Isı köprüleri, (kolon, kiriş, perde duvar gibi ) binaların dış yüzeylerinden yalıtım yapılmadıkça tamamen kaplanamaz ve binanın ısı kaybına neden olur. Ayrıca dış cephe ısı yalıtımı ile binanın dış cephesi aşırı ısınma, aşırı donma, yağmur gibi olumsuz hava şartlarına maruz kalmaz cephe su emilimi dengelenir.
Eğer binaların ısı yalıtımı olması gereken şekilde yapılmazsa, yapı kabuğunda çatlamalar oluşur. Bütünlüğü bozulan yapı kabuğu, ilerleyen dönemde kontrol dışı bir hava akımına ve akabinde oluşturacağı boşluklardan yapı içerisinden dış ortama doğru ısı akışına neden olur.
Yalıtım yapılmamış (mantolanmamış) binalarda ısı kayıpları ısı, doğal olarak sıcak bir alandan serin (soğuk) bir alana akar ve evler bu ısı transferinden zarar görür. Kışın içeriden sıcak hava dışarıya doğru hareket eder ve bu iç ortamı soğuk yapar.
Sanılanın aksine ısı yalıtımı dört mevsim boyunca evin ısısını dengede tutmaya yardımcı olur. Isı yalıtımı olmayan evler kışın sıcaklığını çabuk kaybeder, yazın ise hızlıca ısınır. Bir mekânı elektrikle soğutmak doğalgazla ısıtmaya göre çok daha pahalıdır.
Isı yalıtımı ısı kaybını minimuma indirerek, evinizin yazın soğuk, kışın sıcak kalmasını sağlar. 2. Evinizin bölümleri arasında dengeli oda sıcaklıkları yaratır. Yaşadığınız mekânın daha sağlıklı ve konforlu olmasına yardımcı olur.
İlgili 31 soru bulundu
Mantolama sayesinde yapılar dış etkenlerden korunur ve ısının ortamda dengeli yayılımı çok daha kolay biçimde sağlanır. Isı yalıtımı, yaşadığımız konutların yanı sıra okul, ofis, hastane gibi yapılarda da enerji tasarrufu sağlarken, aynı zamanda iç mekandaki çalışan verimliliğini ve yaşam kalitesini artmış olur.
Binalarda uygulanan ısı yalıtımı binayı dış etkenlere karşı koruduğu gibi, binayı sağlamlaştırdığı için de sonradan oluşabilecek bakım ve onarım masraflarından da tasarruf edilmesine olanak sağlar. Yapılarda ısı yalıtım uygulamaları için yapılan harcamalar, 4 ila 6 yıllık bir sürede kendini amorti edebilmektedir.
Binalarda enerji tasarrufu ve ısı kayıplarını minimize etmek için yalıtım yapma zorunluluğu Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından zorunlu hale getirilmiştir. 1 Ocak 2011 tarihinde yayınlanan yönetmeliğe göre yeni yapılan tüm binalarda ısı yalıtımı yapılması şart konulmuştur.
Expanded Polistren (EPS) Levhalar: Petrolden elde edilen, kapalı gözenekli beyaz renkli bir ısı yalıtım levhasıdır. Karbon takviyeli olanlar gri renktedir. Bünyesindeki gözeneklerde hareketsiz ve kuru hava bulunur. Bilinen en iyi ve ekonomik ısı yalıtım malzemesidir.
Mantolama işlemi, dış cepheye veya iç cepheye uygulanabilen pratik bir yöntemdir. Mantolama, duvarların iç kısımlarından veya dış kısımlarından ev içi ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanması ile yapılır.
Genel manada ısıtma ve soğutma için kullanılan enerji miktarında %50 tasarruf sağlanır. Konutlarda sıcaklık ayarının yaz-kış dengede kalması nedeniyle, hava değişimine bağlı hastalıklarda da azalma olur. Gereğince yapılmış bir ısı yalıtımı, ani değişen hava sıcaklıklarından etkilenmez.
Uygun olmayan ısı izolasyonu birçok zararlı sonuca yol açabilir. Yüzeylerdeki yoğuşma, küf ve nem gibi sorunları beraberinde getirir. Ayrıca, su sızıntılarına da yol açarak yapıların hasar görmesine sebep olabilir. Yanlış ısı izolasyonu kullanmanın bir diğer zararı da enerji verimliliğinin düşmesidir.
Konusunda uzman firmalar tarafından mantolama işlemi yapılırken, 2007 yılında çıkartılan 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununa göre daha önceden inşa edilmiş binaların yalıtım yapma zorunluluğu bulunmazken 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi alma zorunlulukları da bulunuyor.
Hala yürürlükte olan kanuna göre Isı Yalıtımı (Mantolama) zorunluluğu devam etmektedir. Sonuç olarak 2017 yılı itibari ile enerji kimlik belgesi olmayan binaların alım – satım ve kiralamaları yapılamayacak üstelik daha yüksek vergiler ödemek zorunda kalacaklardır.
Soru: Isı yalıtımının içeriden veya dışarıdan yapılması fark eder mi? Cevap: Isı yalıtımında dıştan yapılan ısı yalıtımı (mantolama) daha verimlidir. Bu şekilde bina kabuğu bir manto gibi dış hava koşullarından kesintisiz bir şekilde yalıtılmış olur.
Zorunlu olan binaların enerji kimlik belgesi alması. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mantolama olmayan binalara da bu belgeyi verecek. Ancak her bina enerji kimlik belgesine göre sınıflandırılacak. Enerji değeri düşük yani yalıtımsız olan binalardan daha yüksek emlak vergisi alınması gibi bazı yaptırımlar uygulanacak.
Dolayısıyla mevsimsel olarak ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında +5 ile +30 derece arasındaki değerlerde her zaman mantolama yapılabilir. Yağışlı havalarda öncelikle iş güvenliği açısından daha sonra da yağan yağmur uyguladığımız malzemenin içeriğini bozacağı için mantolama yapılmaması gerekir.
Enerji Verimliliği ve Enerji Tasarrufu
Binanıza uygulanan ısı yalıtımı sayesinde, gerekli enerjiyi hayatınızın konforunu kısıtlamadan daha verimli ve etkili bir şekilde kullanabilirsiniz. Bu nedenle, boşa harcanan enerjiyi en aza indirir ve enerji kaynaklarını daha verimli kullanırsınız.
Hem ısı hem de su yalıtımı, binalarda deprem güvenliğine katkıda bulunmanın, rutubete karşı dayanıklı yapılar inşa ederek korozyonu önleme yollarının başında geliyor. Dış cepheleri iklimin olumsuz etkilerinden koruyan ısı yalıtımı, yapılarda korozyonu önleyen bir uygulama olarak deprem güvenliğine de katkı sağlıyor.
Eğer binanıza mantolama yapılamıyorsa bunun yerine, ısı yalıtım levhasının yardımıyla iç yalıtımdan faydalanabilirsiniz. Isı yalıtım levhaları sayesinde odalarınızın izolasyonunu içten yaparak ideal sıcaklığı daha iyi koruyabilir ve evde ısı tasarrufu yapabilirsiniz.
Isı yalıtım sıvaları doğal minerallerden oluşan yapılarından dolayı sağlığa zararlı hiçbir madde barındırmazlar. Böyle olduğu için de binaların iç cephelerinde de rahatlıkla uygulanabilmektedirler. Ayrıca nefes aldıkları için de iç cephelerde uygulamanın hiçbir sakıncası yoktur.
EPS bu 3 tip ısı yalıtım malzemesi içinde en ekonomik olanıdır. Isı yalıtım performansı en iyi olan, binanın duvarlardan nefes alması için su buharı geçirgenlik değeri düşük, su emme değeri ise standartların içinde bir malzemedir.
Ayrıca mantolama sayesinde binanın dış cephesi aşırı ısınma, aşırı soğuma, yağış ve don gibi olumsuz hava şartlarına maruz kalmaz, cepheden su emilimi dengelenir. Böylece uzun yıllar deformasyon (çatlama, kabarma vb.) oluşmaz. Mantolama yapıya yeterli bir ısı depolama yeteneği sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri