Evde hasta bakımının yasal... İnsanların becerileri ve bağımsızlıkları bedensel, ruhsal veya psikolojik bir hastalık nedeniyle kısıtlanmışsa, bu insanlar bakıma muhtaç olarak kabul edilir. Yardım ihtiyacının altı aydan uzun süreceği öngörülüyorsa, bu insanlar bakım sigortasının hizmetleri ile desteklenebilirler.
Evet. Çocuğunuz anaokuluna gitmesi veya bir bakıcısı olması durumunda da ebeveyn parası alabilirsiniz. Çocuk bakımı hakkında daha fazla bilgi edinmek için "Almanya'da Çocuk Bakımı" bölümüne bakabilirsiniz.
Bakım ödeneğinin miktarı, ilk değerlendirmeye göre ortaya çıkan bakım seviyesine ("Pflegegrad") bağlıdır. Güncel olarak, uzun süreli bakım ödeneği miktarı, aylık 332 € (bakım seviyesi 2) ile 947 € (bakım seviyesi 5) arasındadır (2024 itibariyle).
Başkasının yardımı ve bakımı olmadan, gündelik hayatını devam ettirmesi mümkün olmayan, yeme-içme, insani ihtiyaçlarını tek başına gideremeyen, engellilere verilecek engelli sağlık kurulu raporlarında 'Ağır Engelli' raporu bulunanlar için evde bakım desteği parası ödenmektedir.
Almanya'da bakım sigortası, bakıma muhtaçlık riskinden doğan bedenî, maddî ve manevî zararların telâfisine yönelik sosyal sigorta sistemi içinde tesis edilen bir sigorta türüdür.
İlgili 34 soru bulundu
Evde Bakım Yardımına Başvurmak için Engel Oranı Kaç Olması Gerekir? Sağlık Bakanlığınca belirlenen yetkili hastanelerden alınacak engelli sağlık kurulu raporunda engel oranı en az %50 ve “Ağır engelli” İbaresi “evet” olarak işaretlenmiş olması gerekmektedir.
İnsanların becerileri ve bağımsızlıkları bedensel, ruhsal veya psikolojik bir hastalık nedeniyle kısıtlanmışsa, bu insanlar bakıma muhtaç olarak kabul edilir. Yardım ihtiyacının altı aydan uzun süreceği öngörülüyorsa, bu insanlar bakım sigortasının hizmetleri ile desteklenebilirler.
Evde bakım yardımı alabilmek için engelli bireyin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne veya varsa Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine başvuru yapılması gerekmektedir.
Bakım parası almak isteyen vatandaşların öncelikle hastaneden bakıma muhtaç kişilerin olduğuna dair rapor alması gerekmektedir. Belge sağlandığı takdirde devlet bakım parası ödemektedir. Raporun ardından hane içi kişi başına düşen aylık gelir hesaplaması yapılmaktadır.
Eve giren her türlü gelirin toplanıp kişi sayısına bölünmesinde, kişi başı gelirin asgari ücretin üçte ikisinin altında gelir olmalıdır. Bu miktar 2019 yılı için 1219.35 liradır. Bu miktarın eşiti ya da üzerinde rakam çıktığında evde bakım maaşı bağlanmaz.
İnsanların becerileri ve bağımsızlıkları bedensel, ruhsal veya psikolojik bir hastalık nedeniyle kısıtlanmışsa, bu insanlar bakıma muhtaç olarak kabul edilir. Yardım ihtiyacının altı aydan uzun süreceği öngörülüyorsa, bu insanlar bakım sigortasının hizmetleri ile desteklenebilirler.
1. bakım derecesi I olan kişiye en fazla 384 Euro, 2. bakım derecesi II olan kişiye 921 Euro, 3. bakım derecesi III olan kişiye 1.432 Euro. § 39 evdeki bakan kişinin geçici olarak bakamama durumunuda geçici bir bakıcı bulması yada bulunması için 1.432 Euroluk bütce sunar.
Sağlık ve hasta bakıcıları hastanelerde veya bakım evlerinde çalışıyorlar. Hastaların sağlık durumunu kontrol ediyor, doktorlara muayene veya ameliyatlar sırasında asistanlık ediyor ve ameliyat hazırlıklarını yapıyorlar. Ayrıca hastalık seyrini kayda geçiyorlar.
Engelli bireylerin aldığı destekler şöyle: Özel tıbbi bakım, İş arayışı ve çalışma sırasında yardım, Evde yardım, Çocuk bakım masraflarına yardım, Ücretsiz otobüs ve tren kullanımı, Erken emeklilik hakkı, Daha düşük vergi. Ancak engelli olan herkes destek almaz.
1 Mart 2020'de Federal Almanya Devleti'nin yürürlüğe koyduğu Nitelikli İş Göçü Yasası kapsamında Türkiye'de 4 yıllık lisans mezunu olan hemşireler ve hasta bakıcılar Almanya'da Hasta Bakıcı unvanıyla çalışabilmektedir.
Sosyal yardıma 1 Ocak 2024'ten itibaren ayda 61 avro zam gelecek. İki kişi yaşayanlar kişi başı 506 alacaklar. Beş yaşına kadar çocuklar için 357 avro, 6-13 yaş arası için 390 avro, 14-17 yaş arası için de 471 avro fazladan ödenecek. Almanya'da yaklaşık 4 milyon kişi sosyal yardım alıyor.
Bakıcının da ağır engelli olması halinde, engelli yakınına bakıcı olamaz. Engel oranı .570 üzerinde olanların, bakıcı olmaları konusunda sosyal hizmet müdürlüğünden bilgi alması gerekir. 20. Engelli maaşı alanlara, bakım maaşı da bağlanabilir.
Evde Bakım Parası İçin Nereye Başvurulur? Evde bakım parası alabilmek için engelli bireyin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Politiklar Bakanlığı İl Müdürlüğü'ne veya varsa Aile ve Sosyal Politiklar Bakanlığı İlçe Müdürlükleri'ne başvurulması gerekmektedir.
“Evde sağlık hizmeti alan kanser hastalarının, 'muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım, takip' işlem bedellerini karşılıyoruz. Yol, gündelik ve refakatçi giderlerini SUT kapsamında karşılıyoruz.
Engelli bireyin kendisine ait ev,arsa,araba vb. mallara sahip olması maaşın bağlanmasına engel değildir. Ancak ev ,arsa,araba kirada ve gelir getiriyorsa hane gelirine dahil edilir. Evde bakım maaşı haczedilemez. Evde bakım maaşını gösterilip bankadan kredi alınamaz.
Hanede kişi başına düşen aylık gelir, alınacak aracın kasko veya rayiç değerinin 120/1 evde bakım aylığı alan hanedeki kişi başına düşen sınırın altında kalırsa evde bakım maaşı kesilmez, fakat üstünde kalması halinde kesilir.
Almanya'da bakıma muhtaç her beş kişiden yaklaşık dördü evde yakınları tarafından bakılıyor. Alman devleti evde hasta yakınına bakanlara aylık 316 Euro ile 901 Euro arasında bakım ücreti veriyor.
Dilekçe.(Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne hitaben- Dilekçede engelliye evde bakım hizmeti vermek istediği ve bakım ücretinden faydalanmak istediği, evde beraber yaşanılan bakmakla yükümlü olunan bireylerin mal ve gelir durumları) belirtilecektir.
Bu kapsamda, annesi ya da babası olmayan muhtaç çocuklar ile %40 ve üzeri engelli olan muhtaçlara; Sosyal güvencesi olmaması, halinde aylık bağlanmaktadır. Muhtaç aylığı yardımları, yardım kesmeye engel bir durum oluşmadığı sürece, her ayın en geç 10'una kadar kişi adına açılmış olan banka hesap numarasına aktarılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri