Diyanet İşleri Başkanlığı, 2021 mali tablosunda 'faiz' geliri yerine 'diğer gelirler' ifadesini kullandı.
Sözcü'den Deniz Ayhan'ın haberine göre; 2019'da 2 milyon 197 bin 374 TL faiz geliri elde ettiği Sayıştay denetçilerince belirlenen Diyanet, 2021 mali tablosunda faiz gelirleri yerine 'diğer gelirler' ifadesini kullandı. Diyanet'in 2021'deki 'Diğer gelirleri' 58 milyon 17 bin 792 TL oldu.
“Faizin İslam'da kesin olarak haram kılındığı” yönünde fetva veren ve sık sık bu fetvasını yineleyen Diyanet, “faiz” sözcüğünü kullanmamak içinse “gecikme bedelleri” tanımını kullandı. Bu kalemde Diyanet'in 2022 geliri ise 677 bin 244 lira oldu.
Bankaların, belirlenen vade sonunda kendilerine yatırılan paraya belli bir oranda fazlalık/faiz vermek üzere açtığı hesaplara “vadeli mevduat hesabı” denir. Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır.
Dev bütçesiyle tartışma konusu olan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın “Haram” dediği faizden 677 bin TL kazanç sağladığı tespit edildi. Ayrıca kurum son dört yılda 2 milyar 874 milyon 837 bin TL'lik vergi geliri elde etti.
İlgili 37 soru bulundu
Müslüman başka birisinin malını ancak bir mal veya iş karşılığında alabilir. Hiçbir ekonomik değeri olmayan vade: zamandan dolayı bir kişinin parasını almak onu karşılıksız almak demektir. Bu yüzden dinimiz faizi başkasının malını haksız yere almak olarak tanımlamış ve haram kılmıştır.
Hâlbuki Allah alım satımı helal, faizi ise haram kılmıştır. Artık kime Allah'tan bir öğüt erişir de faizciliği bırakırsa geçmişteki kendisinindir; durumunun takdiri ise Allah'a aittir. Kim de yine faizciliğe dönerse işte bunlar devamlı kalmak üzere cehennemliklerdir.” ( Bakara: 275 ).
Diyanet'ten TOKİ fetvası: Kamu bankasının faizi caizdir.
Dâr-ül-harbde, yalnız kâfirlerden faiz alan bir bankaya para yatıran bir müslümanın, bu paranın faizini alması helal olur. Bu bankadan ödünç para alıp faiz verenlerin hepsi müslüman ise, bankaya yatırılan paranın faizini almak haram olur.
Soru: Zamanında 15 bin lira kredi çekip 1.600 lira civarı faize bulaşan bunu ödemek zorunda olup harama bulaşan pişmanlık yaşayan bir insan bu günahına kefaret olarak ne yapabilir? el Cevab: Tevbe edilmelidir. Bir daha geri dönülmemelidir. Tevbe geri dönmemek üzere azmetmeyi içeren pişmanlık duygusudur.
el Cevab: Haramların işlenilmesi helal kabul edilmedikçe sahibini dinden çıkarmaz. Ama faiz yemek sahibini helak eden büyük günahlardandır.
Kurulumuz, halkımızla paylaştığı görüşünde; öncelikle faizin kesin olarak haram kılındığını, konut veya araç satın almak için faizli kredi kullanmanın caiz olmadığını çok açık ve kesin bir dille belirtmiştir.
Kuran'ın günah diyerek haram ettiği “tefecilik ve tefeci faizi”dir.
İslam, kişilerin meşru işlerle uğraşmalarını ve geçimlerini helal yoldan temin etmelerini emreder ve her türlü faizi kesin olarak haram kılar (Âl-i İmrân, 3/130; Nisâ, 4/161).
Değerli kardeşimiz, Cevap 1: Evet, bugün bankaların verdiği faiz Kur'an'ın ve islamın yasakladığı faizdir.
Faiz, Arapça ribâ kelimesi sözlükte “fazlalık, nemâ, artma, çoğalma; yükseğe çıkma; (beden) serpilip gelişme” gibi anlamlara gelir. Faiz, İslam'da kesin emirlerle yasaklanmıştır. İslam dininde faizin zannedildiği gibi malı artırmaz, aksine bereketini azaltır.
Oysa Allah, alışverişi helâl, faizi haram kılmıştır. Bundan böyle kime Rabbinden bir öğüt gelir de (o öğüte uyarak) faizden vazgeçerse, artık önceden aldığı onun olur. Durumu da Allah'a kalmıştır. (Allah, onu affeder.)
İbn Mesud'dan rivayet edildiğine göre, Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurdu: “Faiz yetmiş üç kısımdır / çeşittir. En hafifi kişinin annesiyle zina yapması gibidir…” Hakim bu hadisin sahih olduğunu belirtmiş, Zehebi de ona muvafakat etmiştir.
Faiz yiyenler ancak şeytanın çarparak sersemlettiği kimse gibi kalkarlar. Bunun sebebi onların, “Alım satım da ancak faiz gibidir” demeleridir. Hâlbuki Allah alım satımı helâl, faizi ise haram kılmıştır.
ALO 190 Fetva Hattı 'kur korumalı mevduat' uygulaması için "Vadeli mevduatta da faiz geçerli kur korumalıda da. Sonuçta banka fazlalık veriyor, yani faiz tahakkuk ediyor. Bu yüzden sakıncalı, haram" ifadesini kullandı
Faiz İle Alınan Evde Namaz Kılmanın Hükmü
el Cevab: Faizle ev almak haramdır. Ev alınması ihtiyaçdır haramları helal eden bir zaruret değildir. Kira ile ev tutulması da ihtiyacı karşılar. Namazın sıhhat şartları içinde göz zinası faiz yemek hırsızlık yapmak durumunda kalanların namazları sahih olmaz şartı yoktur.
Evet, bir mahzuru yoktur. Sual: Seadet-i Ebediyye'de, (Hiçbir ülkede, hiçbir kimseden, bankadan ve kooperatiften, zaruret olmadıkça, hiçbir sebeple ödünç para alıp, faiz ödemek caiz değildir) deniyor.
Şafii mezhebinde önemli bir yeri olan Remlî, “Fetava”sında böyle soruya cevap verirken, değişik hadisleri delil getirmek suretiyle, zinanın ribadan daha büyük bir günah olduğunu vurgulamıştır.
Çünkü faiz gibi büyük bir günahta ısrar etmek, Allah ve Resulüne karşı düşmanlığı ilan etmek ve savaş açmaktır. Bilesiniz ki, Allah ve Resulü de kendilerine düşmanlık yapanlara düşmandır ve kendilerine savaş açanlara karşı da savaş açarlar.
Faiz haramdır; İslam'ın hukuk ve ahlâk sisteminin temelinde yer alan 'Hak' kavramına aykırıdır. Faiz kul hakkını hiçe sayarak, insanları kolaylıkla aldatmanın yolunu açar, toplumu felakete sürükler. Yalnızca malın değil, hayatın da bereketini kaçırır” denildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri