"Ey iman edenler! Allah'a itaat ediniz, Peygambere ve sizden olan emir sahiplerine itaat ediniz... " (Nisa: 59).
Kur'an'da itaat, yerme ve övme ifadesi olarak kullanılmaktadır. Bu bağlamda, Allah'a, peygamberlerine ve emir sahiplerine itaat edilmesi emredilmiş, bu emre uyanlar övülmüş isyan edenler ise yerilmiştir.
Zaten Kur'an ve Sünnet'i gözden geçiren kimse, kâfirlere itaatin tüm Müslümanlara yasaklandığını rahatlıklar görecektir. Dolayısıyla bir müslüman asla kâfir ve münafık olan kimselere itaat etmemelidir.
Kelime anlamı “itaat etmek, boyun eğmek, bağlanmak, bir şeye teslim olmak, esenlik ve barış içinde olmak” olan İslâm,dinî bir terim olarak “Allah'a itaat etmek, teslim olmak, Hz. Peygamber'in din adına getirdiklerinin hepsini bütün varlığıyla benimsemek ve benimsediğini ortaya koymak” demektir.
Önceleri karşı çıktığı kimseye, bilahare itaat edeceğini bildirmeye de "arz-ı itaat" denir. Bu manada, itaat edene muti', kendisine itaat olunana da mutâ' denir.
İlgili 22 soru bulundu
KADIN KOCASINA İTAAT GÖSTERİRSE AİLE İÇİNDE DÜZEN OLUR
Sabırlı ve kanaat ehli olmalı, israftan kaçınmalı” olarak sıralandı. Ayrıca “İslam, erkeğin üstlendiği mesuliyetlere karşılık kadının da kocasına itaat etmesini istemiş ve bu itaati ibadet saymıştır.
Kim Allah'a ve peygambere itaat ederse işte onlar, Allah'ın kendilerine lütuflarda bulunduğu peygamberler, sıddıklar, şehidler ve sâlih kişilerle beraberdirler; bunlar ne güzel arkadaşlardır! Bu lütuf Allah'tandır; bilen olarak Allah yeter.
Allah'a itaat, “O'nun Kur'an-ı Kerîm'de ve elçisinin tebliğ mahiyetindeki söz ve davranışlarında ortaya çıkan emir ve iradesine uymak” demektir. Resûlullah'a itaat, öncelikle tebliğ ettiği Kur'an'a ve sünnete uymaktır.
Biz Müslümanlar olarak Allah Teâlâ'ya teslim olmalıyız ancak önce bir şeyleri reddetmeliyiz. Müslümanlar olarak cahilliği, katılığı ve öfkeyi reddetmemiz gerekir. Bunları reddederek bir Müslüman teslim değil hür olmuş olur. Ancak bunları reddetmeyen nefsine ve şeytana teslim olmuş olur.
Allah, peygamberine itaat edilmesini emretmektedir.
Zira peygamberler yalnızca Allah'ın emirlerini ilan ederler. Peygamberimiz (asm) nefsinden, hevasından konuşmaz, onun konuşması yalnızca vahiy iledir. Bu sebeple ona itaat emredilmiştir.
Kur'ân-ı Kerîm'de itaat kavramına yüklenen değerler, kişinin itaat veya itaatsizliğiyle doğru orantılıdır. Buna göre kişinin itaat veya itaatsizlik emirlerine uyması ona sevap olarak geri dönerken, aynı şekilde, bu emirlere uymaması da kişiye günah olarak geri dönecektir.
İbadet; “itaat etmek, boyun eğmek, kulluk etmek, tevazu göstermek, ilah edinmek” anlamına gelir.
Meşru olan emirlerinde erkeğe kadının itaat etmesi farzdır. Haram ve kötü olan emirlerine ise, itaat etmek yoktur. Zira ulülemre itaat, helal ve doğru olan yerlerdedir.
Sözlükte “baş eğmek, emredileni yerine getirmek, söz dinlemek” anlamındaki tav' kökünden türemiş olup aynı mânayı taşır. Aslında masdar ismi olan tâat de itâat gibi kullanılır (Kāmus Tercümesi, “ṭvʿa” md.).
Türk Dil Kurumuna göre itaat kelimesi, otorite kabul edilen kişinin sözünü dinleme, buyruğuna uyma ve onun isteklerine boyun eğme şeklinde ifade edilmektedir. İtaat Etmek Ne Demek? İtaat etmek, otorite kabul edilen kişinin sözünü dinleyerek onun buyruğuna uygun davranmak anlamına gelmektedir.
b. İtaat : Askerliğin temeli mutlak bir itaattir. İtaat, her astın üstünden aldığı emri hiç bir kayıt ve şart düşünmeden ve en ufak bir tereddüt göstermeden canla, başla yapması, kanunlar ve nizamların dediğinden dışarı çıkmaması ve yasak edilen şeyleri yapmaması demektir.
Bir Müslüman, çalışmadan kazanılamayacağını bilerek, dünya işleri için gerekli bütün tedbirleri aldığı gibi, ibadet etmeden ve Allah'ın emirlerini yapıp, yasaklarından kaçınmadan da cennete gidilemeyeceğini bilerek, kulluk vazifesini yerine getirir ve sonunda Allah'a tevekkül eder.
Birine güvenip dayanan kimseye mütevekkil, güvenilene vekil denir. Tevekkül “bir kimsenin kendini Allah'a teslim etmesi, rızkında ve işlerinde Allah'ı kefil bilip sadece O'na güvenmesi” şeklinde tanımlanmaktadır.
Kader, her şeyin ezelde takdir edilerek mahiyetini bilmediğimiz bir levhada yazılmasıdır. Kaza ise, bu takdir edilen şeylerin vakti geldiğinde infaz edilmesidir. İnsan bu takdir edilmiş şeylere tam manası ile teslim olursa, başına gelecek musibet ve sıkıntılara karşı tam bir metanet ve sabır içinde olur.
Hem Allah'ın bize olan sevgisine hem de bizim O'na olan sevgimize ilâhî muhabbet denir. İlâhî muhabbet Allah'ın önce kendi zâtını, sonra bizi sevmesi olmak üzere iki türlüdür. Allah zâtını zâtı için zâtında sevmiştir.
Yani insan, ciddî bir din şuuru ile Rabbine döner, ihlâs ve samimiyetle kulluk ederse, her hususta ilâhî yardıma mazhar olur. Cenâb-ı Hak, bütün varlıkları onun emrine âmâde kılar. Peygamber Efendimiz'e itaat hususunda gevşek davranmak, insanı büyük kayıplara uğratır.
Kadının kocasına itaati ile ilgili ayet ve hadisler. Evli kadının kocasının evinde oturması, mutat ev işlerini yapması ve çocuklarının eğitim ve bakımıyla uğraşması, itaat kapsamına girer.
Ebu Hureyre -radıyallahu anh'den merfu olarak rivayet ediliyor: "Bana itaat eden Allah'a itaat etmiş, bana karşı gelen Allah'a karşı gelmiş olur. Emire/devlet başkanına itaat eden bana itaat etmiş, devlet başkanına karşı gelen bana karşı gelmiş olur."
Resûlullah'ın gerek Kur'an'ı tebliğ ve beyân eden, gerekse Kur'an'da açıkça ifade edilmeyen hususlara dair başlı başına hüküm koyan söz ve fiillerine itaat, Allah'a itaat anlamına gelir. Efendimiz yeryüzünde Allah'ın iradesini ve rızâsını tecelli ettiren en büyük rehberdir.
Buna dikkat çekmek isteyen Allah Resûlü, “Bana itaat eden, Allah"a itaat etmiştir. Bana isyan eden, Allah"a isyan etmiştir...” buyurur. Aynı durum bir âyet-i kerimede de şu şekilde vurgulanmıştır: “Kim peygambere itaat ederse, Allah"a itaat etmiş olur. Kim yüz çevirirse, (bilsin ki) biz seni onlara bekçi göndermedik.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri