Bu yıldan itibaren ayrıca çocuk parası da tüm çocuklar için eşitlenecek ve 250 Euro'ya yükseltilecek. Böylelikle 1 Ocak 2023'ten itibaren çocuk parası birinci ve ikinci çocuk için 31'er Euro, üçüncü çocuk için 25 Euro tutarında artırılmış olacak. Bilindiği gibi çocuklara 18 yaşına kadar çocuk parası ödeniyor.
Ebeveynler her koşulda 18 yaşının altındaki çocukları için nafaka ödemek zorundadır.
Boşanmayla çocuğuna iştirak nafakası ödemekle yükümlendirilmiş anne veya baba okumaya devam eden çocuğuna bakmakla yükümlüdür. ANCAK okumaya devam eden 18 yaşını doldurmuş ya da reşit olan çocuğa ödenen nafaka iştirak değil yardım nafakasıdır.
Dolayısıyla, davanın seyri esnasında verilen nafaka kararı tedbir nafakası olacak, boşanma kesinleştikten sonra ise iştirak nafakası olarak devam edecektir. Bu iştirak nafakası ise boşanmanın kesinleştiği tarihten itibaren, müşterek erkek veya kız çocuk ergin olana kadar yani 18 yaşını doldurana kadar sürecektir.
Çocuğa nafaka hesaplaması yapılırken çocuğun yaşı, yaşam standartları sağlık durumu, eğitim durumu ve nafaka borçlusunun ödemeyebilme gücü dikkate alınır. 2023 yılı için çocuğa ödenen en düşük nafaka 750 TL'dir. Bu tutar hiç çalışmayan ya da asgari ücretli olanların ödemekle yükümlü olacağı asgari nafaka miktarıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Kural olarak çocuk ergin olana kadar her zaman talep edilebilecek olan iştirak nafakası, çocuğun ergin olmasıyla kendiliğinden sona erecektir.
Nafaka Kıza Kaç Yaşına Kadar Verilir ve Ne Kadardır? TMK 328/2. maddesine göre, eğitimine devam eden kız bir çocuğa ödenen nafaka için herhangi bir yaş sınırı öngörülmemiştir.
İştirak Nafakası Davası
Anne ve baba çocuğun eğitim ve korunması için gerekli tüm masrafları birlikte üstlenirler. Bu yükümlülük çocuğun ergin olmasına kadar devam etmektedir. Fakat eğer çocuk ergin olduğu hâlde eğitimine devam ediyorsa kural olarak eğitimin devamı müddetince de bu yükümlülük devam edecektir.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
Nafaka hesaplamasında kanunda belirtilmiş bir minimum maaş yüzdesi bulunmamaktadır. Mahkeme 12.000 TL maaş alan bir kişinin aylık 1.200 TL nafaka ödemesine de hükmedebilir. Sonuç olarak, nafaka miktarı belirlenirken hakimin takdir yetkisi söz konusudur ve maaşın belli bir oranı kesin olarak belirlenemez.
Nafaka, her yıl bir defa artar. İlk artış, kararın kesinleşmesinden itibaren bir yıl sonra yapılır.
Erkek nafakasının kesilmemesi amacıyla hareket etmişse ve bir başkasıyla fiili olarak birlikteyse ve evlilik hayatı yaşıyorsa, nafaka borçlusunun aile mahkemesine dava açması ve durumu ispatlayarak nafakanın kesilmesini talep etmesi durumunda erkeğe nafaka ödenmeyecektir.
Nafaka, alacaklının ölümü halinde kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Bunun yanında aynı durum nafaka alacaklısının yeniden evlenmesi halinde ortaya çıkacaktır. Nafaka yükümlüsü, nafaka alacaklısın evlenmesi bahsiyle nafakanın kaldırılması adına dava açmasına gerek yoktur, kendiliğinden nafaka kalkacaktır.
Buna göre 01.01.2023'ten itibaren nafaka bedelleri için belirlediği artışlar şu şekilde açıklandı: 0-6 yaş arasındaki çocuklar için belirlenen nafaka bedeli kişi başına 396 Euro'dan 437 Euro'ya, 7-12 yaş arasındaki çocuklar 455 Euro'dan 502 Euro'ya, 13-18 yaş arasındaki çocuklar için 533 Euro'dan 588 Euro'ya ...
Önceki gelirinize bağlı olarak, alacağınız temel ebeveyn parası ayda en az 300 avro ve en fazla 1800 avro olacaktır. "ElterngeldPlus" ile ayda 150 ila 900 avro arasında bir ödeme alırsınız.
Çocuğa Verilen Nafaka Hangi Durumlarda Kesilir? Çocuk için ödenen tarafa türüne “iştirak nafakası” adı verilir. Çocuğun velayetinin değişmesi, nafaka yükümlüsünün ölmesi ya da çocuğun 18 yaşını doldurması hallerinde iştirak nafakası yükümlülüğü sona erer.
Örneğin, bir nafaka davasında 8500 TL maaş alan nafaka yükümlüsü, Yargıtay içtihatlarından da baz alınarak yola çıkıldığında maaşının %25'i oranında nafaka ödemeye hükmedilmiş olabilir. Bu durumda nafaka ödemeye yükümlü olan tarafın çocukları veya çocuğu için aylık olarak 2125 TL nafaka ödemesi anlamına gelir.
Genel mahkeme uygulamalarında kişinin maaşının %25'i kadar olan miktarda nafakaya hükmedilmektedir. 10.000 TL maaş alan bir kişi için genel uygulamaya göre hesap yapıldığında nafaka miktarı 2.500 TL olacağı düşünülebilir.
“15.000 TL maaş alan ne kadar nafaka öder?” sorusu da sıkça gündeme gelir. Mahkemeler genel uygulamalarda nafaka ödeyecek kişilerin maaşlarının %25'i kadar miktarda nafaka ödemesine karar vermektedir. 15.000 TL maaşı olan bir kişinin ortalama ödemesi gereken nafaka miktarı 3.750 TL'dir.
Öncelikle nafaka borçlusu aleyhine icra takibi başlatılacaktır. İcra takibi başlatılmasından sonra borçlu nafakayı halen ödemez ise hakkında hapis cezası istemiyle şikayet yoluna gidilecektir. Nafakanın ödenmemesi halinde borçlu hakkında üç aylık tazyik hapsi kararı verilecektir.
25 bin TL maaş alan birinin 4.000 TL -8.000 TL arasında bir nafaka ödemesi gerekecektir. Nafakanın belirlenmesinde belirgin kurallar olmamakla birlikte, her olayın özelinde hakimin takdir yetkisi vardır. Çocuk sayısı, eşin çalışmaması, çocuk ve eşin maddi ihtiyaçlarına göre hakim tarafından nafaka belirlenir.
Yine mahkemenin kabulünün aksine açıköğretim fakültesinde okuyor olmak, babanın yardım nafakası yükümlülüğünü ortadan kaldıran bir sebep olarak kabul edilemez. Öyleyse baba eğitimine devam eden ve yoksulluğa düşmüş çocuğuna yardım etmek zorundadır.
Türk Medeni Kanunu'nun 328/2. maddesine göre; “Çocuk ergin olduğu halde eğitime devam ediyorsa, ana ve babasının durum ve koşullarına göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.”
Boşanma davası neticesinde nafaka alan kadın eğer çalışmaya başlarsa, gerekli şartların varlığı durumunda nafaka alabilir. Eğer, çalıştığı işte, hayatını rahatlıkla sürdürebilecek bir maaş alıyorsa, nafaka miktarı da düşmektedir. Yani, çalışan kadının alacağı nafaka miktarı, maddi kazancıyla doğru orantılıdır.
Asgari ücretleri 750 TL - 1.500 TL arası nafaka ödemektedir. Nafaka miktarı hakimin özgür hür iradesi ile tarafların ekonomik durumu, yaşam tarzları, ihtiyaçları ve gereksinimleri göz önünde bulundurularak tayin edilir. Kanunda nafaka su şu kadar olur diye tek tek gösterilmemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri