Yani insan, ciddî bir din şuuru ile Rabbine döner, ihlâs ve samimiyetle kulluk ederse, her hususta ilâhî yardıma mazhar olur. Cenâb-ı Hak, bütün varlıkları onun emrine âmâde kılar. Peygamber Efendimiz'e itaat hususunda gevşek davranmak, insanı büyük kayıplara uğratır.
Peygamber (asm) ümmetindeki bütün ulü'l-emirlerin de amiridir. Ulü'l-emirlere itaat edilmesi farz olduğuna göre, Hz. Peygambere (asm) itaat katlanarak farziyetini koruyacaktır.
Kur'ân-ı Kerîm, peygamberlerin kendilerine itaat edilmesi için gönderildiğini ifade eder ve hidayetin ancak onlara uymakla gerçekleşeceğini haber verir. Peygamberlere itaatin meşruiyeti onların ilâhî vahye mazhar oluşundan kaynaklanır, zira onlar da diğer insanlar gibi beşerî özellikler taşır.
Kim Resul'e itaat ederse, Allah'a itaat etmiş olur¹. Kim de yüz çevirirse çevirsin; biz seni onlara bekçi olarak göndermedik. 1- Resule itaatten kasıt, onun elçi olarak insanlara ilettiği vahye uymaktır. Dolayısı ile vahye uymak aslında Allah\a itaat etmek demektir.
Allah'a itaat, “O'nun Kur'an-ı Kerîm'de ve elçisinin tebliğ mahiyetindeki söz ve davranışlarında ortaya çıkan emir ve iradesine uymak” demektir. Resûlullah'a itaat, öncelikle tebliğ ettiği Kur'an'a ve sünnete uymaktır.
İlgili 41 soru bulundu
Cenab-ı Hakk'tan sonra onun son peygamberi Hz. Muhammed'e (S.A.S.) en üst seviyede itaat yapılır. Ondan sonra kime veya kimlere nasıl, ne ölçüde itaat edileceği Cenab-ı Hakk'ın ve onun resulü Hz.
İsyanın zıddı olan itaat, Allah"a teslim olmayı, saygı göstermeyi, ibadet etmeyi ve O"nun kitabıyla amel etmeyi gerektirir. Kur"an"a göre bütün âlem mutlak güç sahibi Allah"a itaat etmektedir.
Bu bağlamda insanlara Allah'ın mesajını ulaştıran peygambere itaat de kulu Allah'a itaate yönlendirir. Nitekim “Kendi aranızdan, size ayetlerimizi okuyan, sizi her türlü kötülükten arındıran, size kitap ve hikmeti öğreten, ayrıca bilmediklerinizi de öğreten bir peygamber gönderdik”4 ayeti bu gerçeği ortaya koymaktadır.
Ebu Hureyre -radıyallahu anh'den merfu olarak rivayet ediliyor: "Bana itaat eden Allah'a itaat etmiş, bana karşı gelen Allah'a karşı gelmiş olur. Emire/devlet başkanına itaat eden bana itaat etmiş, devlet başkanına karşı gelen bana karşı gelmiş olur."
Kim emire itaat ederse bana itaat etmiş olur, kim emire isyan ederse bana isyan etmiş olur.” (Buhari; Müslim) buyurarak bir emirin şeriat dâhilinde, İslam'a aykırı olmayan bir kararına, bir hükmüne gönülden razı olmak, o karar ve hüküm doğrultusunda hareket etmek gerektiğini vurgulamıştır.
Peygamberimize (s.a.v.) itaat dinimizin emridir. Her Müslümanın onun emir ve yasaklarına uyması gerekir. Çünkü o, Yüce Allah tarafından insanlara her türlü söz ve davranışında örnek ol- mak üzere gönderilmiş bir elçidir. Bu yüzden onun hayatı taşımış olduğu bu ağır sorumluluk etra- fında gerçekleşen olaylarla doludur.
Türk Dil Kurumuna göre itaat kelimesi, otorite kabul edilen kişinin sözünü dinleme, buyruğuna uyma ve onun isteklerine boyun eğme şeklinde ifade edilmektedir. İtaat Etmek Ne Demek? İtaat etmek, otorite kabul edilen kişinin sözünü dinleyerek onun buyruğuna uygun davranmak anlamına gelmektedir.
Prof. Dr. M. Saim Yeprem (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi): “Peygamber efendimizin yüzme, binicilik, ok atma gibi maharetleri vardı.
Hem Allah'ın bize olan sevgisine hem de bizim O'na olan sevgimize ilâhî muhabbet denir. İlâhî muhabbet Allah'ın önce kendi zâtını, sonra bizi sevmesi olmak üzere iki türlüdür. Allah zâtını zâtı için zâtında sevmiştir.
İbadet; “itaat etmek, boyun eğmek, kulluk etmek, tevazu göstermek, ilah edinmek” anlamına gelir. Dinî bir terim olarak ise; “Fiil ve niyete bağlı olarak yapılmasında sevap olan ve Allah'a tazim ve yakınlık ifade eden şuurlu itaat” demektir.
Kulun Allah'a karşı sevgi, saygı ve bağlılığını gösteren duygu, düşünce ve davranış biçimleri için kullanılan terim. Zâhirî ve bâtınî açıdan Allah'a tam kulluğu ifade eden tasavvuf terimi. Âhiret saadetinin ibadetle kazanılacağına inanarak kendisini ibadete veren samimi dindar.
Ebu Hureyre -radıyallahu anh-'den- merfû olarak rivayet edilen bir hadiste Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurdu:- «Ümmetimden her kimse cennete girecektir, ancak imtina edenler giremeyecektir!» Ya Rasûlallah! İmtina edenler kimlerdir? diye sorulunca, «Her kim bana itaat ederse, cennete girecektir.
İnsan doğduğu an itaat etmek zorundadır. Çünkü savunmasızdır ve ihtiyaç halindedir. Bu durumdaki bir bireyin herhangi bir karşıt durum geliştirmesi olanaksızdır. İhtiyaç halindeki birey kendi bireysel tatmini için ona uysun veya uymasın bireysel faktörleri bir kenara bırakarak itaat etme eğilimindedir.
Zaten Kur'an ve Sünnet'i gözden geçiren kimse, kâfirlere itaatin tüm Müslümanlara yasaklandığını rahatlıklar görecektir. Dolayısıyla bir müslüman asla kâfir ve münafık olan kimselere itaat etmemelidir.
İtaat ve Bağlılık Kavramlarına Genel Bakış İtaat, Arapça "tav" kökünden türemiş olup, boyun eğmek, kabul etmek, emre uymak, kulluk etmek, isteyerek yapmak anlamlarında kullanılmakta- dır.
Peygambere itaat de O'nun (s.a.v) gösterdiği ve emrettiği şekilde hareket etmektir. Nitekim Hz. Muhammed'in (s.a.v) “yapın” dediği her şey muhakkak bir ayete dayanır yani Allah'ın O'na verdiği emirlerden alıntıdır.
b. İtaat : Askerliğin temeli mutlak bir itaattir. İtaat, her astın üstünden aldığı emri hiç bir kayıt ve şart düşünmeden ve en ufak bir tereddüt göstermeden canla, başla yapması, kanunlar ve nizamların dediğinden dışarı çıkmaması ve yasak edilen şeyleri yapmaması demektir.
Biz Müslümanlar olarak Allah Teâlâ'ya teslim olmalıyız ancak önce bir şeyleri reddetmeliyiz. Müslümanlar olarak cahilliği, katılığı ve öfkeyi reddetmemiz gerekir. Bunları reddederek bir Müslüman teslim değil hür olmuş olur. Ancak bunları reddetmeyen nefsine ve şeytana teslim olmuş olur.
Önceleri karşı çıktığı kimseye, bilahare itaat edeceğini bildirmeye de "arz-ı itaat" denir. Bu manada, itaat edene muti', kendisine itaat olunana da mutâ' denir.
Putlara, şeytanlara ve tâğutlara tapmak nasıl şirk ise, Allah'ın emrine, Hakk'ın hükmüne uymayan kişilerin ortaya attıkları görüşleri benimsemek ve onları Allah'a tercih edip onlara uyup itaat etmek de öylece bir şirktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri