Almanya, son üç nükleer santralini kapatarak 60 yıllık nükleer enerji macerasını sona erdiriyor.
Almanya, 2023 itibariyle faal olarak hiçbir nükleer santrale sahip değildir.
Sorusu merak konusu olmaktadır. Fransa'da toplam 18 nükleer santral, 56 adet nükleer reaktör bulunmaktadır. Fransa, toplam kurulu gücü açısından Dünya'da En Fazla Nükleer Santrale Sahip ilk 10 Ülke arasında ikinci sırada yer almaktadır.
Dünyada en fazla aktif nükleer santral Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunmaktadır. ABD, faaliyetteki yaklaşık 94 bin 718 megavat kurulu güce sahip 92 nükleer reaktöre sahiptir. Fransa'nın elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 70'i nükleer santrallerden sağlanmaktadır.
Yunanistan'ın şu anda faaliyette olan nükleer santralleri bulunmamakla birlikte, 2009 yılında Atina Akademisi, Yunan nükleer santrallerinin olasılığına ilişkin araştırmaların başlamasını önermiştir.
İlgili 26 soru bulundu
Kozloduy Nükleer Enerji Santrali Romanya sınırına yakın, Tuna nehrinin bulunduğu bir şehir olan Kozloduy'un 5 kilometre (3,1 mi) doğusunda, Sofya'nın 200 kilometre (120 mi) kuzeyinde konumlanmış Bulgaristan'daki bir nükleer enerji santralidir. Bölgedeki en büyük ve ülkedeki tek nükleer enerji santralidir.
Kaynak, "Azerbaycan'da nükleer sanayi mevcut ancak bir nükleer güç santrali bulunmuyor.
Kashiwazaki-Kariwa tesisi yedi reaktörü ve 8 gigawatt'tan fazla kapasitesiyle şu anda dünyanın en büyüğü olarak biliniyor. Bu çalışmasının nedenin altında ise Kanada hükümetinin 2035 yılına kadar net sıfır enerjiye geçme hedefi yer alıyor.
Dünyada kurulu 438 nükleer santralin 272'isi (yüzde 62) sanayileşmiş 7 ülkenin oluşturduğu G-7 ülkelerinde yer alıyor. G-7 üyesi ülkelerden İtalya'da nükleer santral bulunmaz iken, Fransa'da 59, Almanya'da 17, Japonya'da 55, ABD'de 104, İngiltere'de 19 ve Kanada'da 18 santral var.
Faaliyete alındığında başlangıçta üç reaktörü olan Oskarshamn'ın 2 reaktörü daha önce kalıcı olarak kapatılmıştı. Yaklaşık 10 milyonluk bir ülke olan İsveç'in iki nükleer santrali daha var. Biri başkent Stockholm'ün kuzeyindeki Forsmark'ta, diğeri ise Göteborg'un güneyinde Ringhals'ta yer alıyor.
Japonya'da 2011 yılında yaşanan Fukuşima nükleer felaketi sonrası Almanya, yıllarca süren tereddütlerin ardından nükleer enerjiden kesin olarak vazgeçme sözü vermişti. Son santrallerin geçtiğimiz yaz kapatılması planlanıyordu ancak Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, bu planların ertelenmesine neden oldu.
– Zirvede ABD ve Fransa var
ABD, 104'le dünyada en çok nükleer reaktöre sahip ülkeyken, elektrik üretiminde nükleerin payı bakımından ise yüzde 78'le Fransa ilk sırada yer alıyor.
İngiltere'de 15 adet nükleer santral bulunmaktadır. Bu nükleer santraller, ülkenin enerji ihtiyacını karşılamak ve enerji üretiminde çeşitliliği sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.
Yeni nesil nükleer santrallerin işletme ömrü 60 yıl iken bu, rüzgâr ve güneşte 15-25 yıl civarındadır (Şekil 5). Ayrıca, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanıldığı santraller nükleer santrallere göre çok daha fazla alan kaplamaktadır.
Anlaşma uyarınca, santrali işletecek konsorsiyum Japonya, Fransa ve Türkiye'den oluşacak; Türkiye'den kamu adına Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) %49, iki Japon şirketi toplam %30 ve Fransız ortak %21 hisse sahibi olacaklar.
Bir IC Holding kuruluşu olan IC İçtaş Nükleer ve Endüstriyel Tesisler Yapım A.Ş. (ICN), ülkemizde ilk, dünyada ise aynı anda 4 reaktörün birden inşa edildiği ilk nükleer santral olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde, IC İçtaş İnşaat'tan bayrağı devralmak üzere kurulmuştur.
Norveç'te günümüzde hiçbir nükleer enerji santrali çalışmamaktadır.
Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında en küçük ekonomilerden birine sahip olan Romanya, ABD ile başlattığı "Phoenix Projesi" kapsamında "yaşlı kıtada" küçük modüler nükleer reaktör (Small Modular Reactor-SMR) teknolojisine sahip olan ilk ülke olacak.
Akkuyu Nükleer Santrali Mersin'in Gülnar ilçesi Akkuyu bölgesinde inşa edilmiştir. Saha, idarî olarak Gülnar belediyesine bağlıdır. İl merkezine 140 km ilçe merkezine de 30 km uzaklıktadır. En yakın yerleşim merkezi Büyükeceli beldesidir.
Türkiye sınırına 16 kilometre uzaklıkta bulunan ve inşasına 1970'de başlanan Metsamor Nükleer Enerji Santrali'nde, biri 1976'da diğeri 1980'de devreye alınan iki reaktör bulunuyor.
Türkiye'nin biri inşaat aşamasında diğeri proje aşamasında olmak üzere iki adet nükleer enerji santrali projesi bulunmaktadır. Ayrıca üçüncü bir santral için ülkenin çeşitli bölgelerinde fizibilite çalışmaları devam etmektedir.
İran'da 8 tane nükleer santral vardır. Bazı ülkeler nükleer yapılanmalarına ilişkin mevcut durumları ve projelerini gizli tutmayı tercih ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri