“Ümmet-i Muhammed cezalandırılmayı hak ettiğinde Allah, onları terbiye etmek için zalimleri onlara musallat eder." Evet, zalim Allah'ın kılıcıdır. Önce onunla intikam alır; sonra da döner ondan intikam alır.
Buna göre Allah, sözleri ile inkarcıları yerer, kötüler ve lanetler. Onları cezalandırmakla intikam alır. Daha önce de açıkladığımız gibi intikam sıfatı, bazen Allah'ın zâtî sıfatları arasında bazen de fiilî sıfatları arasında yer alır.
Yüce Allah'ın isimlerinden biri Muntakim. İntikam alan, suçluları müstahak oldukları cezaya çarpan anlamında. Kur'an'da, “intikam aldık”, “intikam alır”, “Biz intikam alıcıyız”, “Allah intikam sahibidir” ifadeleriyle geçer.
Mazlumların hakkını zalimlerden alacaktır. İnsanları Cehenneme sürükleyen hainlerden intikam alacak, cezalandıracaktır. Dilediklerinden kendi hakkını da alacaktır. Onun için hiçbir günahı küçük görmemeli; çünkü Allahü teâlâ, intikam alıcıdır.
Bilimsel Araştırmalara Göre İntikam Almak Zihni Rahatlatarak İyi Hissetmeyi Sağlıyor!
İlgili 37 soru bulundu
7. "En iyi intikam yolu, intikam almamak ve hiçbir şey olmamış gibi davranmaktır. Hiç kimse yaşattığını yaşamadan ölmez."
Müntakim intikamdan gelir (kökeni Nakmdir) intikam alan, öç alan, suçluya cezasını veren anlamını içerir.
Hud suresi: Zalimlerden intikam için üç kere okunur.
Tevbe / 74.
Onların bu düşmanlıklarının tek sebebi, sonsuz lutuf ve bereketi sayesinde Allah'ın ve Râsûlullah'ın onları maddî ve mânevî nimetlerle zenginleştirmiş olmasından başka bir şey değildir. Her şeye rağmen eğer tevbe ederlerse kendileri için hayırlı olur.
Kötülük sürekli ve tekrarlayıcı ise intikam daha güçlü olacaktır. Bu özellikler intikam alan kişinin intikamını alıp durmasını engeller. İntikam bazen kötülüğü yapana değil başka bir yöne yöneltilir. Kötülüğü yapanla bağlantılı daha zayıf görülen ögelere saldırılabilir.
Allahü Teâlâ buyurdu: “Yâ Mûsâ! En çok öfkelendiğim kimse, kalbi kibirli, dili haşin, imânı zayıf, eli cimri olandır.”
Nefs Allah'ın düşmanıdır. Allahü teâlâ kendisine bir düşman yaratmış, onu da insanların içine koymuştur. Nefsin amacı insanı kâfir yapmaktır. Şeytan inatçı değildir; ama nefs çok inatçıdır.
Her iki mübarek isim de Allah'ın sonsuz bir merhamet sahibi olduğunu ifade ederler. Elbette sonsuz merhamet sahibi olan Allah (c.c.) yarattığı en güzel sanatı olan her insanı sever. Ancak onların nankörlüklerini, isyanlarını ve inkarlarını sevmez.
Gök halkı veya sema ehli meleklerdir. Başta Cebrâil (a.s.) olmak üzere meleklerin bir kulu sevmesi, o kul için dua ve istiğfarda bulunmaları anlamına gelir. Hadis-i şerîften anlaşılmaktadır ki, Allah Teâlâ bir kulu sevdiği zaman onu meleklere ve insanlara da sevdirir.
Allah zâlimlere, günahkârlara mühlet verir, fırsat tanır, fakat onları neticede cezalandırır. Başkalarına ibret olması için, Cenâb-ı Hak bazı zâlimlerin cezasını dünyada verir.
Allah bir ve tektir. Ondan başka ilah yoktur. Şirk en büyük günah olduğu için, Allah'ın şirk dışında tüm günahları dilediği takdirde affedeceği bildirilmiştir. Alemlerin yaratıcısı, Tevvab'tır.
Allah'ın güzel isimlerinden biri de “Vedûd” dur. Kur'an'da iki ayet-i kerimede Allah'ın “vedûd” olduğu bildirilmiştir. “Vedûd”; mü'min kullarını çok seven, güzel amelleri sebebiyle onlardan razı olan, ihsan eden, onları öven anlamındadır.
Buna mukabil, Allah da "çokça tevbe edenleri ve içi dışı temiz olanları" (Bakara, 2/222), "sabredenleri" (Al-i İmran, 4/146), "işini güzel yapanları" (Al-i İmran, 4/148), "adil olanları sever" (Maide, 5/42). Kıymetli okurlarım, yüce Rabbimizin güzel isimlerinin çoğu da O'nun sevgi, merhamet ve şefkatinin eserdir.
Tekvir suresi, ayet 29: "Âlemlerin Rabbi olan Allah dilemeyince, siz dileyemezsiniz." Ayetin Tefsiri: Gerçekte insanın doğruya ermeğe muvaffak olabilmesi için dilemesi bir şarttır. Fakat bütün şart ve sebepler ondan ibaret değil, onun da bir şartı vardır.
Allah'a bu esma ile dua eden bir acizin intikamını Allah onun yerine almaktadır. Bu sebeple El-Müntakim sıfatı, aynı zamanda zarar verenin yaptığını karşılıkla ödeştiren olarak ifade edilmektedir. El-Müntakim Faziletleri Nedir? El- Müntakim genellikle zulüm ve düşmanın kötülüğünden kurtulmak için okunan bir esmadır.
Haksızlığa uğrayan kişi, kendisine zulmedenden korunmak için gün içinde 'Ya Müntekim Celle Celalüh' esmasını okumaya devam etmelidir. Allah-u Teala haksızlığa uğrayan kişinin hakkını haksızlık eden kişiden alır.
- Kötü yollara düşen kişiler her gün 360 defa “Ya Kahhâr celle celâlühû” dedikten sonra dua eder ise bütün kötü huylarından kurtulmaktadır. - Zalim kişileri kahretmek veya helak etmek isteyen 306 defa okumalıdır. - Nefsine yenilmek istemeyen kişiler bu ism-i şerifi zikir etmeye devam etmelidir.
intikam ateşi ile yanıp tutuşurken, sıcağı sıcağına bir eyleme girişmenin kişiye daha çok zarar verebileceği gerçeğinden dem vuran, bunun yerine zamana bırakıp daha mantıklı ve küpüne zarar vermeyen bir intikam şekli bulmayı salık veren ispanyol atasözü..
Bir kere bana bir şey yapıldıysa ve ben intikam almamışsam içim rahat etmez. DURUMA GÖRE DEĞİŞİR. Allah'a havale etmek zaten intikamdır.
İntikam insanı harekete geçiren güçlü bir duygusal tetikleyicidir. Uzun süredir intikam ve affetme duyguları üzerine araştırma yapan Miami Üniversitesi'nden evrimsel psikoloji uzmanı Michael McCullough "Size zarar veren birine karşı öfke duyma ve acı verme isteği her toplumda anlaşılacak bir durumdur" diyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri