Peygamberimiz (sav); “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.” [1] buyurmaktadır.
Türkiye Diyanet Vakfı on X: "“İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.” Buhârî, Mağâzî, 35. https://t.co/graTnX5aCH" / X.
Peygamberimizin kadınlarla ilgili hadisleri!
“Sizin en hayırlınız, ehline (eşine ve çocuklarına) en hayırlı olanınızdır. Ve ben de ehline karşı en hayırlı olanınızım.” “Mü'minlerin îmân bakımından en olgunu ve en hayırlısı, hanımına karşı en hayırlı olanıdır.”
el Cevab: ''Hayırlısı ise olsun hayırlı değilse de rabbim hayırlı kılsın'' şeklinde dua etmek caizdir. Hayırlısı ise olsun hayırlı değilse olmasın, şeklinde dua ederseniz bu da caizdir.
Hayırlısı yerine faydalısı olsun demenizi öneririm. Beyin hayır kelimesini fayda anlamından çok Evet' in tersi olarak algılıyor. Şükür “teşekkür ederim, bana bu kadarı yeter” anlamına gelir.
İlgili 36 soru bulundu
"Allah temenni eder, nasip ederse" anlamlarında dilek anlatan bir söz: İnşallah memlekete hayırlı olursunuz. – Ç. Altan.
Peygamber Efendimiz'in (SAV) hadisleri de var. Yani dua ettiğiniz zaman kesinlikle isteyin, Allah (CC) dilerse demeyin." ◼ Yani o zaman "amin inşallah" denilmemesi gerekiyor.
Cennetin Dört Hanımefendisi: Hz.Asiye, Hz.Meryem, Hz.Hatice, Hz.Fatıma.
Enes'ten gelen bir rivayette ise, Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur: “Dünya kadınlarının en üstünü dört kişidir: İmran'ın kızı Meryem, Firavun'un eşi Asiye, Huveylid'in kızı Hatice ve Muhammed (a.s.m)'in kızı Fatıma.” (bk. a.g.y).
Vahiy meleği peygamberler dışında kimseye gönderilmediğine göre Hz. Meryem'in peygamberliğinden de şüphe edilmez. Hz. Havva annemiz başta olmak üzere çok sayıda kadın peygamber olduğu da bilinmektedir.
İnsanların en üstünü de Peygamber efendimizdir.
“İnsanların en hayırlıları kimlerdir?” diye sordu. İmrân b. Husayn radıyallahu anh'den rivayet edilen hadîs-i şerîfte de Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Ümmetimin en hayırlıları benim içinde yaşadığım zamandaki ashâbımdır.
O varlıkların şeref kaynağı, varlıkların en şereflisi, Allah katında insanlığın şerefini temsil eden en şerefli kul, en şerefli Resuldür. En hakikî ve en mükemmel insan olma özelliğine sahiptir.
Bu mübarek söz, kapsadığı anlamları ile, insanoğlunun önüne serdiği geniş ufuk ve gösterdiği hedef ile, müslüman gayri müslim demeden her insanın çerçeveleterek yatağının başucuna asıp, ibret alması ve insanlık için neler düşünüp, neler yapabileceğine işaret etmesi itibariyle tam bir öğüt ve uyarıcıdır.
Allah katında her insanın bir değeri ve derecesi vardır. Peygamberlik makamı bu derecelerin en üstünüdür. Allah Teâlâ'nın insanoğluna bahşettiği en yüce derecelerden biri de “şehitlik”tir. Şehit; din, vatan ve mukaddes değerler uğruna can veren insana denir.
“Allah katında en değerli olanınız, O'na karşı gelmekten en çok sakınanınızdır.” (Hucurat, 49/13.) ayeti bu hususu açık bir şekilde ortaya koymaktadır.
Allah insanı eşref-i mahlûkat (yaratılmışların en şereflisi) ve ahsen-i takvim (yaratılmışların en güzeli, üstünü) olarak nitelendirmiştir. Bütün melekler ilk insan Hz. Âdem'in önünde saygıyla eğilmiştir.
Bu ve bu gibi hadislere bakıldığında, insanların en hayırlılarının ilk üç nesil olduğu (yani sahabe, tâbiîn ve tebe-i tâbiîn) iddia edilmektedir.
Muhammed (s.a.v)'a iman eden bütün Müslümanların oluşturduğu büyük topluluğun adıdır. Onlara İslam ümmeti veya ümmet-i icabet de denir. Kıyamete kadar bütün insanlar Hz. Peygamberin tebliğine muhatap olduğundan, ona iman etmeyenlere de ümmet-i davet denir.
Kendisini toplumdan soyutlayan, diğer insanlarla beşeri ve sosyal münasebetlerini kesmiş bir insan, İslama göre ideal bir insan değildir. Peygamberimiz (sav); “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.” [1] buyurmaktadır.
Soyun devam etmesi, erkekle kadın arasında müşterek bir hadisedir. Çünkü insan üremesi iki eşin varlığına bağlıdır. Bu konuda birisinin diğerinden üstün olması düşünülemez. Ancak, taşıyıcı anne olduğundan Kur'an ve hadislerde ona daha fazla önem verilmiştir.
Hadis kaynaklarında, sahabe ve tabiin sözlerine de hadis denilmesi, Hz. Peygamber (asm)'in sözü anlamında değil, sahabe ve tabiin sözü anlamındadır. Nitekim kaynaklarda, Hz. Peygamber Efendimiz (asm)'in sözüne Merfu Hadis, sahabe sözlerine Mevkuf Hadis, Tabiin sözlerine de Maktu Hadis ismi verilir.
Refik Halid Karay, Üç Nesil Üç Hayat'ta okuru Abdülaziz, II. Abdülhamit ve Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki İstanbul'a götürüyor; yemek sofralarından, ramazanlardan, kadın erkek ilişkilerine kadar pek çok sosyal unsuru gözlemleyerek gazeteci kalemiyle anlatırken, yakın tarihin gündelik olaylarını, kültürel dönüşümlerini ...
Varlık dünyası içerisinde en mükemmel yaratılan varlık, kuşkusuz insandır. İnsan en güzel bir şekilde yaratılmıştır. (Tin, 94/5.) İnsanın zahirî suretinde bir güzellik vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri