Bu bağlamda, 2022 – 2023 Eğitim yılında son sınıfta olan (mezuniyet aşamasındaki) öğrenciler ile 3. sınıfta olup 2023 – 2024 Güz yarıyılında mezun olma durumuna sahip öğrenciler en az 150 AKTS tamamlamış olan öğrenciler Bahar dönemi için Pedagojik Formasyon Eğitimi ön başvurusu yapabileceklerdir.
Her öğrenci ya da mezun, kendi öğrencisi veya mezunu olduğu üniversite dışında program açılan başka üniversitelere de başvurabilir. Program açılan her üniversitede toplam kontenjanın bir kısmı, kendi lisans öğrencilerine ayrılırken bir kısmı da dışardan başvuran adaylara ayrılmaktadır.
Lisans mezunuysanız, mezuniyet ortalamanızın en az 2,5/4 olması gerekmektedir. Yurt dışındaki üniversitelerde eğitim görenlerin YÖK tarafından tanınan bir denklik belgesi almaları gerekir. Bunun ardından formasyon programına başvurabilirler. AÖF mezunları da bu şartları karşılıyorsa formasyon programına başvurabilir.
Üniversitelerin çocuk gelişimi bölümlerinden mezun olan kişilerin pedagojik formasyon alarak okul öncesi öğretmenliği yapmaları mümkündür. Bunun için öncelikle çocuk gelişimcisi unvanı almak ve sonrasında da gerekli formasyonu almak gerekir.
1)Çocuk gelişimi lisans mezunu olarak formasyon alınca siz iki bölümden atanabilirsiniz öğretmen olarak.Biri liselerde çocuk gelişimi öğretmenliği diğeri okul öncesi öğretmenliği.
İlgili 45 soru bulundu
Çocuk Gelişimi Öğretmeni Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Çocuk gelişimi öğretmeni olarak kariyer sahibi olmak istiyorsanız, üniversitelerin çocuk gelişimi bölümünde ön lisans ya da lisans eğitiminizi tamamladıktan sonra pedagojik formasyon eğitimine başvurmalısınız.
Madde 7 - Öğretmen olarak atanacakların gerekli ve yeterli düzeyde genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon almaları esastır. Bu eğitim süreçlerinden birini tamamlamamış ya da yeterli kredi almamış olanların öğretmen olarak ataması yapılmaz.
Dr. Erol Özvar, "Eğitim fakültesinde okumayan fakat bölümleri öğretmenlik yapma imkanı veren programlardaki öğrencilerimiz, artık pedagojik formasyon eğitimini öğrenciyken mezun olmadan almaya başlayabilecek" açıklamasını yaptı.
Üniversitemiz 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Güz Dönemi Pedagojik Formasyon Eğitimi başvuruları internet üzerinden 13-20 Eylül 2023 tarihleri arasında (Mesai Bitimine Kadar) https://adayogrenci.trakya.edu.tr başvuru adresinden yapılacaktır.
MEB Talim Terbiye Kurulunun 80 sayılı kurur kararlarının 8. maddesinde şu ifade geçmektedir: “Birden fazla alanda öğretmenliğe başvuru hakkı bulunanların, bu alanlardan birine ait pedagojik formasyon belgesi diğer alanlar için de geçerlidir.” Bu cümleye istinaden bir bölümden alınan pedagojik formasyon belgesinin ...
Açıköğretim ve uzaktan eğitim programlarında, Talim ve Terbiye Kurulunun kararı kapsamında olan öğrenciler, mezuniyetlerinden sonra pedagojik formasyon eğitimi sertifika programı ile Öğretmenlik Mesleği Tezsiz Yüksek Lisans programına katılabilecek.
Yükseköğretim Kurulu tarafından sürece ilişkin yeni kararlar alınıncaya kadar, dersler uzaktan öğretim yoluyla gerçekleştirilecektir.
Bu fakültelerden söz konusu kararda öğretmenlik mesleğine kaynaklık eden açık öğretim lisans programlarından mezun olanlar daha önce de olduğu gibi, gerekli şartları sağlayarak mezuniyetlerinden sonra pedagojik formasyon eğitimi alabileceklerdir.
SON SINIF ÖĞRENCİLERİ BAHAR DÖNEMİNDE ALABİLECEK
2022-2023 eğitim öğretim dönemine mahsus olmak üzere, formasyon eğitimi alınabilen alanlardaki fakültelerde bu programlara kayıtlı son sınıf öğrencileri, belirlenen dersleri bahar döneminde seçmeli olarak almaya başlayabilecek.
Pedagojik Formasyon dersleri, lisans eğitimi almakta olanlara 5. yarıyıldan başlayarak dört yarıyıl (2 yıl), lisans eğitimini tamamlayanlara iki yarıyıl (1 yıl) olacak şekilde bir bütün olarak uygulanır. Güz ve Bahar dönemlerine ek olarak yaz öğretimi de yapılabilir.
Sınavdan atanmaya yetecek puanı alan ancak formasyonu olmayan adayların atanması yapılır ve bir yıl içinde formasyon almalarına izin verilirdi.
Lisans hatta ön lisans mezunu herkes ücretli öğretmenlik başvurusu yapabilmektedir. Hatta öyle ki, ön lisans mezunu olanlar da yeterli sayıda lisans mezunu başvurusu yoksa ücretli öğretmenlik yapabilmektedir. Bunun için eğitim fakültesi mezunu olmanıza da gerek yok, formasyon sahibi olmanıza da.
Eğitimci Özgür Bozdoğan, kararı eleştirerek şunları kaydetti: “Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde okul öncesi ve sınıf öğretmenlerinin formasyon şartı aranmaksızın çalışmalarının önünün açılması özel eğitim alanını ayrı bir ihtisas alanı olmaktan çıkararak adeta bir tür bakıcılığa indirgemektedir.
Formasyon alan lisans mezunları MEB'e bağlı özel okullarda çalışabilir, KPSS'ye girerek gerekli puanı almaları durumunda devlet okullarına öğretmen olarak atanabilir. Kısacası formasyon, eğitim fakültesi dışındaki lisans mezunlarının öğretmenlik mesleğini yapabilmeleri için sahip olmaları beklenen belgedir.
Ücretli öğretmenlik için 2 yıllık ön lisans mezunu olman yeterli. 3. veya 4. sınıfta okuyorsan okulundan ilk 2 yılı tamamladığını ve alttan dersinin olmadığını kanıtlayan bir resmi yazı alırsan o da iş görür. Formasyon şartı yok.
Sonuç olarak, Türkiye'de öğretmen olarak atanabilmek için formasyon eğitimi alma zorunluluğu bulunmaktadır.
Önlisans mezunu öğretmen olma hakkı bulunmamaktadır. Ancak önlisans mezunları ücretli öğretmenlik yapabilmektedir.
1)Çocuk gelişimi lisans mezunu olarak formasyon alınca siz iki bölümden atanabilirsiniz öğretmen olarak.Biri liselerde çocuk gelişimi öğretmenliği diğeri okul öncesi öğretmenliği. 2)Öğretmen olabilmek için girilen 3 adet sınav vardır.
Çocuk gelişimi iş imkanları oldukça geniştir. İki yıllık ön lisans ve dört yıllık lisans programını tamamlayan uzmanlar iş hayatına atıldıklarında pek çok özel kurumda ve devlet kurumunda çalışabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri