TCK Madde 191/3 ye göre kişi hakkında asgari 1 yıl boyunca denetimli serbestlik hükümleri uygulanır. Ancak bu süre Cumhuriyet savcısının kararı ile 3'er aylık dönemler halinde 1 yıl uzatabilir. Kişi hakkında gerek görülmesi halinde tedavi tedbirleride uygulanır.
(3) (Değişik:28/3/2023-7445/18 md.) Erteleme süresi zarfında şüpheli hakkında asgari bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbiri uygulanır. Bu süre denetimli serbestlik müdürlüğünün teklifi üzerine veya resen Cumhuriyet savcısının kararı ile altışar aylık sürelerle en fazla iki yıl daha uzatılabilir.
Uyuşturucu veya uyarıcı etki doğurmayan maddeyi, satan, satın alan, nakleden, depolayan veya ihraç eden kişi, 8 yıldan az olmamak üzere hapis ve 1.000-20.000 gün karşılığı adli para cezası ile cezalandırılır. Uyuşturucu Cezaları Kaç Yıl ? Uyuşturucu cezaları 8 yıldan az olmamak üzeredir.
Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satan, satışa arz eden, başkalarına veren, sevk eden, nakleden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran kişi, on yıldan az olmamak üzere hapis ve bin günden yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandıracaktır.
Maddesinde uyuşturucu madde ticareti suçu tanımlanmıştır. Buna göre 188/1. Madde de; “Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç eden kişi, yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis ve ikibin günden yirmibin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.” Denilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Uyuşturucu Satma Suçunda Etkin Pişmanlık
Özel etkin pişmanlık hükümleri TCK 192. maddesinde düzenlenmiştir. Etkin pişmanlık, kişinin işlediği suçtan dolayı pişman olması ve belirli konularda itirafta bulunması olarak tanımlanabilir. Uyuşturucu satma suçu ile ilgili davalar Ağır ceza mahkemesinde görülmektedir.
7 yıl hapis cezası alanlar 6 ay, 8 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl, 9 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl 6 ay, 10 yıl hapis cezası alanlar 2 yıl, 15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.
Esrarın kişisel kullanım miktarının, önceki suçlar dikkate alındığında, 600 ila 700 gram arasında değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Eroin ve kokainde ise kişisel kullanım miktarı, 20 gram ile sınırlandırılmıştır. 20 gram üzeri ticaret girerken, haplarda ise bu sınır 50 olarak belirlenmiştir.
TCK Madde 191/3 ye göre kişi hakkında asgari 1 yıl boyunca denetimli serbestlik hükümleri uygulanır. Ancak bu süre Cumhuriyet savcısının kararı ile 3'er aylık dönemler halinde 1 yıl uzatabilir. Kişi hakkında gerek görülmesi halinde tedavi tedbirleride uygulanır.
Eğer ki bu maddelerin ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satan, , başkalarına veren, sevk eden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran, satışa arz eden, nakleden kişiler ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezalandırmalarına maruz kalabilirler.
İlk Defa Uyuşturucu Yakalattım Ne Olur? Bu suçtan dolayı başlatılan soruşturmada şüpheli hakkında 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 171 inci maddesindeki şartlar aranmaksızın, beş yıl süreyle kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verilir.
TCK'da bulunan 188. maddenin 3.bendine göre bu tür maddelerin ticaretini yapan kişilerin avukatları, davalarda beraat edilmesi amacı ile dosyaya göre sanık lehine bir çok farklı delil toplanmasının talebini mahkemeden isteyebilir.
Uyuşturucu madde ticareti yüz kızartıcı suçlardan mıdır? Ceza hukukunda yüz kızartıcı suç diye bir kavram geçmemektedir. Özel hukukta geçen bu kavram toplumca benimsenmeyen ve karşı koyulan eylemleri ifade etmektedir. Uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti suçu yüz kızartıcı suç kapsamına girmemektedir.
30 Mart 2020 öncesinde işlenen suçlar için 3 yıl denetimli serbestlik süresi getirildi. Bu süre eskiden 1 yıldı. Yeni düzenleme, terör suçları hariç, kasten öldürme dahil tüm suçları kapsıyor.
Hükümlü sosyal yaşamın içinde denetim altında tutulurken bu şekilde cezasının infazı sağlanır. Bu süreçte hükümlü yükümlülükleri de yerine getirmekle sorumlu olur. Kural olarak denetimli serbestlik süresi 1 yıl olarak belirlenmiştir. Bazı suçlar için geçerli olan süre 3 yıldır.
Sıfır-altı yaş grubu çocuğu bulunan kadın ve 70 yaşını bitirmiş hükümlüler için denetimli serbestlik süresi 4 yıla indirilmişti. Ağır hastalık, engellilik veya yaşlılık nedeniyle hayatını yalnız devam ettiremeyen 65 yaşını bitiren hükümlüler de denetimli serbestlikten yararlanmıştı.
Denetimli Serbestlik Uygulanırken Hükümlünün Suç İşlemesi
Kovuşturma sonucunda beraat, ceza verilmesine yer olmadığı, davanın reddi veya düşme kararı verilmesi hâlinde, hükümlünün cezasının infazına denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak devam olunmasına infaz hâkimi tarafından karar verilir (5275 sk. m.105/A-7).
Sanığa verilen bu cezadan şartlı tahliye süresi çıkarıldığında yatarı 1 yıl 4 ay 1 gün hapis cezası olmaktadır.
İlk işlenen suç sebebiyle hükmedilen ceza kesinleşir; ancak, henüz infazına başlanmazsa; sonradan işlenen suç, ilk işlenen suç sebebiyle verilen cezanın kesinleşmesinden sonra işlenmiş olması şartıyla, ne zaman işlenmiş olursa olsun sonradan işlenen suç sebebiyle suçta tekerrür hükümlerine başvurulabilir.
Uyuşturucu Ticareti Somut Delil Nedir – Yargıtay Kararları
Yargıtay'a göre kamera görüntüleri, parmak izi, baz istasyonu sinyal bilgileri, sanığın ikrarı ve tanık beyanları uyuşturucu ticareti suçunun ispatı yönünde önemli deliller olarak kabul edilmektedir.
Türk Ceza Kanunu'nun 191. maddesine göre kullanmak için uyuşturucu madde veya uyarıcı madde alan ya da satan kişi 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Eğer uyuşturucu madde kamuya ait açık ve toplu kullanım alanlarında yakalanmışsa cezada bazı değişimler meydana gelmektedir.
Bu amaçla şüphelinin denetimli serbestlik müdürlüğüne 10 gün içinde başvuru yapması bildirilir. Şüphelinin bu süre içinde başvurması halinde sağlık kurumuna sevk yazısı yazılarak 5 gün içinde bu kuruma başvurması istenir.
12 yıl 6 ayın kapalı cezaevinde yatarda. 5 yıl 7 ay sürüyo kişi. bu suç 10 yıldan daha yüksek olduğu için. 10 yıldan daha az. uyuşturucu madde ticareti suçuna istinaden. infazı çok daha ağır oluyo. anlattığım gibi. 8 yıl 4 ay ceza alan bi kişinin. kapalı cezaevinde yatar durumu.
4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım 2023
4 yıl 2 ay hapis cezası 1520 gün yapmaktadır. Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir.
Kullanmak için uyuşturucu madde bulundurmak suçu bakımından ise, ceza zamanaşımı süresi 10 yıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri