Demek Allah'ın sevdiği hareketlerden, tarzlardan birisi Allah'ın sevdiği Zat'a (asm) benzemektir. Peki, O'na benzemek için ne yapmak gerekiyor? O'nun yolunu da söylemiş “O'na benzemek ise O'na ittibâ etmektir, uymaktır.” Demek Hz. Peygambere(asm)'e uyar, O'na (asm) ittiba edersek, Allah da bizi sevecektir.
Allah dürüst olanları, dürüstlüğü şiar edinenleri sever. Allah, yaptığı yanlışların farkına vararak yanlışlarından tövbe edenleri sever. Allah kötülükten, haksızlıktan sakınanları sever. Allah güzel davranışta bulunanları ve güzel davranışlara öncülük edenleri sever.
Kul olmanın özü, Rabbimize severek ve isteyerek itaat etmek, ihlas ve samimiyetle ibadete sarılmaktır. Değerli Müminler! İbadet, müminin nişanı, imanın hayata yansımasıdır. Allah'a yakın olma arzusunun ve hayırlı bir kul olma gayretinin göstergesidir.
Allah sevgisi; hiçbir karşılık beklemeden sevgiyi var edip insanların arasına koyan Allah Tealaya tabi olmak, ona itaat etmek, onun her işini güzel, her eziyetini, her iyilikten daha tatlı görmek ve onun dostlarını dost düşmanlarını düşman bilmek, kısacası onun rızası için yaşamaktır.
Sabırlı, adaletli, temiz, cömert kullarını sever. Tembel, cimri, kafir, hain, zalim kullarını sevmez. Bu çalışmada Allah (c.c.)'ın sevdiği ve sevmediği insan tipleri Kur'ân-ı Kerim ışığında ele alınmıştır.
İlgili 30 soru bulundu
Yüce Rabbimiz, samimiyetle kendisine iman eden kullarından razı olur. İmanında samimi olmak, gönülden ibadet etmeyi ve güzel ahlâka uygun yaşamayı beraberinde getirir. Mümin, Allah Teâlâ'ya olan muhabbetini, saygısını ve bağlılığını ibadetleri kadar, temiz ve nezih davranışlarıyla da gösterir.
Allah, kullarının O'na ibadet ve itaat içinde olmalarını sever, çünkü bu ibadet onlara fayda sağlamaktadır. Ve Peygamberin (s.a.v.) dediği gibi, Allah'ın kulunun tövbesine karşı duyduğu sevinç, çölde kaybolmuş ve ölüme yaklaşmışken ikinci bir hayat şansı bulmuş olan birinin sevincinden daha çoktur.
Allah'ın bizi sevdiğini kendi gölümüzden anlarız. Biz Allah'ı seviyorsak Allah bizi sevdiği için gönlümüze Allah'ın vedud ismi, ilah ismi tecelli eder ve o şekilde bunu anlarız. Biri “ya rabbi ben seni seviyorum” diyebildiyse bilmesi gerekir ki Allah ona; “ben de seni seviyorum” demiştir.
“Kulun Allah'tan razı olması; Rabbinin kaza, kader ve kararına iç hoşnutluğuyla, yüzünü ekşitmeden teslim olması, buyruklarına boyun eğmesi, O'na gidecek ve götürecek yollarda ısrar ve istikrar göstermesi, yaptığı ve razı olduğu işleri başkalarının da onun üzerinde görmesi ve beğenmesidir.”
Allah'ın En Çok Sevdiği Dua "Allah katında, kulun şöyle demesinden daha sevimli bir duâ yoktur; Allâh'ım! Ümmet-i Muhammed'e umûmî bir rahmet ile merhamet eyle!" (Ali el-Müttakî, no: 3212, 3702) Yine şu dualara da devam etmekte büyük fayda vardır: «Allâh'ım, ümmet-i Muhammed'in hâlini ıslâh eyle!
Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) de kulun Cenab-ı Hakk'a en yakın olduğu ânın secde ânı olduğunu beyan eder ve orada Allah'a çokça dua edilmesini tavsiye buyurur. Zira secde sayesinde insan, mahiyetinde mevcut bulunan kibir ve büyüklenmeye karşı çıkmaktadır.
Peygamber'in bir hadisinden bize bahsetmiştir: “Kul Allah'ını ne kadar severse, Allah da onu o kadar sever." diye buyurmuştur.
Allah'ın en sevdiği zikir, Allah'ın en çok sevdiği iki kelime, "İki kelime vardır, bunlar dile hafif, terazide ağır, Rahmân'a da sevgilidirler: Sübhânallahi vebihamdihi Sübhânallâhi'l-azim Lütfen videoyu beğenmeyi ve Kanalımıza Abone olmayı unutmayın!
- Allah sevdiği kuluna dert çok veriyor. Peki sevdiği kulu kaldıramayıp sapıtırsa neden bunu düşünmüyor? - Allah kulun kaldıramayacağı yükü vermez deniliyor, peki sapıtmış insanlar neden sapıtıyor.
Vahşet ve kimsesizlik dehşetini, huzuruyla ve cevabıyla ünsiyete çevirir (Allah kendisine sığınan kulunu yalnız bırakmaz / darda bırakmaz).
Gök halkı veya sema ehli meleklerdir. Başta Cebrâil (a.s.) olmak üzere meleklerin bir kulu sevmesi, o kul için dua ve istiğfarda bulunmaları anlamına gelir. Hadis-i şerîften anlaşılmaktadır ki, Allah Teâlâ bir kulu sevdiği zaman onu meleklere ve insanlara da sevdirir.
Allah bizden yalnız kendisine kulluk etmemizi, hamd etmemizi, yardım beklememizi istiyor. Salih amellerle kendisine ulaşmamızı istiyor. Kendisine asla isyan etmememizi ve itaat etmemizi istiyor. Namaz kılmamızı, zekat vermemizi, oruç tutmamızı, gücü yetenlerin hac etmesini istiyor.
Kul, Rabbini sevme konusunda münafıkane iddialardan kurtulmadığı sürece iki cihanda da kurtuluşa eremez. Allah'ın sevdiği kul olmaya çalışanı, Allah'ın sevdikleri de sever. Anası sever, babası sever, eşi, çocukları, akrabaları komşuları, yer sever, gök sever, yerdekiler sever, göktekiler sever.
Sadece bir insanın meydana gelmesi, doğup büyümesi ve yetişkin olduktan sonra ölmesini gözlemleyerek bile Allah'ın mevcudiyetini kolayca hissedebiliriz. Allah insanı fizik ve metafizik boyutuyla bir bütün olarak yaratmıştır. İnsan varoluş itibariyle Rabbini bilme kapasitesine sahiptir.
Peygamber (sav) de, Yüce Allâh'ın kuluna olan muhabbetini şöyle açıklamıştır: “Allah Teâlâ kulunu sevdi mi, Cebrâil'i çağırır, kendisinin filan kulunu sevdiğini bildirir ve Cebrâil'e 'bu kulumu sen de sev' buyurur.
der istedigini verir, hayır der daha iyisini verir, bekle.
ALLAH ARACISIZ İŞİTİR
Yani mahlûkatının seslerini, duâlarını, niyazlarını, yalvarışlarını, yakarışlarını harfiyen işiten; herkesin her âhını, her sözünü, her çağrısını, her çığlığını eksiksiz duyandır.
İbadet, Allah'ın kulları üzerindeki hakkıdır. İnsan, sahip olduğu her şeyi kendisine bahşeden Yüce Allah'a şükran bilinciyle yaşamalıdır. İnsan, her gecenin sabahında uyanabilme kabiliyetini kendisine bahşedenin Allah olduğunu unutmamalı, ibadet ederek bu bilinci taze tutmalıdır.
Hz. Peygamber de Allahʼın mallara ve suretlere değil, kalplere ve amellere değer verdiğini birçok kere ifade etmektedir: “Allah sizin suretleriniz ve mallarınızla ilgilenmez. Ancak kalplerinize ve amellerinize önem verir.” (Müslim, Birr, 34.)
Yapılan ibadetler esâsen kişinin kendi menfaatinedir. Zira ibadet etmek, insanları maddiyâta çakılıp kalmaktan kurtarıp, nazarları ve fikirleri daha yüksek hedeflere yöneltir ve daha geniş ufuklarda dolaştırır. İbâdetin mühim faydalarından biri de, îmânı kalbde kökleştirip sâbitleştirmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri