Adl, “doğru olmak, doğru davranmak, adaletle hükmetmek; eşitlemek” vb. mânalara gelen bir masdardır. Ayrıca “doğruluk, hakkaniyet ve adalet” anlamlarıyla isim olarak kullanıldığı gibi, “çok âdil” anlamında sıfat olarak da kullanılır. KELÂM. Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.
Kur'ân'a göre Allah mutlak ve hakiki adalet sahibidir. Allah'ın isimlerinden (Esmâ-yi Hüsnâ) biri de Adl'dir. Yani O, hiç kimseye zulmetmez. Herkese hak ettiği şekilde muamele eder ve ahirette de zerre kadar haksızlığa mahal vermeyecek şekilde adaletle hükmedecek ve mazlumun hakkını zalimden alacaktır.
Adl, Allah'ın isimlerinden biri olarak kullanıldığında mübalağa ifade eden bir sıfat olup “çok âdil, asla zulmetmeyen, hakkaniyetle hükmeden, haktan başkasını söylemeyen ve yapmayan” anlamına gelir.
Son olarak El-Adl Esması'nın zikir saati ise Güneş'tir. El-Adl Faziletleri Nedir? Mutlak adalet sahibi ve çok adaletli anlamına gelen El-Adl isminin faziletleri aşağıda belirtilmiştir. - El-Adl ismini adaletten sapmamak ve istikametin düzelmesi için ''Ya Adl Celle Celalühü'' diyerek toplamda 104 kez okunmalıdır.
El Adl esması adalet kelimesinin kökünden gelerek Allahu Tealanın adaletinden ve Allahın adaletini anlamada kulların yetersizliğinden bahsetmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
El Adl isminin anlamı adalet sahibi, adaletli olan ve adalet ile hükmeden anlamlarına gelmektedir. El Adl esması ile Allah'ın (cc) mutlak adalet sahibi olduğu ve her kuluna adaletli davrandığı anlatılır.
ADALET PROGRAMI
Adalet Ön lisans Programı mezunları kamu kesiminde Adalet Bakanlığı bünyesinde mahkeme yazı işleri müdürü, zabıt kâtibi, cezaevi müdürü, icra müdürü, icra müdür yardımcısı, haciz memuru olarak; hukuk müşavirliklerinde takip memuru, büro personeli olarak görev yapabilmektedirler.
Fazileti ve faydaları :
Gece yarısından sonra 104 defa Ya Adl ismi zikredildikten sonra bir zalime beddua edilirse; o zalim perişan olur. Bu ismin zikrine usulüne göre devam eden kimse,iş ve davranışlarında adil olur,hiç kimseye zulmedemez,nefsini fitne ve fesattan kurtarır.
El-Halık: Çözülmesi zor olan bir işin çözülmesi, işlerde sıkıntıdan ve üzüntüden kurtulmak için okunur. Sabah ve ikindiden sonra 731 defa zikredilir.
- Temiz bir şekilde abdestli olarak kıbleye karşı ve tenha bir yerde bu isim 5115 kere zikredilir ve Allah'a dua edilir ise istekleri yerine getirilir ve kolayca çözülür. - Her gün '' Ya Hâlık celle celâlühû'' zikrine 731 kere devam edilir ise o kişi sıkıntılarından kurtularak işlerinde başarılı olur.
Çocuğuna Adel ismini koymayı düşünen ebeveynler Kur'an da geçip geçmediğini merak etmektedir. Ancak Kur'an-ı Kerim içerisinde Adel ismi hiçbir ayetinde yer almamaktadır. Buna rağmen İslami açıdan bu ismin çocuğa konulmasında herhangi bir olumsuz mana yer almamaktadır.
Türkiye'nin ilk “Tasarımcı & Marka” iş birliğini Cengiz Abazoğlu ile gerçekleştiren adL, farklı ve alanında iddialı özgür ruhlu tasarımcılar/Sanatçılar; Raisa Vanessa, Mert Aslan, Yasemin öğün, Sedef Gali ile iş birlikleri yürütüp tüm kadınların kendini özgürce yansıtabileceği sayısız koleksiyona ev sahipliği yapmıştır ...
Kuran'da rakam olarak yer almaz. İslam toplumunda Allah'ın isimleri bu 99 isimden ibaret değildir. Bunların dışında Şafi, Kafi, Hannan, Mennan, Hüda, mehterde Hazret-i Yezdan, Yunus Emre şiirlerinde Çalab gibi isimler de Allah' için kullanılırlar. Yaratıcının özel ismi kabul edilir ve diğer isimler O'na izafe edilir.
İlahi adaletin tecelli etmesi için iyi niyetin suistimal edilmesi, haksızlığa uğranması ya da gönlün kırılması gerekir. Eğer iyi niyetinizin suistimal edildiğini düşünüyorsanız ve haksızlığa uğradığınızı biliyorsanız ilahi adaletin tecelli etmesini bekleyerek adaletin sağlanmasını görebilirsiniz.
Genel planda her hak sahibine hakkını vermek anlamına gelen adâlet kavramı kur'ân-ı Kerîm'de inanç, karşılık, doğruluk, eşitlik, dengelilik, denklik ve benzerlik anlamlarına gelmektedir. Kullarının faydasına olan herşeyi en iyi bilen Allah'tır.
Her şeyi yoktan yaratan Allahü teâlâ, hâkimler hâkimi, her şeyin asıl sahibi ve tek yaratıcısıdır. Üstünde bir âmiri, sahibi yoktur ki, Onu bir kanun altında bulundursun. Bundan dolayı, (Allah'ın yaptığı şu iş, adalete uymuyor) denmez.
El-Halık esmasının manası şudur: Yoktan var eden, her şeyin varlığını ve varlığı boyunca görüp göreceği bütün hal ve hadiseleri tayin ve tespit eden ve ona göre yaratandır. Sonsuz yaratma gücü bulunan, eşi benzeri olmayan Yaradandır.
Allah(c.c)'ın 99 isminden birisi olan El-Bari, emsali ve maddesi olmadan yaratan ve yarattığı evreninin bütün parçalarını düzen ve ahenk içinde var eden anlamına gelir. El-Bari ismi şerifi, Allah'ın sonsuz yaratma gücünü aynı zamanda yarattığı her şeyi uyum içinde ve kusursuz yaratmasını simgeleyen bir isimdir.
Senden sağlık ve esenlik dilerim” (Müslim, “Ẕikir”, 60).
Ya Allah Ya Hu genelde cuma günleri namazdan önce okunur. Okunma şekli 100 defa Ya Allah Ya Hu çekme şeklindedir. Hayırlı olan dileğin gerçekleşmesi amacıyla bu dua okunur yani çekilir.
Esmaül Hüsna'da yer alan diğer isimler gibi El- Azim de Arapça kökenli bir sözcüktür. ''Azm'' şeklinde kullanımı da yaygındır. Büyük ve yüce manasına gelen azamet kelimesinden türetilen Azim, Allah'ın sonsuz kudretini ve yüceliğini tespih etmek için zikredilir.
Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri. Müslümanların karşılaştıklarında birbirlerine sağlık ve esenlik dilemeleri anlamında bir terim. Namazdan çıkmak için başı sağa-sola çevirerek okunan dua cümlesi.
El-Adl Allah'ın 99 isminden biri olarak mutlak adil olan ve çok adaletli olan, adaletiyle nam salmış, adaletiyle gönüllerde yer etmiş anlamına gelmektedir. Faziletleri çok fazla insan tarafından merak edilir çünkü El-Adl Allah'ın tüm diğer bilinen ve ilgi uyandıran isimleri gibi özel bir isimdir.
Âl-i İmrân / 18. Ayet
Allah, adâleti ayakta tutarak, kendisinden başka hiçbir ilâhın olmadığına bizzat şâhittir. Ayrıca bütün melekler ve kendilerine ilim verilmiş olanlar da tam bir doğruluk, adâlet ve hakkâniyet içinde aynı gerçeğe şâhittirler.
Vedud kelimesi Allah'ın ismi olarak Kur'anda iki yerde geçmektedir. Bunlar: Hud suresi 90. ayette: “Rabbinize tevbe ve istiğfar edin. Çünkü O (rahım ve vedud) çok merhamet eden ve çok sevendir” ve Buruc suresi 13. Ayette “O (gafur ve vedud) çok bağışlayan ve çok sevendir” şeklinde yer almak- tadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri