Allah lafzından önceki harf esreli olduğunda ل harfi ince bir (â) sesiyle okunur (Zihnî, s.41).
📌 Lafzatullah; Allah lafzı anlamına gelmektedir. ➡ Kur'an-ı Kerim'in tilaveti sırasında Allah lafzı lam harfinin almış olduğu harekeye göre kalın veya ince okunur. Şayet Allah lafzından önceki harfin harekesi üstün veya ötre olursa 'lafzatullah'ın lamı kalın, esre olursa ince okunur.
Lafzatullah'ın Kalın ve İnce Okunması (لَفْظَةُ اللهِ)
Yani tüm kainatı yaratan ve onun içindeki en şerefli mahluk olan insanı da yaratan Allah (c.c.) manasında kullanılmaktadır. Allah (c.c.) kelimesi kendisinden önce gelen harekeye göre bazenince bazen de kalınokunur.
Değerli kardeşimiz, "Allah" lafza-i celalin başında buluna Elif harfi Arapçada “E”dir, öyle okunur. Fakat bunun kişilere göre telaffuz tarzı E ile A arasında olursa bir şey olmaz. -Türkçe'de “Ellah” yerine, “Allah” yazılıp okunmasının sebebi, Lafza-i celalin Lamlarının kalın okunmasını sağlamaya yöneliktir.
Osmanlı Türkçesi الله, o da Arapça ﷲ (llāh). (Bir görüşe göre Arapça belirli tanımlık olan el edatı ve tanrı mânâsına gelen ilâh kelimesinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır.
İlgili 21 soru bulundu
Arapça Alh kökünden gelen allāh الله “bir tanrı adı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice Alh kökünden gelen aynı anlama gelen elah, ēlāhā אֶלָהּ sözcüğünden alıntıdır.
Arapça Tanrı anlamına gelen İlah'ın Aramice kökeni Elah, İbranice Eloah'tır. El'den türemiş birbirine benzer sayısız isim vardır. Korkulan bir ataerkil Tanrı olan El gibi Elohim, Elyon, Al, Eloah, Elah gibi adlar genellikle Tanrı'nın güçlü, büyük, yüce, korkulan niteliklerine odaklanır.
Buna göre söz Allah lafzı ile başlar veya Allah lafzı cümlenin devamında olup kendinden önceki kelimenin son harekesi üstün ve ötreli olursa bu durumda Lafzatullah'ın ل'ı kalın bir (â) sesiyle okunur.
“Allahım!” mânasına gelen Arapça bir dua sözü. Allah Teâlâ hakkında kullanılan bir saygı ifadesi. Allah'ın kahır ve gazabına delâlet eden isim ve sıfatları için kullanılan bir tasavvuf terimi. Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.
Lafza-i Celal: Lafza-i Celal; burada en büyük ve kuşatıcı isim anlamındadır ki; Allah lafzının bir ifadesi ve bir ismidir. Yani lafza-i celal; Allah demektir. Allah lafzı ise; Allah'ın en büyük ve kuşatıcı ism-i şerifidir. Celal sıfatı; Allah lafzının sadece bir şubesi, bir kanalıdır.
Kıraat sırasında okunan ayetlere yanlışlıkla bir kelime ilâve etmek, yahut okunan ayetlerden bir kelime veya bir harf eksiltmek, yahut bir kelime veya harfi öne almak yahut sonraya bırakmak yahut başka bir kelime vaya harfe çevirerek okumakla mana bozulmuyorsa, namaz da bozulmaz.
Tek ve benzersiz Allah inancı İslami tevhid inancının temelidir. "Allah" sözcüğü Kur'ân'da 2699 kez tekrarlanır.
- Allah lafzı google arama sonucunda Kuran-ı Kerim'de 2698 kez geçtiğini söylüyor.
Kur'an okurken her harfin kendine göre bir okunuşu vardır. RA harfi bulunduğu duruma ve harekesine göre kalın veya ince okunabilmektedir. Buna göre kendisi sakin olup başka bir nedenle kesre olanlar arızı kesredir.
Cevap : Râ harfi beş yerde kalın okunur: 1- Râ harfinin harekesi üstün veya ötre olduğu zaman kalın okunur. 2- Râ sâkin olup makabli meftuh veya mazmum olsa kalın okunur. 3- Râ sakin olup râdan önceki harf de sakin ise, bu sâkin harf'den önceki harf meftuh veya mazmum olduğu zaman yine râ kalın okunur.
LÂM. Dil ucunun iki yanının üst ön damağa (ön diş etlerine) dokundurulmasıyla çıkar. İnce ve yumuşak bir harftir.
Kalp zikrine 5.000 lafza-i celâl (Allah) diyerek başlanır, belirli zamanlarda 2.000 arttırılır. Bu zikirde dil damağa yapıştırılır, sükûnet içinde bulunularak ve sessiz olarak "Allah, Allah" denir.
- Kişinin hanesine girecek olan rızkı yükseltir. - Allah-u Teala'nın sevgisini kazandırır. - Saadet ve kurtuluşun yolunu açar. - Bol bol zikir çekmek Allah'ın sevgisini ulaşmak anlamına gelir.
Zamanla "Al-İlah" birleşik olarak "Allah" biçiminde söylenmeye başlanmış ve Arabistan'da tek tanrıcılığın gelişimine koşut olarak sözcüğe daha soyut anlamlar yüklenmiştir. İslam'ın Türklerde yayılmasından sonra, Allah adı Türkçeye Arapçadan geçmiştir.
Arapça Mā šāʾ Allāh (ما شاء الله) sözü birebir çevrildiğinde 'Allah'ın izniyle/isteğiyle' anlamına gelir ve İslam'daki 'kaza, kader ile hayır ve şerrin Allah'tan geleceği' inancını vurgular.
Lâh kelimesinin başına harf-i ta'rif getirilerek lâmlar birleştirilmiş ve Allah kelimesi elde edilmiştir.
Erbil (Rûdaw) - Suriye'de Hristiyanların yaşadığı en kadim ken olan Malula aynı zamanda dünyada Hz. İsa'nın konuştuğu ve kutsal İncil'in yazıldığı dil olan Aramice konuşanların en çok olduğu şehir konumunda.
🔊 כן, בסדר!
Aramiler (Aramice: ܐܪ̈ܡܝܐ veya ארמיא: Aramiye), MÖ 11. yüzyıl ve MÖ 8. yüzyıl arasında Kuzey Suriye, Mezopotamya, Doğu Akdeniz kıyıları ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşamış, bölgede bazı devletler ve şehirler kurmuş halk. Bugün Süryani toplulukları Aramilerden geldiğini iddia ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri