Nefs Allah'ın düşmanıdır. Allahü teâlâ kendisine bir düşman yaratmış, onu da insanların içine koymuştur.
“Şüphesiz şeytan sizin düşmanınızdır; siz de onu düşman edinin. O, kendi taraftarlarını alevli ateş (cehennem) ehlinden olmaya çağırır.” Yüce Allah bu âyette şeytanın insanın en büyük düşmanı olduğunu bildirmekte dolayısıyla insanın da onu düşman bilmesi gerektiğini açıklamaktadır.
1– Ebû Leheb: Peygamberimizin öz amcası olmasına rağmen İslâm'ın en büyük düşmanı idi.
Şeytan, nefis, kafirler, münafıklar ve yahudiler… Kuran-ı Kerim'in kurguladığı dünyada müslümanların dine bağlılıklarını azaltmaya, böylelikle onları zayıflatmaya ve hatta yok etmeye çabalayan şer odakları…
Ahir zaman peygamberi Muhammed (s.a.v.)'in amcası olan ve aynı zamanda en büyük düşmanı olan Ebu Leheb kimdir? Ebu Leheb özellikle Tebbet Suresinde de isminin geçmesi ve Allah'ın lanet etmesi nedeni ile merak edilen kişilerden biridir. İşte Ebu Leheb'in hayatı ve ilgili bilgiler.
İlgili 16 soru bulundu
İmam. İmam Arapça lider anlamına gelmektedir. Müftü ile benzer anlamda da kullanılmaktadır.
1. İbn-i Hayyan (721-815)
Kur'an'da birçok ayet, Allah'ı Tek Yüce Tanrı olarak kabul eder ve diğer bütün tanrılardan ayrı olarak O'na özel bir yer verir.422 İslam öncesi insanların Uzza, Menât ya da Menâh gibi hususi tanrılar kabul ettikleri ke- sindir.
Cibril Hadisi, Abdullah bin Ömer'in babası Ömer bin Hattab yoluyla naklettiği Sünni İslamda "İmanın 6 şartı" ve "İslamın 5 şartı" gibi inanışlara temel oluşturan ve farklı rivayet zincirlerine göre farklı versiyonları olan tanınmış bir hadistir.
Nefs Allah'ın düşmanıdır. Allahü teâlâ kendisine bir düşman yaratmış, onu da insanların içine koymuştur. Nefsin amacı insanı kâfir yapmaktır. Şeytan inatçı değildir; ama nefs çok inatçıdır.
Bu söz Atatürk'e atfedilen "Türk Âleminin en büyük düşmanı komünistliktir. Her göründüğü yerde ezilmeli" cümlelerinden oluşuyor.
Değerli kardeşimiz, "Allah düşmanları" deyimi, "O'nun buyruklarını reddeden inkarcılar,.." (İbn Atiyye, V, 10) veya "ilklerinden sonlarına kadar bütün inkarcılar" (Zemahşeri, IV,389; Râzî, XXVII, 115) olarak açıklanmıştır.
32 farz çok önemlidir ve toplam 6 başlık altında incelenir. 32 farz, dinimizde yapılması gereken en temel farzlardan birisidir. 32 farz; İmanın şartları (6), İslam'ın şartları (5), Namazın farzları (12), Abdestin farzları (4), Guslün farzları (3) ve Teyemmümün farzları (2) olmak üzere toplamda 32 farzdan oluşur.
Namaz kılmak: İslam'ın ikinci şartı ise namaz kılmaktır. Namaz toplamda 5 vakit olarak kılınır. Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazı vardır. 5 vakit namaz Müslümanlar için farz kılınmaktadır.
1- Allah'ın varlığına inanmak: Allah tektir ve sonsuz dünyanın tek yaratıcısıdır. Bütün varlıkları O'nun yarattığına inanıp bunu asla sorgulamamalıyız. 2- Meleklere İnanmak: İman'ın diğer bir şartı ise Meleklere inanmaktır.
Radloff`un lügatinde bu kelime üç tür gösterilmiştir: tanrı, tengri ve tanri (türk alfabesiyle). Birinci iki kelime aynı manalı “Allah” (Goft) gibi tercüme edilmiştir. Eski türk kelimesi olan tanri ise “gök” gibi (Der hammel) ve Allah (Goft) gibi tercüme edilmiştir.
Hinduizm'in dünyanın en eski dini olduğu düşünülüyor. En az 5000 yıllık bir tarihi bulunduğu biliniyor. Daha da eski bile olabileceği düşünülüyor ama kesin kanıtı yok. Bu yazımızda çok detaya boğmadan, özet bir şekilde Hinduizm'e dair temel bilgileri anlatacağız.
Allahü teâlânın kıdem sıfatı da vardır. Yani evveli yoktur, yaratık, yani mahlûk değildir. Allah'ın yarattığı her şey mahlûk olur. (Allah, evveli olmayan, yani kıdem sıfatlı bir varlık, yani bir ilah yaratabilir mi?) demek tenakuz [çelişki] olur. Yaratılan şey yaratıktır, mahlûktur.
Bundan sonra, Evliyânın en üstünü, hazret-i Aliy-ül-mürteza'dır “radıyallâhu anh”. Resûlullah “sallallâhü aleyhi ve sellem” Tebük gazasına giderken, hazret-i Ali'yi, Medine'de, Ehl-i beytini korumak için, kendi yerine vekil bırakmaya râzı oldu ve “Sen, bana, Harun'un Musa'ya olduğu gibisin.
Sonuç olarak gerçek âlim, ilmi dünyâlık menfaat için değil âhiret için yol azığı olarak edinen, öğrendiği her ilimle îmânı daha da güçlenen, vaktini insanların hidâyeti için kullanan, ilmini gizlemeyen kişidir.
İlim sahibi, bilen, bilgin, bilgili, belli düzeyde bir bilgi birikimine sahip olan kimse. Âlim kelimesi Arapça'daki "bilmek" anlamında olan "A-lime" kökünden türetilmiştir.
Kur'an bağlamında İslam dininde Yahudi ve Hıristiyanlarda olduğu gibi tabakalaşmış bir din adamı sınıfı yoktur. Ancak Şii Mezhebinde durum biraz farklıdır. Genel İslâm geleneğinde âlim vardır.
Terim olarak İslâm "Hz. Muhammed (asm)'in din adına bildirdiklerinin tamamını bütün varlığıyla benimsemek ve bunu ortaya koyan bir teslimiyet içinde olmak" demektir. Hz. Peygamber (asm)'in getirdiği hak dinin adı da İslâm'dır.
Namazın 12 şartı bulunuyor; Bunların 6 tanesi namazın içindeki, 6 tanesi de dışındaki şartları oluşturuyor. Namazın içindeki şartlar; İftitah tekbiri, kıyam, kıraat, rükû, secde ve ka'de-i ahiredir. Namazın dışındaki şartlar; Hadesten ve Necâsetten tahâret, setr-i avret, istikbali kıble, vakit ile niyettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri