İblis ilk olarak Adem ve Havva'yı Allah'ın emrine karşı gelme hususunda ayartıp onları ölümsüzlük ağacının meyvesinden yemeleri için kışkırtır. İblis kıyamet koptuktan sonra kendi yandaşları ve günahkârlarla birlikte cehenneme atılır.
Şeytan cinlerdendir ve cinler de insanlar gibi imtihana tabi tutulan varlıklardır. Hz. Âdem (as)'e secde emri geldiği zaman kibirlenip Allah'ın bu emrine isyan etmiş ve neticede kafirlerden olmuştur. Şeytanın da cinlerden olduğu konusunu vurgular.
Bütün melekler Allah'ın (cc) secde emrini yerine getirdi. İblis ise kendince akıl yürütüp, kendisinin ateşten, Âdem'in (as) ise çamurdan yaratılmış olduğunu ileri sürerek, bu durumun kendisini üstün kıldığını söyledi ve isyan etti.
Hıristiyanlıkta, İblis, Tanrı'nın kendisine eşit olmak için Tanrı'ya isyan eden kötülüğün kişileşmesidir. O, Tanrı maddi dünyayı yaratmadan önce, zamanın başlangıcında Cennetten kovulmuş düşmüş bir melek olarak tasvir edilmiştir ve sürekli olarak Tanrı'ya karşıdır.
allah: "sana emrettiğim halde secde etmene ne engel oldu." dedi. "ben ondan hayırlıyım, beni ateşten yarattın, onu ise çamurdan." dedi. allah: "hemen in oradan, orada büyüklük taslamak ne haddine, haydi çık; çünkü sen alçaklardansın!" buyurdu.
İlgili 45 soru bulundu
Latince'de "Diábolus, Diaboli", İspanyolca'da "Diablo", Yunanca'da "Diabolos", "Karanlıkların Efendisi," "Beelzebub" (Sinek Kral), "Belial", "Mephisto" ya da "Lucifer", Rusça'da "Satana", eski Türkçede "Yek" ya da 'Albız 'olarak geçer. Yahudilik veya Kabbala felsefesinde "Samael" olarak geçer.
Azâzîl, Allah'ın rahmetinden ümidini kestiği için İblis adını aldığı söylenir. Azâzîl ancak Allah katından kovulduktan sonra şeytan olur: "Mücahid ve Tavûs da, onun: "İblis'in günahı işlemeden önce, Azâzîl adında bir melek olduğunu ve O'nun ahalisinden olduğunu söylediğini rivayet etmişlerdir.
Artık sen kovuldun. Kıyamete kadar sana lanet olsun” (al-Hijr 15/33-35) der. Bu arada İblis, cezasının kıyamete kadar tehir edilmesini ister. Allah onun bu talebini kabul eder ve ona gerçek iman ve ibadet sahibi olmayan herkesi saptırma gücü bahşeder.
Cin-Şeytan Farkı
Hıristiyanlığın aksine, İslam'da cinler mutlaka şeytan değildir. Cinler de kötü (kâfir cinler) olabilseler de, şeytanlarla aynı şey değildirler. Cin ve şeytanlar; saf ateşten, yani, dumansız ateş alevinden ve havadan yaratılmış ruhani varlıklardır. Ama cinde hava, şeytanda ateş fazladır.
Yedinci soru şudur: Hak Teala beni yaratıp mutlak ve mukayyet surette mükellef kıldı. Emrine itaat etmediğimde ise bana lanet ederek kovdu. Cennete girmek istediğimde ise bana izin verdi ve beni ona musallat etti. İşimi gördükten sonra beni cennetten tekrar çıkardı ve Adem oğluna musallat etti.
Hz. İbrahim, “büyük şeytan”a üç kez taş atıp onun gözünü kör eder.
Şeytan, Allah Tealaya inanıyor ve O'nu tanıyordu, O'nun Rab ve yaratıcı olduğunu kabul ediyordu. Meleklerin içinde yaşıyordu. Onların en âlimi idi. Seksen bin yıl ibadet etmişti.
Çünkü o, size apaçık bir düşmandır. Bakara Suresi, 268. ayet: Şeytan, sizi fakirlikle korkutuyor ve size çirkin -hayasızlığı emrediyor. Allah ise, size Kendisi'nden bağışlama ve bol ihsan (fazl) vadediyor.
Kıssanın farklı bölümlerinde meleklerin aksine, kibir ve inadından dolayı iblisin Hz. Âdem'e secde etmemesi, Hz. Âdem ve Havvâ'yı avret yerlerinin açığa çıkması için kandırması, lanetlenmesi, insanları Hak yoldan uzaklaştırmak için kıyamete kadar izin alması, bu hedefine ulaşmak için farklı metotlarla mücadele edeceği, ...
* Ancak İblis, secde edenlerle birlikte secde etmedi. İzah: İblis, Âdem Aleyhisselâm'ın topraktan yaratıldığını görünce ben buna secde etmem, o topraktan, ben ise ateşten yaratıldım, dedi. Kendisini üstün görüp kibirlendi.
Rabbimiz de hikmeti gereği şeytana kıyamete kadar mühlet vermiştir. Şeytan Hz. Âdem (a.s.)'e secde etmediği için ilahi rahmetten kovulmuştur. Şeytanın kendi arzusu üzerine bir ilahî hikmet olarak, kendisine kıyamete kadar insanlara musallat olma, onları yoldan çıkarmak için çalışmaya izni verilmiştir.
Allah'a, meleklere cinsiyet yakıştırması yapılır ama ilginçtir ki Şeytan cinsiyetten münezzehtir. Kimse Şeytan'ı erkek ya da dişi olarak algılamaz. Kur'an'da Şeytan'ın cinlerden olduğu yazılıdır ama ne hikmetse meleklerle beraberdir hatta meleklerin başıdır.
İfrit, kötülüğün ve olumsuzluğun sembolü olarak görülür. İslam Ansiklopedisinin İfrit maddesinde de “cinlerin reisi, en güçlü, zeki, kurnaz ve zararlı olanı” olarak tanımlanmaktadır (Erbaş, 2000: 516-517).
Şeytandan Korunma Duası; “Eûzü bi kelimatillahi't- tammati min şerri ma haleka ve zerae ve berae ve. minşerri ma yenzilü minessemai ve min şerri ma.
Genellikle kuyu, kaya altı mağarası gibi yeraltıyla ilgili mekanlarda yaşar veya bulunur. Yine kutsal kitaplarda da anlatılmasından dolayı halen yaygın bir inanış olan şeytan, Türk masallarında da geçiyor. Masallara göre şeytan insanların gözüne görünmez, onları kötü ve zarar veren işlere sürükler.
Kur'ân-ı Kerîm'de on sekizi çoğul olmak üzere seksen sekiz yerde şeytan (on bir yerde iblîs) kelimesi yer almaktadır.
İslâmî literatürde şeytan veya iblisin bir diğer adı. Azâzîl yahudi ve hıristiyan kaynaklarında azazel, azael, hazazel şeklinde geçer. Kur'an'da ve Wensinck'in tasnifini yaptığı hadis eserlerinde bu kelimeye rastlanmaz.
Mammon, şeytanın oğlu olarak bilinir.
Beelzebub için İncil'de İblislerin Prensi denilmekte. Ayrıca, Sineklerin Efendisi olarak da kabul edilir çünkü genellikle bir sinek gibi görünür. Aynı zamanda Cehennemin Yüce Şefi olarak da bilinir ve güç ile suç kavramlarının arkasındaki şeytan olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri