Başlıca İhracat Ürünleri Makina, taşıt araçları, kimyasal ürünler, demir-çelik, gıda, tekstil. Başlıca İthalat Ürünleri Makina, taşıt araçları, gıda, demir- çelik, kimyasal ürünler, tekstil, hazır giyim.
En fazla ihracat artışı demir ve demir dışı metaller sektöründe gerçekleşti. Almanya'ya değer bazında en fazla ihracat artışını 471 milyon 496 bin dolarla demir ve demir dışı metaller sektörü gerçekleştirdi.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
Türkiye'den Avrupa'ya en çok ihraç edilen ürünler
Tarım ürünlerinden ilk sıraları pamuk, tütün, sanayi bitkileri, incir, üzüm, zeytin, buğday, sebze ve meyve, canlı hayvan ve deniz ürünleri almaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Almanya Türkiye'den 75,8 milyon dolarlık fındık ve mamulleri, 86,8 milyon dolarlık iklimlendirme sanayisi, 25,9 milyon dolarlık kuru meyve ve mamulleri, 127,6 milyon dolarlık makine ve aksamları ve 39,6 milyon dolarlık da meyve ve sebze mamulleri ürünü satın alarak, söz konusu sektörlerin bir numaralı talibi olarak ...
Başlıca İthalat Ürünleri Makina, taşıt araçları, gıda, demir- çelik, kimyasal ürünler, tekstil, hazır giyim. Güncel verilere göre Almanya'da 81 milyon kişi yaşamaktadır.
Türkiye'nin son 10 yıllık ihracat ve ithalat verilerine bakıldığında en çok ihracat yaptığı ülkenin Almanya; en çok ithalat yaptığı ülkenin Çin olduğu görülmektedir.
Almanya'ya yapılan ihracat 1 milyar 455 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 933 milyon dolar ile ABD, 864 milyon dolar ile İtalya, 813 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 738 milyon dolar ile Fransa takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %31,9'unu oluşturdu. İthalatta Çin ilk sırayı aldı.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Türkiye'nin ilk çeyrekte ülkeler bazında gerçekleştirdiği ihracat 54.3 milyar dolara yükselirken, en fazla dış satımın 4.9 milyar dolarla Almanya'yı, 2.97 milyar dolarla ABD, 2.9 milyar dolarla İtalya, 2.76 milyar dolarla Birleşik Krallık, 2.48 milyar dolarla Fransa ve Rusya, 2.43 milyar dolarla İspanya izledi.
Bu tablo incelendiğinde Türkiye'nin en çok ithal ettiği eşyalarda ilk 5 sırayı; altın, binek otomobil, dökme demir çelik döküntüsü ve hurdaları ile bunların külçeleri, karayolu taşıtları için aksam parça ve aksesuarları ile petrol ürünlerinin aldığı görülmektedir.
2023 yılı Ocak ayında Hayvan Yemi (469 milyon dolar), Bitkisel Yağ (392 milyon dolar), Un (369 milyon dolar), Şeker ve Şekerli Mamuller (70 milyon dolar) ile Kakao ve Çikolata (58 milyon dolar) sektörleri ise en çok ithalat yapan sektörler olarak sıralandı.
4 sektör Alman sanayisini domine ediyor: Otomobil, makine imalatı, kimya ve elektrik sanayi. 3 numaradaki Almanya, ihracatçı ülkelerde Çin ve ABD'den sonra geliyor.
Japonya'nın Ekonomisi / T.C. Dışişleri Bakanlığı Başlıca İhracat Kalemleri: Motorlu araçlar, demir çelik ürünleri, yarı iletkenler, otomotiv parçaları, enerji üreten mallar, plastik ürünleri. Başlıca İhraç Ürünlerimiz: Tekstil, konfeksiyon, makarna, balıkçılık ürünleri, otomotiv parçaları.
DÜNYADA EN FAZLA İHRACAT YAPAN ÜLKELER
İlk sırada 3 trilyon 594 milyar dolar ile Çin olurken, ikinci sırada 2 trilyon 55 milyar dolar ile ABD ve üçüncü sırada 1 trilyon 655 milyar dolar ile Almanya yer almaktadır. Bu ülkeleri, 966 milyar dolar ile Hollanda, 747 milyar dolar ile Japonya, 684 milyar dolar ile G.
Türkiye 2011-2021 döneminde dünya ihracat liginde ise 2 basamak yükseldi. 2011'deki ihracat tutarıyla 32'nci sırada yer alan Türkiye, 2021 itibariyle 30'uncu oldu. Anılan yıl dünya ihracat liginde ilk beş değişmeyerek; sırasıyla Çin, ABD, Almanya, Japonya ve Hollanda olarak sıralandı.
Türkiye'nin İsrail'den en çok ithal ettiği ürünler arasında mineral yakıtlar ve yağlar gelmektedir. 2019 yılında ithalat hacmi 923 milyon dolar olan bu ürün grubunu, 181 milyon dolarlık ithalat hacmindeki plastik ve mamülleri takip etmektedir.
EN FAZLA İTHAL EDİLEN ÜRÜN BUĞDAY OLDU
2023 yılının ilk 6 ayında en fazla ithal edilen ürün, 2 milyar 303 milyon dolar ile buğday oldu. Buğdaydan sonra sırayı 1 milyar 83 milyon dolar ile soya fasulyesi ve 917 milyon dolar ile ham ayçiçeği yağı aldı.
"Buğday ithalatı, bu endüstrilerdeki buğdaya dayalı mamul madde ihracatını (un ve diğer unlu mamuller, makarna, bisküvi, bulgur gibi) karşılamaya yöneliktir. Örnegin, Türkiye un ihracatında dünyada ilk sırada, makarna ihracatında ise İtalya'nın ardından ikinci sırada bulunmaktadır.
Dış ticaret açığı Ocak-Aralık döneminde %137,0 arttı
Ocak-Aralık döneminde dış ticaret açığı %137,0 artarak 46 milyar 211 milyon dolardan, 109 milyar 539 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Ocak-Aralık döneminde %83,0 iken, 2022 yılının aynı döneminde %69,9'a geriledi.
Almanya'nın en büyük 10 ihracat kalemini; taşıtlar, makineler, kimyasal ürünler, elektronik ürünler, elektrikli cihazlar, eczacılık ürünleri, ulaşım araçları, temel metaller, gıda ürünleri ve kauçuk ve plastik ürünler oluşturur.
Audi, BMW, Mercedes Benz, Mini, Opel, Porsche, Smart, Volkswagen, Seat ve Skoda sektörde öncü rol üstlenen Alman araba markaları arasında yer alıyor.
Almanya'nın en güçlü olduğu sektörler hizmet, sanayi ve inşaat sektörleridir. Özellikle İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışı banka sektöründeki ağırlığın daha da Almanya'ya kayışına neden olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri