Söz konusu hadiste 99 sayısının zikredilmesi, sınırlama anlamında değil, bu isimlerin Allah'ın en meşhur isimleri olması sebebiyledir. Tirmizî ve İbn Mâce'nin rivâyet ettikleri hadiste bu doksan dokuz isim tek tek sayılmıştır (Tirmizî, De'avât, 83 [3507]; İbn Mâce, Duâ, 10 [3861]).
Yalnızca Kur'an'da geçen ilahi isimler yüzden fazlayken hadislerde Allah'a atfedilen başka isimler de bulunmaktadır. Geniş anlamıyla esmâü'l-hüsnâ kavramı bu adların hepsini kapsasa da terim anlamıyla daha çok doksan dokuz ismi içerdiği kabul edilir ve buna mukabil Türkçede çoğunlukla Allah'ın 99 ismi şeklinde bilinir.
Esmaül Hüsna (Allahın 99 ismi) gerek okuyan gerekse ezberleyen kulların cehennem ateşinde yanmaktan korunacağı müjdesi verilmiştir. Aynı zamanda her türlü isteğin gerçekleşmesi için okunması tavsiye edilen Allah'ın isimleri, rahmet ve mağfiret dileyen kulların da imdadına yetişmektedir.
Kim bunları ezberlerse (îman eder ve ezbere sayarsa) Cennete girer. "Allah tektir tek olanı sever.''Buhârî rivayet etmiştir.
Anlam bakımından en güzel isimler manasına gelen Esmaül Hüsna'nın içerisinde Allah'ın 99 ismi bulunmaktadır. Arapça'da Esma 'isim', Hüsna 'güzel' anlamına gelmektedir. Esmaül Hüsna bu iki kelimenin birleşmesi ile birlikte ortaya çıkmıştır. Kur'an-ı Kerim'de Allah'ın 100'de fazla adı geçmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Allah'ın 99 ismi hakkında bilgi verir misiniz? Hz. Peygamber (s.a.s.) bir hadislerinde, Yüce Allah'ın 99 isminden söz ederek bu isimleri sayan ve ezberleyen kimselerin cennete gireceğini haber vermiştir (Buhârî, De'avât, 68, [6410]; Müslim, Zikir, 5-6 [2677]).
Çünkü bu hadislerin bir kısmında “Allah” ismi, bir kısmında ise “Rahmân, Rahîm” (esirgeyen, bağışlayan), “Hay Kayyûm” (diri ve her şeyi ayakta tutan), “Zü'l-celâli ve'l-ikrâm” (ululuk ve ikram sahibi) isimleri Allah'ın en büyük ismi olarak belirtilmektedir.
Sûfîlere göre Allah'ın zâtına işaret eden ismi. Allah'ın isimleriyle zâtı arasındaki ilişkiye dair tartışmaları ifade eden kelâm terimi. Allah'a yaklaşmak için belirli zamanda ve belli miktarda yapılan ibadet, dua ve zikri ifade eden tasavvuf terimi. Gazzâlî'nin (ö. 505/1111) esmâ-i hüsnâya dair eseri.
ÇOCUKLARA ALLAH'IN İSİMLERİ KOYULUR MU? Çocuklara Allah'ın isimlerini vermeye gelince, hemen belirtmek gerekir ki Allah'a has isimler aynı lafızla çocuklara verilmemelidir.
Esmâ-i hüsnâyı saymak, kavramak veya ezberlemek, Allah'a özgü olanları bilgi ve iman düzeyinde benimsemek, diğerlerini de amel ve ahlâk bakımından hayata geçirmekle mümkün olur. Böylelikle Müslüman, Allah'ı gereği gibi tanır, O'nu daha çok sever, gerçek ve samimi bir kul olur.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler.
El-Kaviyy: Kudreti en üstün. El-Metîn: Çok güçlü.
Korku Duası Oku
Çok çeşitli dualar olmasının yanı sıra bu dua genel de tercih edilir: Euzü bi-kelimatillahi't-tammeti min gadabihî ve ikâbihî ve şerri ibâdihî ve min hemezati'ş-şeyetîni en yahdûrun.
Allahü teâlânın kıdem sıfatı da vardır. Yani evveli yoktur, yaratık, yani mahlûk değildir. Allah'ın yarattığı her şey mahlûk olur. (Allah, evveli olmayan, yani kıdem sıfatlı bir varlık, yani bir ilah yaratabilir mi?) demek tenakuz [çelişki] olur. Yaratılan şey yaratıktır, mahlûktur.
Sözlükte “zengin olmak, ihtiyacı bulunmayıp müstağni kalmak” anlamındaki gınâ (ganâ') kökünden türemiş bir sıfat olan muğnî “zenginlik verip tatmin eden” demektir.
“Allah” lafzının Kur'ân inmeden önce de Araplar arasında var olduğu biliniyor ve bu husus bazı âyetlerde belirtiliyor. Allah lafzı Hazret-i İsmail'den beri bilindiğine ve kullanıldığı gibi, ondan binlerce sene önce yaşamış olan Ad ve Semud kavimlerinde ve ilk peygamberler tarafından da biliniyordu.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
Elisa, Kur'an'da geçmeyen bir isimdir. Dini bir anlamı olmasından dolayı beğenilen ve kız bebekleri konulan bir isim olan Elisa Hz. Zekeriya'nın hanımın da ismidir. Dinen Elisa isminin konulmasında herhangi bir sorun olmadığından Elisa ismi dine göre caizdir.
'DİNEN MEKRUH SAYILAN İSİMLER DE VAR'
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir.
Bunlar Allahû Tealâ'nın çekilmekte olan esmaları. Ama El Müntekim esması, El Kahhar esması, El Kâbiz esması çekilmez. Biz insanlar bunları çekersek, bunlar biz insanların nefslerinin afetleridir.
ʼĒl (aynı zamanda ' Il, Ugaritikʾil ; Fenike dili ʾil ; İbranice: אֵל -ʾēl ; Süryaniceʾyl ; Arapça ʾīl veyaʾilāh ; Akad ile aynı kökten), "tanrı" veya " ilah " anlamına gelen, birçok büyük antik Yakın Doğu tanrısından herhangi birine atıfta bulunan Kuzeybatı Semitik bir kelimedir.
Değerli kardeşimiz, Unutkanlıktan kurtulmak ve zekânın açılması için bu dua okunur: "Bismillâhirrahmânirrahîm, Ferdün, Hayyün, Kayyûmun, Hakemun, Adlün, Kuddûsün(1). İyyâke na'büdü ve iyyâkenesta'în.
Vedud kelimesi Allah'ın ismi olarak Kur'anda iki yerde geçmektedir. Bunlar: Hud suresi 90. ayette: “Rabbinize tevbe ve istiğfar edin. Çünkü O (rahım ve vedud) çok merhamet eden ve çok sevendir” ve Buruc suresi 13. Ayette “O (gafur ve vedud) çok bağışlayan ve çok sevendir” şeklinde yer almak- tadır.
Allah, aslen Arapça bir kelimedir. Bazıları İbranicedeki “İyl” veya Süryanice ve Kildancadaki “İlaha” kelimelerinden türediğini ileri sürmüşlerdir.
Hazret, saygı ifadesi olarak, Allah Teala, peygamberler ve alimler için kullanılır. Hazret-i Allah, Hak Teala Hazretleri, Hazret-i Âdem, İmam Azam Hazretleri, Hazret-i Mevlana gibi. Yüce Allah, Aziz Allah demek nasıl caiz ise, Hazret-i Allah demek de caizdir ve bir saygı ifadesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri