Kadın, İslam hukuku açısından kocasının anne babasına bakmak zorunda değildir; onun böyle bir yükümlülüğü yoktur. Fakat, onlara bakacak başka kimseleri olmadığı takdirde, kendilerine ihtiyaç duyduklarında, kocası için farz olan bu kutsal hizmete kadının ortak olması, hem dinî hem de insanî bir görevdir.
Cevap. Kadın, bakıma muhtaç anne ve babasına bakmak, onları haftada bir ziyaret etmek, bunun dışında kalan mahrem akrabalarını arada bir ziyaret etmek için kocasının iznine muhtaç değildir. İzin vermese de gidebilir. Kadın, kocasının anne ve babasına bakmakla mükellef değildir.
Erkek, ev bark sahibi olduğu için anne-babasını ihmal edemediği gibi, kadın da kocasının izin vermediğini ileri sürerek anne-babasını ziyaretten uzak kalamaz. "Sılâ-i rahim" adı verilen akraba hakları farz bir ibadettir.
Soru: Bir gelin kaynata ve kaynanasına bakmak zorunda mıdır bunun günahı var mı? el Cevab: İslam aile yapısında ev reisi erkektir. Bir erkeğin eşi kocasının rızası çerçevesinde hareket etmek durumundadır. Eşin anne babası erkeğin bakmakla mükellef olduğu aile bireylerindendir.
8-Kadın Anne Babasını Ziyaret Edeceği Zaman Bile Eşinden İzin Almalıdır. Hz. Aişe Nin Ameli Buna Delildir.
İlgili 24 soru bulundu
2371- Daimi evli olan kadın, kocanın haklarına aykırı olmasa da, kocasından izinsiz dışarı çıkması haramdır.
Peygamber, şöyle cevap verdi: - “Kocanın kadın üzerindeki hakkı, kocası onu arzuladığında kendisi bineğin eğerinde bile olsa ona engel olmama- sı, kocasından izinsiz evinden birşey vermemesidir. Eğer bunu yaparsa, sevabı kocasına günahı kendisine kalır.
Madde 328 - Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.
Diyanet'in yayınladığı fetvaya göre gelinler, kaynana ya da kayınbabalarına bakmak zorunda değiller.
- Gelin kayınvalidesi ile aynı evde yaşamak zorunda mıdır? Gelin kocasının ana babasıyla aynı yerde kalmaya, onlara bakmaya (hukuken) mecbur değildir. Ama (diyaneten) hizmet etmesi tavsiye edilir.
İslam hukuku iktisat açısından kadın ile erkeği müşterek değil, müstakil değerlendirmiştir. Erkek evine ve karısına bakmakla yükümlüdür. Çünkü erkek kadını Allah'ın emaneti olarak almıştır. Onu alırken onun geçimini ömür boyu sağlamakla ve ihtiyaçlarını ömür boyu karşılamakla kendini yükümlendirmiştir.
Soru: Dinimizde bir erkek hanımının haberi olmadan başka bir hanımla nikahlanabilir mi? el Cevab: Caizdir. Ayette eşlerinin izinleri şart koşulmamıştır. Sünnette eşlerinden izin almak şart koşulmamıştır.
More videos on YouTube
Evli bir kadına kocası izin verdiği sürece hergün anne-babasını ziyarete gidebilir.
Değerli kardeşimiz, Anne babanın evlat üzerinde hakkı olduğu gibi, evladın da anne baba üzerinde hakkı vardır.
Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre çocuklara anne-babanın bakmaması da çalıştırması da suç. Suç duyurusunda bulunulması üzerine, anne-babalara altı aydan bir yıla kadar hapisle dava açılıp ceza veriliyor. Karım çocuklarıyla ilgilenmiyor. “Karım evi iki yıl önce terk etti.
Kime iyilik edeyim?” diye soran sahâbîye Peygamber Efendimiz (s.a.s.), “Annene, babana, kız kardeşine, erkek kardeşine ve sözü geçen bu kimselerden sonra gelen yakınlarına iyilik et. Bu yapılması gereken bir vazifedir. Bunlar ilişkileri devam ettirilmesi gereken yakınlardır.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 128 [5140]) buyurmuştur.
Ana-baba yoksul düşer veya yaşlanıp çalışamaz olursa, ilgi ve bakım yükümlülüğü çocuklara aittir. Ayet-i kerimelerde şöyle buyurulur: "Bana ve ana-babana şükret..." (Lokmân, 31/14).
Kayınvalide veya kayınpederin gelin üzerindeki haklarından değildir. Buna göre gelinin erkeğin aile büyükleriyle alakası saygı hürmet çerçevesindedir. Evde hizmetçi ve emir eri türünde değildir. Kadının eşinin bakmakla yükümlü olduğu bireylere bakmakta eşine yardımcı olması eşine yardımcı olma görevidir.
Dr. Aydın, gelin-kayınvalide arasındaki çekişmelerin belli başlı sebeplerinin ön yargılar, alınganlık, kişilik farklılıkları, gelin ve kaynananın haddini aşması, başkasını yönetme isteği, kıskançlık, ruhsal hastalıklar, bencillik, cahillik gibi konular olduğunu belirtti.
Ana ve baba ergin olmayan çocuklarına bakmakla yükümlüdürler. Kural olarak, bu bakım yükümlülüğü çocuk ergin olana kadar devam eder. Ana babanın ergin olmayan çocuklarına bakma yükümlülüğü herhangi bir koşula bağlı değildir.
Ergin olma yaşı ise 18 yaş olarak kabul edilir. Çocuğa ödenen nafaka kaç yaşına kadar devam eder sorusuna bu yüzden 18 yaşın verilmesi yanlış olmaz. 18 yaşına ulaşana kadar velayet kendisine verilmeyen taraf hükmedilen nafakayı ödemekle yükümlü olur. Erginliğe ulaşılmasından sonra nafaka ödemeleri biter.
Üniversite öğrencisi erkek çocuğu öğrenciliği sona ermediği sürece sağlıktan yararlanma hakkı var mıdır? Üniversite öğrencisi erkek çocuğu, öğrenciliği devam etse dahi, en fazla 25 yaşını doldurduğu tarihe kadar bakılmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlık hizmetlerinden faydalanabileceklerdir.
Ülkesinde bir televizyon kanalına konuşan Şeyh Muhammed Ebubekir, “Eşinin rızasını almayan hiçbir erkek cennete gitmeyecektir. Eşi erkeğin yaptıklarından ve davranışlarından razı olmazsa cennatle ödüllendirilmeyecek” dedi. Şeyh Ebubekir, “Hanımınız hak üzerine size küsmüş ve kızmışsa melekler de sizden nefret eder.
Buna göre koca, eşinin normal şahsi ihtiyaçlarını karşılamayı ihmal ederse kadın ihtiyacı kadarını alabilir." Böylece, kadınların kocalarının haberi olmadan “normal şahsi ihtiyaçlarını karşılamak” için para alabileceği vaaz edilmiş. Bu cevap ise Diyanet'in aylık dergisinden alınmış.
Medeni Kanun'un 190. maddesine göre koca, karısının da geçim teminine, aile giderine bir ölçüde katılmasını isteyebilir. Ama (kadın haklarını korumadığı iddia edilen) İslâm hukukunda ise kocanın böyle bir hakkı da yoktur, kadın hiçbir şekilde aile giderine katılma mecburiyetinde tutulamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri