Nur suresi 32. ayette Allah (c.c); “İçinizden nikâhsız olanları (bekârları, dulları ve boşanmışları), köle ve cariyelerinizden ibadetli ve ahlaklı olanları evlendirin. Eğer onlar fakirlerse Allah onları lütfuyla zenginleştirir. Allah geniş lütuf sahibidir. Her şeyi çok iyi bilendir.” buyurmaktadır.
Allah (c.c.), evlilikte müslümanın kimi tercih edeceğini açıklamıştır: "(Ey Müminler,) iman etmedikçe müşrik kadınlarla evlenmeyin. Mümin bir cariye, hoşunuza gitse bile müşrik bir kadından hayırlıdır. (Mü 'min kadınları) iman etmedikçe müşrik erkeklerle evlendirmeyin.
Allah rızası için evlilik; eşini aramayla başlayan süreçten evlat sahibi olmaya kadar, eşlerin birbirlerine karşı olan muamelelerinden çocukları yetiştirmeye kadar hatta son nefese dek Allah 'nın rızasını gözeterek ve umarak adım atmaktır.
Evlilik İle İlgili Ayetler ve Mealleri
Şüphesiz bu, çok çirkin bir hayâsızlık, Allah'ın gazabını celbeden bir günah ve pek iğrenç bir yoldur! Nur Suresi'nin 32. Ayeti: İçinizden evli olmayanları, köle ve cariyelerinizden de evliliğe müsait olanları evlendirin.
İslam'da nikâh
İslamiyet'te nikâhsız evlilik yoktur. İslamî nikâhın şahitlerin huzurunda olması, icap ve kabul, erkeğin gayrimüslim olmaması, mehir, sözleşmenin ilanı ve kutlanması gibi şartları var.
İlgili 38 soru bulundu
Allah, hiç kimsenin alnına (Kötü biriyle evlensin) diye yazmaz. Biz, kendi irademizle, içkiciyle evlenmeye karar vermişsek, bunu yazar. Kızımızın iyi biriyle evlenmesi için gayret etmezsek, kötüyle evlenmesine göz yumarsak günah olur. Sonra (Kaderi böyleymiş) demek yanlış olur.
Kaderin hükmünü veren ise yalnızca Allahtır. Allah (cc.), kulu üzerinde belirlemiş olduğu alın yazısını yani kaderini istediği zaman değiştirebilir, ancak zorlayıcı değildir. Burada belirleyici öge insandır. Mesela evlilik görüşmelerinde seçilecek olan eş 'İnsanın tercihiyle' beraber şekillenir.
Rabbi inni lime enzelte ileyyi min hayrin fakiru. (Rabbim bana indireceğin her hayra muhtacım.) Bu dua ise Cuma günleri, Cuma vaktinden önce abdest alınmasının ardından iki rekat tövbe namazı kılarak okunmalı. Bu duayı kısmetini açmak ve evlenmek isteyen kişiler okuyarak büyük bir etki görebilir.
Kur'an'ı Kerim'in Furkan suresi 74. ayetinde geçen ve hayırlı bir eş, hayırlı bir evlilik ile hayırlı nesiller için yapılacak dua... Arapçası: رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا ...
Nisa suresinin 6. ayetinde evlilik için buluğ çağına ulaşmakla birlikte aynı zamanda reşitlik aranmaktadır. Reşit olmak için de 18 yaşında olunması gerekiyor.
Kur'ân-ı Kerim ve hadis-i şeriflerin beyânına göre; dünya hayatında kurulan âile hayatları, eşlerin her ikisi de -cennete liyakat kazanmaları halinde- ebediyen beraber olacak ve karı-koca münasebetleri sonsuza kadar cennette devam edecektir.
Herkes evlenene ve ev yapana kolaylık gösterir. Bunlara dolayısıyla Allah yardım ediyor demektir.
Buhârî, Nikâh, 1 [5063]; Müslim, Nikâh, 5 [1401]; Abdürrezzâk, el-Musannef, 6/173 [10391]) buyurmaktadır. Bu itibarla evlilik, meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet olarak görülmüştür (bkz.
Nur suresi 32. ayette Allah (c.c); “İçinizden nikâhsız olanları (bekârları, dulları ve boşanmışları), köle ve cariyelerinizden ibadetli ve ahlaklı olanları evlendirin. Eğer onlar fakirlerse Allah onları lütfuyla zenginleştirir. Allah geniş lütuf sahibidir. Her şeyi çok iyi bilendir.” buyurmaktadır.
Meal (Kur'an Yolu)
Anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeşin kızları, kız kardeşin kızları, sizi emziren anneleriniz, sütbacılarınız, eşlerinizin anneleri, kendileriyle birleştiğiniz eşlerinizden olup evlerinizde bulunan üvey kızlarınız size haram kılındı.
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Bu durum için seni vekil ediyorum ya Rabbim." رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا... Okunuşu: "... Rabbena heb lena min ezvacina ve zurriyyatina kurrete a'yunin vec'alna lil muttekine imama.
21 günde evlilik duası yapmak için kişilerin tam 21 gün boyunca düzenli olarak evlilik duası olan Taha suresini okumaları gerekmektedir. 21 günde evlilik duasında 3 kere Rahman surelerini okumak ve 11 kere salavat getirmek gerekir.
Hz. Peygamber (s.a.s.) eşte aranacak özellikleri kadınlar üzerinden belirlemektedir. Bunun sebebi, evlenme talebinin erkek tarafından yapılması, yani isteyenin erkek, istenenin kız olması yönünde gelişmiş bir örftür. Dolayısıyla bunlar aynı zamanda evlenmek isteyen erkekte de aranması gereken ölçülerdir.
Şunu hiç unutmamak gerektir ki, Allah yarattığı kulunun kısmetini asla bağlamaz. O kadar bağlamaz ki, dünyada evlenemeden vefat edenleri bile cennette otuz üç yaşında en güzel bir cennet genci olarak olarak evlendirir, kısmetini yine karşısına çıkarır, asla kısmetsiz bırakmaz.
Evinde bereket olmasını isteyen ve aynı zamanda kısmetinin açılmasını isteyen her kişi düzenli olarak İnşirah Suresi'ni okumalıdır.
Evlilik için okunan Taha suresi kısmeti kapalı olan kız evladına kısmet çıkar, hayırlısından salih bir eşin nasip olmasına yardımcı olur. Devamlı olarak Taha suresini okuyan kişiye Allah (c.c), o Mümin'e ensar ve muhacirin sevabı kadar fazileti olduğu bilinir.
Eğer o kimse, iyi amel yapıp, duası kabul olursa, o kaza değişir.” Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Kader, tedbir ile, sakınmakla değişmez.
Rüyada evleneceğin kişiyi görmek, rüya sahibinin yakın zamanda kısmetlerinin çıkacağına ve evlilik yoluna girmesinin güçlü bir ihtimal olduğuna yorumlanır. Rüyada evleneceği kişiyi gören kişinin iş hayatında da şansının artacağına yorumlanır.
Böyle bir bilgiye ulaşmak mümkün olmadığı gibi, buna ihtimal da yoktur. Kader bilgisi Allah'a aittir ve Allah'ın katında mevcuttur. Bırakın evlenip çocuğunuzun olup olmaması, ne kadar yaşayacağımızı, kaç sene ömrümüzün kaldığını da bilmemiz mümkün değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri