Dünyada insan, cin, mümin, kâfir ve hayvan, yani bütün mahlukat faydalanır ve nasibini alır. Yüzde doksan dokuzunu da katında sakladı. Bununla da ahirette müminlere rahmet edecektir.
عن جرير بن عبد الله رضي الله عنه مرفوعاً: «مَنْ لا يَرْحَمِ النَّاسَ لا يَرْحَمْهُ اللهُ». Câbir -radıyallahu anh-'dan merfû olarak rivâyet edildiğine göre; «Kim insanlara merhamet etmezse Allah'da ona merhamet etmez.» İnsanlara merhamet etmeyen kişiye Allah -Azze ve Celle- merhamet etmez.
Yeryüzünde bulunan sâlih-fâcir bütün insanlara, ehlî-vahşî bütün hayvanlara, canlı-cansız bütün varlığa merhamet söz konusudur ki, bütün mahlukata merhametle muamele edenlere, Allah'ın rahmet edeceği vurgulanmaktadır.
Kur'ân-ı Kerîm'de 114 yerde geçen rahmet kelimesi doksan iki yerde zât-ı ilâhiyyeye nisbet edilmiştir. Ayrıca 119 yerde fiil kalıbında, elli yedi yerde rahmân ve 114 yerde rahîm ismi şeklinde yine Allah'a izâfe edilmiştir.
Arapçadan dilimize yerleşen “rahmet” kelimesi ilk anlam olarak Allah'ın, tüm yarattıklarına merhamet etmesi anlamında kullanılmaktadır. Özellikle TDK tarafından kelimenin anlamına bakıldığında bağışlaması ve lütufta bulunma anlamı taşır.
İlgili 30 soru bulundu
Eğer Müslüman bir erkek vefat etmiş ise o kişi merhum olarak bilinmektedir. Aynı zamanda rahmetli olarak da bilinir. Vefat etmiş olan bu kişi İslami usullere uygun şekilde gömülür ve bu kişiye merhum denir.
''Allah rahmet eylesin'' Definden sonra, ölüleri hayırla anmak için söylenen bir söz.
Allah'ın, size lütfü ve rahmeti olmasaydı ve şüphesiz bir surette Allah, tövbeleri kabul etmeseydi, hüküm ve hikmet sahibi bulunmasaydı ne yapardınız? Eğer Allah'ın sizin üzerinizde fazlı ve rahmeti olmasaydı ve Allah gerçekten tevbeleri kabul eden Hüküm (ve Hikmet) sahibi bulunmasaydı (helak olup gidecektiniz.)
“İnsanlara merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez” (Buhârî, “Edeb”, 18) derken tüm insanlığı merhamete çağırmıştır. O (sas), Birbirinizden nefret etmeyin, Birbirinize haset etmeyin, Birbirinize sırt çevirmeyin.
"Allah'ın ilk yaratığı şey kalemdir." (
Bu bilgilere dayanarak âlimler, ilk yaratılan varlığın kalem, Arş veya su olduğuna dair farklı görüşler beyan etmişlerdir. Âlimlerin büyük çoğunluğuna göre, ilk yaratılan varlık su, sonra arş, sonra da kalemdir.(bk. İbn Hacer, 6/289).
ÇOK MERHAMETLİDİR
Tevvab'dır: Kullarının tevbesini kabul eder. Gaffar'dır: Kullarına acır ve onları bağışlar. Hadi'dir: İnsanlara hidayet bahşeder; doğru yolu gösterir... Cenab-ı Hakk'ın hemen her ismi O'nun sevgisiyle ilişkilidir, sevgisinin bir göstergesidir.
Allah'ın gazap etmesi, itikat ve düzen olarak İslam'dan sapanı, isyan ve inkâr eden zalimleri kınaması ve cezalandırmasıdır. Allah; mazlum kulları adına, onlara zulmeden zalim zorbalara gazap eder, intikam alır ve cezalandırır. Kur'an'da Allah'ın gazap sıfatı, on dokuz ayette geçmektedir.
günü o kimseye merhamet eder” Hz. Muhammed (S.A.V)
Allah Teâlâ'nın kullarına olan rahmetinden birisi de elçiler (rasûller/peygamberler) göndermesi, kitaplar indirmesi ve sıkıntı, zorluk ve darlıktan uzak,dosdoğru bir yol üzere olan bir hayata sahip olmaları için onlara şeriatler göndermesidir.
Rahmeti bulan, zindanlarda dahi olsa, huzur içindedir. Ondan yoksun olan ise; nimetlerin içinde yüzse bile o darlık ve sıkıntı içindedir.
dini soslu dilek ve talep cümlelerinde kullanılacak fiilin ne olması gerektiği sorusudur. ör: mesela allah rahmet napsın? eylesin.
Merhamet duygusu pozitif psikoloji alanında ele alınırken özellikle mutluluk duygusu ve gelişmiş sosyal ilişkiler gibi olumlu durumlarla ilişkili olabileceği belirtilmiştir. Yanı sıra bu duygunun öfke, korku ve kaygı gibi bazı olumsuz duygulara karşı da koruyucu olabileceği üzerinde durulmuştur.
“Kalbinde merhamet olmayana cennet yoktur.” - Hz. Muhammed S.A.V. Instagram.
Şefkat duygusunda sevgi, merhamette ise koruma ve himaye etme kavramları öne çıkıyor.
Allah, ihdas ettiği (nurların) ahsen olanlarını (rahmet, fazl ve salâvâtı), ikişer ikişer (salâvât-rahmet ve salâvât-fazl), Kitab'a müteşabih (benzer) olarak indirdi. Rab'lerinden huşû duyanların ciltleri ondan ürperir. Sonra onların ciltleri ve kalpleri Allah'ın zikriyle yumuşar, sükûnet bulur (yatışır).
c) “Allah'ın selamı üzerine olsun.” demek, Allah'ın affı, afiyeti, selameti, lütuf ve ihsanları üzerine olsun demektir. Bildiğimiz selamlaşmalarda da bu mana kastedilmektedir. Buna göre, bu lütuf ve ikramların hepsi yalnız Allah'a mahsus nimetlerdir.
1. "Rahmetim gazabımı geçti." hadis-i kudsisinden ders çıkarılabilir. Yani, Allah'ın rahmeti, belirli bir zaman sonra bu insanı rahatlatacak ve ateşe karşı bir ülfet verecektir. Yani, Allah gazabından ziyade rahmetiyle muamele edecektir.
Arapça kökenli rahmetli kelimesi, "Allah'ın rahmetine kavuşmuş, bağışlanmış" anlamına gelir. Rahmetli kelimesi bu anlamda sadece ölünün bedenini değil, ahirete gittiğine inanılan ruhunu da kasteder ve ölü gömüldükten uzun yıllar sonra da kullanılır.
Nasip etmek, herhangi bir şeyin elde etmek istediği şeyi istemesi durumudur. Kişiler elde etmek istediği şeyleri, genellikle nasip etmek anlamında kullanır. TDK'ya göre "nasip etmek" günlük kazancı istemek anlamındadır.
"Başın sağ olsun" Demek Uygun Değildir.
Örneğin "Haydan gelir, huya gider.", deyimi zaman zaman boştan gelir boşa gider gibi bir anlamda kullananlar olmaktadır. Halbuki burada geçen Hay ve Hu ile kastedilen Allah'tır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri