Alın bölgesinde ve iki kaş arasında bulunan dik çizgilere Glabella (kaş ortası) çizgisi denir. Glabella Latince tıbbi bir terimdir. Bu kelime yüz bölgesinin alın kemiğinde yer alan iki kaş arasındaki çıkıntıları, kabartıları ve kaşlar arasındaki tümsekleri ifade etmek için kullanılır.
Alında kaşların yukarı kaldırılmasını sağlayan alın-frontal kasa bağlı olarak gelişmektedir. Derin kırışıklıklar bunların altındaki frontal kas fiberlerinden kaynaklanmaktadır. Kaşlar yukarı kaldırıldığında kırışıklıklar daha rahat değerlendirilmekte.
Alındaki yüzeysel çizgiler botokstan sonra kaybolur. Alındaki yerleşmiş derin çizgiler botoks sonrası sadece hafifler. Botoks yapıldıktan sonra kaybolmayan derin çizgiler botoksa devam edilirse silinebilirler.
Alındaki çizgiler ve derin kırışıklıklar hyalüronik asit kullanılarak daha genç ve sağlıklı bir görünüme kavuşmayı sağlamaktadır. Alın çizgilerinin olduğu bölgeye uygulanan dolgu tedavisinde kaslar dondurulur. Kasların kasılmasına bağlı olarak oluşan kırışıklıklar böylelikle azalır.
Yaşa bağlı olarak su kaybeden cilt zamanla cildin elastikiyetini sağlayan protein yapılarını da kaybeder. Bunun sonucunda ise cilt elastikiyetini kaybederek yüz çizgileri oluşur.
İlgili 43 soru bulundu
Kaş arası çizgisi bu bölgede bulunan üç kasın fazla çalışmasından kaynaklanır. Bu bölgede kasların fazla hareketli olmasına veya kasın kalınlığına bağlı olarak değişik derecede kırışıklıklar ortaya çıkar. Kaş arası kırışıklığı yüze sinirli ve mutsuz bir ifade verir.
Nazolabial çizgiler (gülme çizgileri) neden oluşur? En önemli neden yaş almaktır. Yaşla birlikte kemik erimesi, hızlı kilo alıp vermelerle orta yüz yağ pedlerinin kaybı ve cildin elastikiyetini sağlayan kollojen üretiminin yavaşlaması ve mimik hareketlerinin fazlalığı sonucu nazolabial katlantı artar.
Dermatologlara göre alın çizgileri 25 yaşında oluşmaya başlar ve daha ileri yaşlarda yukarıda saydığımız faktörlere bağlı olmakla beraber kalıcı olarak oluşur.
Bununla ilgili Dr. Melda Özekinci, "Kaz ayakları kaş arasında ve alında görülen çizgiler 30 yaş gibi erken yaşlarda ortaya çıksa da üst dudak çizgilerinin oluşumu normalde 40 yaşından sonra ortaya çıkar" diye konuştu.
Alındaki kırışıklıklar, mimiklere bağlı olarak oluşur. Çizgiler cilt kurumaya ve elastikliğini kaybetmeye başladığında cilde yerleşir. Alın bölgesindeki çizgilerde etki gösteren botoks uygulamasıyla tek seansta kırışıklar ve yorgunluk ifadesinden kurtulmak mümkün.
Erken yaşta yüz kırışıklığı, cildin destekleyici bağ dokusunu ve buna bağlı olarak dayanıklılığını kaybetmesi ile ilişkilidir. Bunun en önemli sebebi de ultraviyole radyasyon; yani güneşin zararlı ışınlarıdır.
Alın çizgileri yaşlanma, kuru cilt yapısı, aşırı güneş ışığına maruz kalma ve kimi zamanda kaş mimiklerinin fazla kullanılmasından dolayı oluşur. Alın bölgesinde kaşlara paralel oluşan bu çizgiler gerekli önlemler alınmaz ise derinleşir ve alın bölgesinde sürekli görünecek bir şekilde kalıcı hale gelir.
Alın boyunca yatay kırışıklıkların sebebi başlıca kaşları yukarı kaldıran frontal kasın aktivitesidir. En önemli ikinci etken, güneşten gelen ultraviyole (UV) radyasyonu cildinizde hasara yol açar. Kollajen kaybı hızlanır ve kırışıklıkları artırır.
Kaş arası çizgiler ideal olarak botulinum toksin ile birlikte tedavi edilir. Eğer bu çizgiler kat izi görünümünde değilse botoks yumuşatmak için tek başına yeterli olacaktır. Eğer kaş kıvrımı, yüzeysel bir çizgi halindeyse, dermal epidermal birleşme noktasında en iyi şekilde Volift uygulaması ile tedavi edilir.
Özellikle yaşımıza cildimizin yapısına ihtiyacına göre ürünler tercih etmeliyiz. 20'li yaşların ortalarına geldiğimizde, cildin yapısında bulunan kollajen proteinin sentezi yavaşlamaya başlar. Bunun sonucu olarak ciltte hafif kırışıklıklar ve ince çizgiler belirir.
Cildimizin yenilenme hızı 20'li ve 30'lu yaşlardan itibaren azalmaya başlıyor ve 30'lu yaşlardan sonra yaşlılık belirtileri göstermeye başlıyor.Vücudumuzun gün içerisinde en çok kullandığımız kısmı olan yüzümüz ve çevresel faktörlere en çok maruz kalan kısım gene yüzümüz.
Bir limonu sıkarak 1 çay bardağı yoğurt ile karıştırarak cildinize uygulayabilirsiniz. Bu karışımı uygulayarak 20 dakika bekleyip, ılık su ile durulayın. Sonrasında limon içerisinde bulunan C vitamini cildin kolajen yapısını destekleyecektir. Düzenli kullanımda kırışık oluşumlarının hafiflediğini göreceksiniz.
Cildin ince olması (zamanla yağ doku azalır), kuru olması (yaşla birlikte nemini kaybeder), mimik hareketlerinin fazla yapılması, sigara ve genetik faktörler bu çizgilerin belirginliğini artıracaktır.
Genellikle 20'lerin sonlarında kadınlar arasında görülen gülme çizgileri, zamanla daha derin kırışıklara dönüşebilecek ince çizgiler olarak başlarlar.
Gülme çizgileri olarak da adlandırılan nazolabial çizgiler, burun kenarlarından ağız köşelerine doğru uzanan kırışıklıklardır. Bu kırışıklıklar; yaş artışı, sık kullanılan yüz ifadeleri ve UV hasarı nedeniyle kolajen ve elastin kaybeden bir cildin yaşlanma belirtisidir.
Nazolabial kıvrımlar, burnun kenarından ağzın dış köşelerine uzanan ağzın her iki yanındaki girinti çizgileridir. Nazolabial dolgu ile düzeltilebilir. İnsanlar gülümsediğinde daha belirgin hale gelirler. Bu kıvrımlar ayrıca yaşla birlikte derinleşme eğilimindedir.
Gülmek yüz kırışıklıklarını arttırmaz. Aksine gülmek yüzdeki kasların çalışmasını sağlar böylece ilerleyen yaşlarda daha az kırışıklığınız olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri