uzun süreli olduğundan vücut susuz kalır ve dayanılmaz baş ağrıları oluşur.
Üç kadeh alkolden sonra alınan Alka-Seltzer, Aspirin, Vermidon, Gripin gibi bazı ilaçlar, içerdikleri temel maddeler nedeniyle midede kanamaya ve karaciğerde hasara yol açıyor. Bu nedenle ambalaj ya da prespektüslerinde uyarı yazıları yer alması gerekiyor. Türkiye'de, bu uyarıyı Vermidon yapıyor.
Oluşan mide bulantısının nedeni alınan alkolün vücut dengesini bozmasıdır. Alkol sonrası kusmayı önlemek ne mümkündür, ne de yararlı. Kusma hissi vücudun yüklendiği toksik etkiden kurtulma isteğini ifade eder.
Alkol alımı, vücutta diüretik etkisi yaparak, sıvı kaybını artırır. Bu nedenle, alkol alımını sıvı tüketimi olarak düşünmemek gerekir.
Yapılan bilimsel araştırmalar alkolün vücuttan atılma süresinin 8 ile 12 saat arasında değişiklik gösterebileceğini ön plana çıkarıyor olsa da bu sürenin uzaması ya da kısalması belirli etkenlere bağlı farklılık göstermektedir. Gibi etkenler alkolün vücuttan atılma sürecini farklılaştırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri